„Sărbătorile de iarnă şi obiceiuri specifice”



         Prof. Alexa Ana,         Şc. Gimnazială Nr.12-Grăd. Nr.15 Botoşani
         Prof. Hriţuc Camelia, Şc. Gimnazială Nr.12-Grăd. Nr.15 Botoşani

    Parte componentă a Ţării de Sus,actualul teritoriu al judeţului Botoşani a păstrat vestigii care demonstrează vechimea civilizaţiei şi culturii încă din epocile paleolitică şi neolitică. Mai importante sunt aşezările de la Drăguşeni,Truşeşti,Ripiceni, Mitoc iar cea de la Stânceşti are o deosebită însemnătate deoarece poartă urme ale unor cetăţi traco-getice.
    Sărbătorile şi obiceiurile populare,grupate în preajma solstiţiului de iarnă( 20 decembrie-7 ianuarie), poartă numele generic de sărbători de iarnă. Perioada este deschisă şi închisă de sărbători prefăţate de ajunuri: Crăciunul dar şi Boboteaza, iar  la mijlocul acestei perioade noaptea Anului Nou.
    Principalele sărbători ale ciclului de iarnă –Crăciunul ,Anul Nou,Boboteaza - au funcţionat de-a lungul vremii ca momente independente de înnoire a timpului şi de început de an. Românii folosesc, pe lângă calendarul oficial,recunoscut de biserică, un calendar neoficial,cel popular, creat şi transmis folcloric. Calendarul popular indică timpul optim pentru arat,semănat,pentru peţit şi logodit,pentru aflarea ursitei.
   Sărbătorile şi obiceiurile populare care au loc în decurs de o zi sau de mai multe zile, cu dată fixa sau mobilă,dedicate divinităţilor calendaristice ,oamenilor,animalelor,păsărilor,plantelor fenomenelor terestre şi cosmice sunt cunoscute şi respectate ,în unele zone etnografice ,până astăzi. Unele au preluat numele sfinţilor creştini, altele nu au nici o legătură cu creştinismul.
   Sărbătorile de iarnă având ca punct central Crăciunul ,încep cu sărbătorile Sfinţilor Andrei şi Nicolae după care starea de spirit dominantă a oamenilor de altădată dar şi de astăzi era şi este bucuria. Crăciunul şi Anul Nou la români sunt sărbători primite cu mai  multă bucurie şi fast decât în alte părţi ale lumii. Crăciunul este sărbătoarea cea mai încărcată de obiceiuri,tradiţii,rituri,practici,credinţe. În aşteptarea Crăciunului şi a Anului Nou,oamenii devin mai buni,mai generoşi şi mai optimişti. Ei speră că Naşterea Domnului va veni cu sănătate,bunătate şi pace. Pe vremuri,când oamenii se întâlneau în aceste zile se salutau cu expresia „ Hristos s-a născut”.Acest mod de adresare a dispărut din bagajul de expresii specifice sărbătorilor noastre de iarnă. Etnografia are încă un rol activ în contemporaneitate ca şi când ar avea un suflet care se manifestă: urmărindu-l,ne urmărim pe noi,cercetându-l, ne cunoaştem pe noi. Povara vremurilor grele pe care neamul românesc a purtat-o îndelung, a adus la viaţă un tip uman de o mare înălţime spirituală,un om ales, un om simplu şi adânc - românul.
   Analizând în profunzime activitatea de conservare şi promovare a tradiţiilor populare se evidenţiază legăturile multiple între literatura şi poezia populară,muzica populară, dansul şi portul popular cu alte discipline precum istoria, geografia,lingvistica, sociologia,antropologia,psihologia. Acest lucru era evidenţiat şi de marele Mircea Eliade :
Universul mental al lumilor arhaice a ajuns până în zilele noastre,păstrat nu în chip dialectic în credinţele explicite ale oamenilor, ci conservat în mituri,simboluri,obiceiuri care, oricâte degradări ar fi suferit,au încă sensuri originare transparente”. 
   Divinităţi moştenite de la substratul autohton,trac şi greco-dac,cele împrumutate şi similate de la greco-romani şi popoarele orientale cât şi creaţiile mitice strămoşeşti şi româneşti alcătuiesc un original panteon.
   Ignatul este divinitatea solară care a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Ignatie Teofanul ( 20 decembrie) din calendarul ortodox,sinonim cu Ignatul Porcilor- în zorii zilei de ignat se taie porcul de Crăciun.
   Potrivit calendarului popular, Inătoarea, reprezentare mitică a panteonului românesc,pedepseşte femeile care sunt surprinse lucrând ( torc sau ţes) în ziua de Ignat. Animalul sacrificat în această zi este substitut al zeului care moare şi renaşte. În antichitate,porcul a fost simbol al vegetaţiei,primăvara,apoi sacrificiul lui s-a transferat în iarnă.


     Colindatul este un scenariu compus din texte ceremoniale (colinde),formule magice,dansuri,gesturi,interpretat în casă,pe uliţe, de o ceată sacră. În calendarul popular,acest fenomen apare sub diferite denumiri zonale în perioada solstiţiului de iarnă  („Steaua”,”Pluguşorul”,”Sorcova”).Colindele transmit urări de sănătate,rod bogat,împlinirea dorinţelor în noul an. Colindatul este cea mai răspândită tradiţie a românilor,copii formează grupuri şi pornesc pe la casele gospodarilor cântând cântece ce au refrenuri ca „Florile dalbe”,” Lerui ler”,
” Ziurel de ziuă”.În afară de seara mare a colindelor se mai colindă şi în seara  Sfântului Vasile, paralel cu Pluguşorul sau Uratul,precum şi de Florii şi de Paşte.
    Când persoanele colindate nu primesc colindătorii,închid uşile sau nu oferă daruri,efectele magice sunt opuse, ei încălcând regulile acestui obicei.
   Colindele sunt de două feluri:religioase şi laice. Cele religioase au origine literară iar subiectele lor se referă de cele mai multe ori la Iisus. Astfel întâlnim:
-Colindele Domnului( Naşterea Domnului,Vestirea Păstorilor,Închinarea păstorilor,Pornirea Magilor după stea,Închinarea Magilor,Numele Domnului,Patimile Domnului,Vânzarea şi răstignirea,Coborârea de pe cruce,În drum spre Vifleim).
-Colindele sfinţilor(Colindul Crăciunului,Sf. Vasile,Sf. Nicolae,Sf. Ion)
-Colindele Omului ( Colind de copil mic,de fată mare,de flăcău,colindul omului bogat şi milostiv,colind de preot, de vânător, de cioban,de pescari de marinari, de familie,de însurăţel).
   Creatorii acestor producţii populare sunt diferiţi,după cum diferit este şi felul colindului: pentru cele religioase de nuanţă creştină putem socoti că făuritori sunt preoţii,călugării şi cântăreţii bisericeşti,dascălii şi diecii pentru că ei erau cunoscători ai Evangheliilor şi ai Vieţii Sfinţilor.
   Mersul cu icoana este un fel de colindat care se face de către preoţii comunităţii locale cu icoana Naşterii Domnului ,binecuvântând casele şi creştinii. Această datină de a umbla preotul cu ajunul să sfinţească masa şi să vestească enoriaşii Naşterea Domnului este foarte veche. Prin nordul Moldovei se pregăteşte masa de ajun cu mâncăruri de post. Nimeni nu are voie să descopere masa până nu intră preotul pe uşă. Preotul blagosloveşte masa de post,gustă primul bucatele ,apoi cei ai casei.
   Irozii –este un teatru religios cunoscut în Moldova,rămas din primele timpuri ale creştinismului. El povesteşte dramatizat întâmplările de după naşterea Mântuitorului,înfăţişează povestea celor trei magi care au zărit pe cer steaua prevestitoare a Naşterii Domnului. Este adus în scenă crudul Irod care a poruncit uciderea pruncilor pentru a nu-şi pierde împărăţia.
   Steaua –între Crăciun şi Bobotează colindătorii umblă cu steaua luminoasă şi întocmită cu meşteşug,în opt colţuri,în fiecare colţ având un clopoţel. Pe icoana lipită pe stea se vede ieslea în care s-a născut pruncul Iisus, Maica Domnului,magii şi păstorii. Anunţarea sosirii colindătorilor cu steaua se face astfel:” Cine primeşte steaua frumoasă şi luminoasă?”
   În satele Moldovei,pregătirile pentru sărbătorirea sfintelor sărbători de iarnă încep din vreme,copii şi tineri,fete şi feciori se organizează în grupuri de colindători,urători şi semănători,ceea ce demonstrează existenţa încă din vremuri imemoriale,a unei structuri săteşti spirituale trainic închegate. Repertoriul deosebit de vast este preluat şi transmis din generaţie în generaţie, de la vârstnici la copii. Cântecele,urările de pluguşor ,de sorcovă şi semănat, momentele dramatice şi jocurile în travesti,devenite, cu timpul ,spectacole complexe de aleasă desfătare,duc din an în an şi din casă în casă , ca într-un fel de turnee artistice,sincere şi spontane,mesajul lor de belşug şi sănătate,de bucurie, de voie bună.

BIBLIOGRAFIE:
  • Pop Mihai, Ruxăndoiu Pavel, Folclor literar românesc, Editura Didactică şi Pedagogică,Bucureşti,1991
  • Noica,Constantin, Pagini despre sufletul românesc,Editura Humanitas,Bucureşti,1991




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu