EDUCAŢIA PLASTICĂ LA NIVEL PREŞCOLAR

Prof.înv.preprimar:Iacob Elena-Oana
Grădinița cu P.N.Mesteacăn

           De-a lungul istoriei omenirii,educaţia estetică,în special educaţia plastică a cunoscut mai multe etape de educaţie.Toate însă aveau la bază ideea că arta plastică,produce plăcere,destindere,bucurie.
       Educaţia artistico-plastică şcolară este un factor care influenţează în mod deosebit conturarea personalităţii umane,contribuind la dezvoltarea receptivităţii faţă de actul de cultură,la formarea şi cultivarea gustului faţă de frumos şi faţă de adevăr,realizând,în acelaşi timp,completarea culturii generale a copiilor,cunoaşterea caracteristicilor artei şi oferind posibilitatea intrării în contact cu procesul de creaţie.Orele destinate activităţilor plastice înarmează pe copil cu priceperi,deprinderi legate de profilul viitoarelor meseriii sau cu munca de creaţie.
        Arta în general exercită influenţe asupra dezvoltării psihice fiind factor însemnat al educaţiei estetice,este mijloc de cunoaştere al realităţilor obiective şi subiective.Ea stimulează gândirea în imagini vizuale de o mare sinteză artistică,rezultat al îmbinării datelor lumii obiective şi a personalităţii lor creatoare.
        Se spune adesea,şi pe bună dreptate,că cei mici pictează precum pasărea cântă.Şi fac acest lucru nu din datorie sau calcul ci din pură plăcere,plăcere care îi absoarbe total,ca şi jocul.Pictând ceea ce i-a impresionat,emoţia şi temperamentul urmează „gestul” naturii,fără reticienţe şi intimidări.
       Aşa cum arată Pierre courthion”artele plastice sunt dintre cele mai fidele transmiţătoare de inocenţă cum nu pot fi literele,care interpun între scriitori şi lector compromisul semnelor imprimate”.
     Creaţia copiilor deşi nu surprinde elemente de cultură plastică,bazându-se mai mult pe imaginaţie şi intuiţie,interferează totuşi cu zona artei,întrucât domeniul imaginarului,de unde-şi trage existenţa,este sursă a creaţiei artistice.
     Cei care au deprins capacitatea exprimării prin linii şi culori au făcut sau sunt capabili să facă paşi importanţi pe calea manifestării fiinţei lor,înlesnindu-le o comunicare vie,directă,impresionantă cu viaţa.Această cale dezvoltă copiilor sentimentul acţiunii estetice,a integrării frumosului în atitudinile luate,dorinţa de a împărtăşi şi altora,reuşind,uneori,dialoguri pertinente despre artă,întrebări,ca şi răspunsuri de înaltă valoare despre creaţia lor.
      „Omul nu poate deveni om decât prin educaţie”,spunea E.Kant.Omul are nevoie de educaţie.Ca proces de devenire a individului din fiinţă de sine,educaţia urmăreşte constituirea personalităţii copilului,a tânărului,a adultului.În această activitate de formare a omului,pe lângă factorii educaţionali care îl înarmează cu cunoştinţe”tehnice şi ştiinţifice”un rol important îl are cultura şi arta.Educaţia estetică este un capitol în sfera activităţii umane în cadrul căreia nu se produc bunuri materiale în mod direct,dar care are o influenţă covârşitoare asupra ameliorării permanente a condiţiei umane.
           Fiinţă complexă,omul poate şi trebuie să se bucure de frumos.Pentru aceasta el trebuie pregătit încă de copil,când capacitatea de a simţi frumosul este pregnantă,nealterată.
       Marea forţă educativă a artei se explică prin faptul că ea oferă nu numai o cunoaştere plastică(prin imagini concrete),ci şi emotivă(afectivă).A înţelege o operă de artă înseamnă,înainte de toate,a o „simţi”,a o trăi şi abia pe această bază a cugeta asupra ei.Arta posedă multiple valenţe educative şi cognitive,deoarece se adresează nu numai afectivităţii şi imaginaţiei,ci şi gândirii şi voinţei.Ea ne dă o „cheie”pentru înţelegerea multiplelor forme ale vieţii.
      Arta are menirea de a cultiva spiritul,iar înţelegerea artei începe din copilărie,cu înţelegerea noţiunilor specifice şi acea”educaţie prin limbajul şi gramatica artei”cum o numeşte Ion N.Şuşală în”Culoarea cea de toate zilele”.
      Copilul, „beneficiarul de artă”,omul de mâine,capătă”gramatica”limbajului pe care-o utilizează în înţelegerea artei sau,poate în crearea ei,iar animatorul şi mentorul acestei achiziţii este fiecare dascăl.Pentru aceasta educatorii trebuie să stăpânească foarte bine,pe lângă disciplinele fundamentale,”gramatica”artei plastice.Avem menirea ca,pe lângă înzestrarea copiilor cu noţiunile şi cunoştinţele fundamentale ale ştiinţei,să facem înţelese mesajele artistice,să”cultivăm spiritul”,gustul,simţul estetic.
         Ora de educaţie plastică este prilejul copilului de a învăţa această”gramatică a artei”.Este prilejul de a învăţa limbajul specific artei cu elementele lui de bază:punctul,linia,culoarea,forma,compoziţia.
         Imaginile plastice create de copii sunt cele mai eficiente mijloace pentru înţelegerea şi cunoşterea psihologiei copilului.Desenul este cel mai propriu interpret al felului cum văd şi înţeleg ei lumea.Prin culori,alcătuiri liniare şi cromatice ei ne arată ce îi impresionează,ce le reţine atenţia,ne dezvăluie interesele şi năzuinţelor lor.
         Lumea copilului este o lume a jocului,în acelaşi timp este o lume misterioasă şi fabuloasă.Prin tratarea sub formă de joc imaginile plastice devin sincere,spontane şi afective.Prin manifestările plastice se descoperă structura spirituală,intelectuală şi sentimentală a copilului.Jocul copilului se caracterizează prin varietate,continuitate şi ritm.O activitate care cucereşte interesul copilului durează mai multă vreme până când el ajunge la saturaţie.Copilul trece apoi la alte activităţi revenind ulterior la prima îndeletnicire de care se plictisise.O acţiune este repetată continuu (mişcarea mâinilor,a picioarelor imprimându-le un ritm)şi uneori executată în paralel cu pictarea unei suprafeţe,recitarea unei poezii sau fredonarea unei melodii.Tendinţa de imitaţie a copiilor se dezvoltă şi se îmbogăţeşte prin simplul său joc.Desenul devine un joc din momentul în care această activitate este făcută din plăcere şi nu forţat.Manifestările plastice ale copiilor se dezvoltă dinspre lumea proprie lor înspre lumea exterioară.
        Copii în desenele lor aplică involuntar perspectiva afectivă.Aceasta reprezintă importanţa dată de către copii anumitor elemente componente într-un desen.Un obiect care îl interesează capătă proporţii exagerate în imaginea grafică chiar dacă în realitate el este minuscul.Desenul copiilor este narativ.Reprezentările grafice infantile sunt sincere,sunt făcute în primul rând pentru el şi apoi oferit altora dacă i se cere.Desenul povesteşte despre obiecte fără formă reală.Copilul traduce forma reală,o reprezintă conform minţii sale,conform modelului său intern.
        Pentru un copil un desen nu este un tablou ci o exprimare prin linii a esenţei sale.El redă prin desen ceea ce simte,exprimă liniar detalii care uneori nici nu există în realitate.Prin intermediul desenului copilul povesteşte întâmplări trăite sau închipuite.Animalele iau înfăţişare de om,leul este doar o mare coamă cu ochi,copacul capătă mâini şi picioare.Cu timpul modelele interne se perfecţionează.În jurul vârstei de5-6 ani începe diferenţierea intereselor dintre fete şi băieţi.Fetiţele manifestă interes pentru modă şi podoabe iar băieţii se îndreaptă spre tehnică.
       Toţi copii însă sunt atraşi de culoare din  prima perioadă a copilăriei.Însă înainte de a da unor obiecte desenate culoarea dorită copii se joacă cu culorile fără a urmări finalizarea conform realităţii.Ei se bucură alăturând culori doar pentru plăcerea ochiului.Culorile au rol pur decorativ.Uneori aceeaşi culoare este întinsă pe toată suprafaţa foii până intervine saturaţia de acea culoare.
      Preşcolarii creează imagini plastice cu o mai mare uşurinţă comparativ cu elevii claselorV-VIII.În şcoală nu trebuie stopată creativitatea punându-se accent pe forma grafică,pe asemănarea cu realul din jur.
       Copilul trebuie îndrumat fără a-i înăbuşi creaţia personală ci doar punându-i la îndemână materialele,tehnici,modalităţi de exprimare.
     Educatorii trebuie să lase copilului deplina libertate de exprimare,să stimuleze,să sugereze,fără să impună.
      Să călăuzim astfel tinerele generaţii prin intermediul artei să ajungă OAMENI.Şi cine să le dea mâna,cine să-i conducă în primul rând pe copii dacă nu grădiniţa,şcoala,educatorul şi învăţătorul.Şcoala poate să facă din artă o prezenţă apropiată,care să se întipărească neşters în generaţii întregi de priviri.
     Prezint în continuare,câteva dintre tehnicile şi procedeele pe care le-am folosit în cadrul activităţilor de pictură:
     1.Pe suprafaţa unei foi bine umezite,am apicat cu pensula înmuiată în culoare, linii şi puncte de diferite mărimi şi în diferite poziţii.Prin fuzionarea lor,la marginea foii au luat naştere diverse forme spontane care capătă semnificaţii diferite.
     2.În interiorul unei foi îndoite am  introdus pete de culoare uşor fluidizată.Se presează culoarea prin apăsarea cu podul palmei ori cu cârpa.Când se dezdoaie foaia se observă forme spontane dispuse simetric.
     3.Pe un suport lucios(sticlă,faianţă)am făcut câteva pete de culoare.Peste ele am aşezat o foaie de hârtie şi am presat-o.Când am ridicat foaia,am apucat-o de două colţuri situate pe aceeaşi latură.Surpriza este o formă într-o singură imagine.
     4.Frunze diferite ca formă se colorează pe o parte cu diferite culori.Apoi ele se aşază pe foaie(albă sau colorată) şi se presează cu degetele.Când se ridică frunza,pe suprafaţă rămâne amprenta ei.Frunzele se imprimă de atâtea ori cât este necesar să se acopere toată  suprafaţa foii.
      5.Pe o foaie de hârtie se aşează o cantitate mică de culoare fluidizată.Prin balansarea hârtiei şi suflarea cu paiul,culoarea se răspândeşte dirijat pe suport.Aşa apar nişte pete de culoare care,prin aspectul lor,pot sugera anumite forme imaginare.
     6.Metoda”ştaifurilor„ ,se taie cu foarfeca un „ştaif” din hârtie(cu profil drept sau orice alt profil).Acesta se aşează pe o foaie de hârtie şi se fixează bine cu degetele.De pe ştaif se întinde cu pensula sau cu degetul arătător culoarea.Ştaiful se mută de atâtea ori cât este nevoie să se acopere o suprafaţă.
      7.Pentru obţinerea unor felicitări,invitaţii,am folosit cu succes:desenarea cu beţişorul pe o suprafaţă acoperită cu vopsea opacă,desenarea cu lumânarea,apoi acoperită cu fond de acuarele,decolorarea cu soluţie de pic,trasarea unor linii cu sfoara vopsită.

Bibliografie:
Învăţământul preşcolar şi primar 3-4/2013.Editura Arlequin
Anne Bacus-Copilul de la 3 la 6 ani.Ed.Teora 2004
Cartea micului artist-Activităţi practice pentru dezvoltarea aptitudinilor şi creativităţii copiilor.Ed.Teora 2007
Constantin Paul-Culoare,artă,ambient.Ed.Meridiane,București,1979
Elena Rafailă-Educarea creativităţii la vârsta preşcolară
Elena Barboni,Maria Bojneag-Pictura,mai mult decât o joacă.Ed. EMIA 2002
Fiona Watt-Artă şi îndemânare.Grupul editorial RAO 2005
Golu M.,Dicu A.-Culoare şi comportament.Ed.Scrisul Românesc,Craiova,1972

Ion N.Şuşală-Desen,culoare,modelaj,compoziţie ţi metodică.Ed.Fundaţia România de mâine,Bucureşti,1999

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu