Școala Gimnazială Mihai Eminescu- Ipotești

 

 


Profesor- Vasiliu Eugen

 

 

EDUCAŢIA INTEGRATĂ ŞI COMBATEREA

 EXCLUZIUNII SOCIALE

 

 

 

 

Domeniul pedagogiei speciale este vast şi complex. Pătrunzând în acest domeniu, ne aflăm, dintr-o dată, în faţa unui univers de situaţii educative noi. El se referă, în linii mari, la un anumit tip de educaţie adaptată şi destinată copiilor care nu reuşesc să atingă în cadrul învăţământului obişnuit nivele educative si sociale corespunzătoare vârstei.

Aceşti copii se numesc copii cu cerinţe educative speciale pentru a pune accentul nu pe deficienţă ca atare, ci pe faptul că ei nu pot beneficia de strategiile educaţionale obişnuite, dar că dispun de posibilităţi care se pot dezvolta prin mijloace pedagogice creative adecvate. Rolul educaţiei speciale este de fapt să asigure procesul de adaptare sau readaptare al acestor copii, să le ofere şanse egale cu ale celorlalţi membri ai societăţii.

Situaţiile educative organizate pentru ei se raportează la specificul şi gradul deficienţei, la condiţiile dezvoltării anterioare a copilului, la particularităţile individuale şi la alţi factori, principala lor condiţie internă constând, însă, în potenţialul real al copilului, care urmează a fi valorificat.

La ora actuală există, în paralel, învăţământul special aşa-zis segregat, dar cu o experienţă bogată şi începuturile învăţământului integrat, ceea ce presupune două tipuri distincte de situaţii educative care trebuie să coopereze. Climatul afectiv favorabil din clasele şcolii speciale constituie unul din cei mai importanţi factori ai situaţiilor educative create. Acest complex situaţional are, însă, dezavantajul de a distanţa copiii de mediul natural al copiilor fără handicap, care trebuie pregătiţi pentru contactele sociale care îi aşteaptă în viaţă.

 Daca acceptam ideea că, după absolvirea şcolii, toţi copiii trebuie să beneficieze de şansa de a participa activ la viaţa socială, atunci trebuie să le acordăm necondiţionat aceasta şansă încă din şcoala; deci integrarea socială este pregătită şi condiţionată de integrarea şcolară.

După cum de ştie, în ultimele decenii se afirmă puternic ideea că persoanele cu dizabilităţi trebuie să fie cuprinse în structurile obişnuite de învăţământ din comunităţile în care trăiesc, fapt esenţial pentru integrarea lor socială normală. În documentul adoptat de Conferinţa Mondială asupra Educaţiei Speciale, desfăşurată în 1994 sub egida UNESCO, se afirmă că ,, şcolile integrative sunt cel mai eficient mijloc de creare a solidarităţii între copiii cu cerinţe educative speciale şi semenii lor”.

Conform principiilor promovate în materie de educaţie de către organismele Internaţionale, se menţionează că persoanele/elevii cu diferite tipuri de deficienţe au aceleaşi drepturi fundamentale ca şi ceilalţi cetăţeni de aceeaşi vârstă, fără discriminare pe motive de sex, limbă vorbită, religie, stare financiară sau orice altă caracteristică a persoanei în cauză sau a familiei sale.

Ideea integrării copiilor cu dizabilităţi în şcoala publică a apărut ca o reacţie necesară şi firească a societăţii la obligaţia acesteia de a asigura normalizarea şi reformarea condiţiilor de educaţie pentru persoanele cu cerinţe educative speciale.

Educaţia integrată presupune ca relaţiile dintre indivizi să se bazeze pe o recunoaştere a integrităţii lor, a valorilor şi drepturilor comune pe care le posedă.

Educaţia integrată este tot o formă de educaţie specială care se desfăşoară în alte condiţii decât cele existente în şcolile speciale. In schimb, educaţia integrată încearcă să înlăture percepţia asupra şcolilor speciale ca unităţi şcolare segregaţioniste.

Educaţia integrată are drept obiective, următoarele:

- a educa acei copii cu cerinţe speciale în şcoli obişnuite alături de ceilalţi copii normali;

- a asigura servicii de specialitate (recuperare, terapie educaţională, consiliere şcolara, asistenţă medicală şi socială) în şcoala respectivă;

- a acorda sprijin personalului didactic şi managerilor şcolii în procesul de proiectare şi aplicare a programelor de integrare ; a permite accesul efectiv al copiilor cu cerinţe speciale la programul şi resursele şcolii obişnuite (săli de clasă, cabinete, laboratoare, bibliotecă, terenuri de sport etc.);

- a încuraja relaţiile de prietenie şi comunicarea între toţi copiii din clasa/şcoală;

- a educa şi ajuta toţi copiii pentru înţelegerea şi acceptarea diferenţelor dintre ei;

- a ţine cont de problemele şi opiniile părinţilor, încurajându-i să se implice în viaţa şcolii;

- a asigura programe de sprijin individualizate pentru copiii cu cerinţe speciale;

- a accepta schimbări radicale în organizarea şi dezvoltarea activităţilor instructiv-educative din şcoală.

In ceea ce priveşte forme ale integrării copiilor cu CES, existente în şcoala românească, acestea se bazează pe următoarele modele, care implică creativitate şi inovare didactică:

Modelul cooperării şcolii obişnuite cu şcoala specială - în acest caz, şcoala obişnuită coordonează procesul integrării şi stabileşte un parteneriat activ între cadrele didactice din cele două şcoli care vor experimenta şi susţine un nou mod de desfăşurare a activităţilor didactice, pregătind împreună conţinutul activităţilor şcolare, adaptând materialele şi mijloacele de învăţare folosite în timpul orelor şi oferind un cadru confortabil tuturor elevilor din clasă. Acest model are avantajul că permite valorificarea resurselor şi experienţelor deja existente în cele două tipuri de şcoli, fără a necesita cheltuieli suplimentare. De asemenea, profesorii din şcoala specială beneficiază de posibilităţi de predare mult mai largi, iar profesorii din şcoala obişnuită se pot informa asupra multiplelor aspecte legate de nevoile şi posibilităţile reale ale unui elev cu cerinţe educative speciale.

Modelul bazat pe organizarea unei clase speciale în şcoala obişnuită - acest model presupune integrarea copiilor cu deficienţe în şcoli de masă unde să intre în relaţie cu elevii normali, facilitându-se, cu sprijinul cadrelor didactice şi specialiştilor din şcoală, o mai buna intercunoaştere şi relaţionare între cele două categorii de copii.

Modelul bazat pe amenajarea în şcoala obişnuită a unui spaţiu sau a unei săli de

instruire şi resurse pentru copiii deficienţi, integraţi individual în clase obişnuite din şcoala respectivă - în acest caz, profesorul care se ocupă cu elevii deficienţi este şi profesorul de sprijin care desfăşoară activităţi cu aceşti copii, atât în spaţiul special amenajat în şcoală, cât şi la orele de clasă, atunci când condiţiile solicită/permit acest lucru, colaborând direct cu educatorii din clasele unde sunt integraţi copiii.

Modelul itinerant- acest model favorizează integrarea într-o şcoală de masă a unui număr mic de copii cu cerinţe speciale, domiciliaţi la mică distanţă de şcoală (se evită astfel dezavantajul deplasărilor pe distanţe mari ale copilului) şi sprijiniţi de un profesor itinerant (specializat în munca la domiciliul copiilor cu un anumit tip de deficienţă); ei pot astfel participa la activitătile şcolii respective.

Modelul comun - este relativ asemănător cu modelul precedent, cu deosebirea că în acest caz profesorul itinerant este responsabil de toţi copiii cu deficienţe dintr-un anumit areal şi oferă servicii de sprijinire a copilului şi familiei, ajută părinţii la alcătuirea programelor de învăţare, urmăreşte evoluţia şcolară a copilului, colaborează cu profesorii şcolii obişnuite în care este integrat copilul şi intervine atunci când apar probleme de învăţare sau de adaptare a copiilor la anumite cerinţe şcolare.

O şcoală integrativă este, de fapt

~ şcoala în permanentă schimbare şi adaptare la nevoile copiilor;

~ cel mai eficient mediu de combatere a atitudinilor de discriminare;

~ comunitate interculturală primitoare şi deschisă;

~ şcoala care-i valorizează în mod egal pe toţi copiii, profesorii şi părinţii.

Integrarea se bazează pe convingerea că adulţii lucrează în comunităţi incluzive, alcătuite din persoane de diferite rase, religii, aspiraţii, cu sau fără dizabilităţi. Tot aşa, indiferent de vârstă, copiii au nevoie să crească şi să înveţe în medii asemănătoare celor în care vor lucra ca adulţi, iar şcoala este principala instituţie care trebuie să răspundă acestei nevoi.

Procesul de integrare a copiilor în dificultate presupune din partea  profesioniştilor antrenaţi nu doar interes, cunoştinţe şi competenţe– ci şi o capacitate reală de a lucra în echipă. O echipă constituită atât în cadrul scolii, dar şi o echipă la nivel interinstituţional, care să-i includă pe toţi profesioniştii care răspund de copil: educator sau asistent maternal, asistent social, profesor diriginte, director de şcoala şi alţii.

Pentru fiecare copil aflat în sistemul de protecţie este necesară elaborarea şi aplicarea unui proiect personalizat de îngrijire, educare, recuperare, (re)integrare familială şi socială.

O parte importantă a proiectului personalizat este cea referitoare la proiectul de integrare în şcoală şi comunitate. Pentru orice copil în dificultate care urmează o formă de învăţământ preşcolar sau şcolar acest proiect se realizează în parteneriat cu grădiniţa/ şcoala din comunitate. Managerul de caz va antrena în elaborarea şi aplicarea acestui document scris pe directorul şcolii şi pe educatoarea, învăţătorul sau profesorul diriginte care răspunde de educaţia copilului respectiv.

Proiectul personalizat de integrare în şcoală şi comunitate este un dosar care include date despre copil, evaluarea iniţială a situaţiei acestuia, planul de intervenţie şi rapoarte care reflectă evoluţia situaţiei pe parcursul implementării planului.

Acest document facilitează legătura dintre serviciile de protecţie a copilului şi şcoală, munca în echipă interdisciplinară şi asigură antrenarea responsabilă şi complementară a profesioniştilor din sistem, a directorului de şcoala şi a cadrelor didactice, a familiei, a copiilor şi adulţilor din comunitate pentru ca fiecare copil aflat în situaţie de risc, cu CES sau cu probleme sociale să fie sprijinit în integrarea sa şcolară, profesională şi socială.

Integrarea socială nu poate fi separată de integrarea şcolară, ea nu este doar post-şcolară, ci se construieşte treptat, pe măsura devenirii copilului prin educaţie, ca adult „fiinţă socială” şcoala fiind însăşi o parte a vieţii sociale; ca atare progresul în direcţia dobândirii autonomiei, „competenţei” sociale trebuie să constituie, la fel ca şi dezvoltarea intelectuală, o finalitate educaţională.

Educaţia integrata este un act responsabil, asumat de personalul şcolii, de comunitate, de familie şi nu trebuie perceput ca un proces de subminare a şcolilor obişnuite, ci ca un proces de normalizare a vieţii persoanelor aflate în dificultate (ajunse în această stare ca urmare a unor evenimente independente de voinţa lor) şi ca o măsură de conştientizare a rolului de instituţie publică al şcolii, în care toţi au dreptul să aibă acces în calitate de cetăţeni cu drepturi egale ai comunităţii.

 

BIBLIOGRAFIE

1.Călin, M., Filosofia educaţiei, Editura Aramis, Bucureţti, 2001.

2.Mureşan, P., Învăţarea socială, Editura Albatros, Bucureşti, 1980.

3.Negreţ-Dobridor, I., Didactica nova, Editura Aramis, Bucureşti, 2005.

4.Piaget, J., Psihologie şi pedagogie, E.D.P., Bucureşti, 1972.

5.Ştefan, M., Teoria situaţiilor educative, Editura Aramis, Bucureşti, 2007.

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu