COLINDA-BUCURIA NAȘTERII LUI HRISTOS



ProfesorînvățământulpreșcolarPănescuAndreea
Grădinița cu P.P nr 15/ ȘcoalaGimnazială nr 12 BOTOȘANI

S-ar putea spune că sărbătoarea Crăciunului este veche de când lumea. La începuturi, cu această ocazie se celebra Anul Nou, iar mai apoi, o dată cu nașterea lui Iisus, acesta a căpătat valențe noi, de sorginte creștină. Se cunosc câteva fapte ce ne obligă să plasăm începuturile acestei respectabile tradiții în vremea creștinismului primar, adică undeva prin secolele  I-III . 
Aceste fapte pot fi transmise prin Vechiul Testament care spune ”Cât de frumoase sunt pe munți picioarele trimisului care vestește pacea, a solului de veste bună care dă de știre mântuirea, care zice Sionului: Dumnezeul tău este împărat” și iar ”Cât de frumoase sunt picioarele celor ce vestesc pacea și ale celor ce vestesc cele bune” si iar ” Vestiți, faceți cunoscută știrea, duceți-o până la marginile pământului și ziceți: Domnul răscumpără sluga Sa Iacov”. În Noul Testament se arată lumii răscumpărarea prin Iisus Hristos, vestirea fiind o temă centrală. Cunoașterea cuvântului lui Dumnezeu este o binecuvântare fără margini iar vestirea lui sub o formă sau alta este o misiune sfântă pentru toți cei care L-au primit.
Dacă sărbătoarea Crăciunului este o îmbinare de elemente arhaice și noi, același lucru se poate afirma și despre colinde. Pe de altă parte, colindele sunt ritualuri esențiale pentru păstrarea echilibrului și a ordinii în lume.
Colindele sunt cele mai importante obiceiuri care se practică și in ziua de azi, începând cu Ajunul Crăciunului și până în ziua de Anul Nou. Din categoria acestora amintim: colindele de Moș Ajun, colindele de Crăciun, Steaua, Irozii, Brezaia, Plugușorul, Sorcova, Seara Sfântului Vasile. Colindele amintite sunt specifice întregului areal românesc. Colindele însoțesc unele jocuri mimice : căprița, căluțul, brezaia sau sunt comunicate direct de către colindători. Tematica acestor colinde îmbină aspectele laice cu cele religioase și abordează principalele domenii ale vieții satului.
Din punct de vedere al modului de desfășurare, obiceiul de a colinda înseamnă de a merge din casă în casă cu diferite urări. La colindat participă tot satul tradițional, deși efectiv colindau doar copiii și flăcăii în cete, bărbații până la o anumită vârstă, mai nou și fetele, rar de tot femeile, și uneori și fete și flăcăi împreună. Gazda casei colindată era întrebată întotdeauna dacă  primește colinde. Se cânta mai întâi colinda la ușă, la fereastră iar apoi la cererea gosodarului se intra în casă unde se cânta colinda cea mare.
Colindatul este un obicei străvechi, primii colindători fiind păstorii care au venit în locul luminat, unde s-a născut pruncul Iisus, și bucurându-se de acest semn ceresc și de glasul blând al îngerilor, au vestit degrabă în cetatea Bethleemului, minunea la care au fost martori.Lipsa colindelor poate duce la sfârșitul lumii. Explicația provine de la o credință populară care ne spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ colindele pentru a le aminti credincioșilor că nu trebuie să se lase ispitiți de duhurile cele rele.
Printre martorii marii minuni este și Crăciun despre care se povestește că era un bătrân cu părul nins, care călătorea pe un cal alb și apărea la casele oamenilor numai după ce cânta cocoșul de trei ori. Interesant este că, în credința populară, el a încercat cu orice chip să zădărnicească nașterea lui Hristos. Atunci când a aflat că nevasta lui, Crăciuneasa, a moșit-o pe Maica Domnului, s-a supărat atât de tare, încât i-a tăiat mâinile. Crăciuneasa s-a dus la Maica Precista și a povestit ce a pățit. Se mai spune că aceasta a suflat peste mâinile Crăciunesei și s-au făcut mult mai frumoase decât înainte. După nașterea lui Iisus, Crăciun s-a căit pentru faptele sale, devenind primul creștin. Și așa cum cei trei magi au dăruit aur, smirnă și tămâie pruncului Iisus, Moș Crăciun poposește pe la casele tuturor încărcat cu multe daruri.
Adevăratul colindat se desfășoară in seara și în noaptea de Crăciun. Colindătorii se adună în cete bine rânduite. Fiecare grup își alege un conducător, numit de obicei vătav sau jude. Colindătorilor propriu-ziși li se alătură câțiva flăcăi, cu sarcina să poarte în saci și traiste darurile primite.
Odată intrați in curtea casei, colindătorii își deapănă repertoriul  înaintea membrilor casei adunați în prag. Aceștia erau răsplătiți cu daruri tradiționale, în special cu colaci. De Crăciun se plămădesc colaci, în formă de mână cu degete întinse, unși cu gălbenuș, pentru a fi la fel de frumoși ca mâinile Crăciunesei. Firimiturile primului colac se dau la vite și la păsări, iar în copaia în care s-a frământat aluatul se pune fânul care se dă la vite, pentru a fi ferite de boli.
Colindul este o neprețuită zestre spirituală pe care o moștenim din moși strămoși. El este sfânt pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este și bun, pentru că această veste are menirea să slujească vieții, să aducă bine în lume și între oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile și obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată școală de virtuți morale, întărind simțămintele de frațietate și de bună înțelegere. Colindătorii le cântă cu încredințarea că sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi să se nască și să crească, să ne mântuiască.
Încercând a cercetabinecunoscutulcolind popular Treicrai de la Răsărit ne aflămînadânculuneisintezeteologiceortodoxe de o uluitoarecomplexitateşipoezie.
Pentru a vorbi deprimulvers – devenitşititlu – trebuiesăobservămcănumărulmagilor care au căutatşigăsitÎmpăratulindicat de stea nu estearătatînBiblie. Poporula ales însă o cifrăperfectă, cifratrei. Este o cifră de maxim echilibru, întreminimulsărăcăcios al luidoi – căci „unul” nu aveau cum să fie magii, desigur! – şioricealtăcifrămai mare, care cuprinde nu doarprimejdiaunuisimbolismnepotrivit, câtmai ales al uneirisipiri. Trei magi estefirescsă fi fost – de faptesteceamairăspândităcifră din Tradiţie – pentrucă au fosttreifeluri de daruri: aur, smirnăşitămâie.
ObiceiulRomânilor, atuncicândmergmaimulţiînospeţie, este de a nuaduceaceleaşidarurifiecare. Deci, pelângăpoziţiasa de echilibru, firească, numărul de trei magi estelegatşi de cel al darurilor care sunt enumerate ca atare de SfinteleScripturi. Deşinumărulmagilor nu estearătat explicit, el poate fi înţeles implicit din cel al darurilor. Pentrugândireafirească a unuiRomân din vechime, era maimultdecât de înţelescădacăar fi fost un al patrulea mag acestaar fi trebuitsăvină cu un alt fel de dar – fie căeraumărgăritare (se ştiecăperlelesuntsimbol al lacrimilor, deci al suferinţei, darşi al pocăinţei), fie căeraunestemate (înPsalmicuvinteledumnezeieştisuntpusemaipresus de acestea, decieraupotrivite ca ofrandăpentruCuvântulîntrupat), fie mir (pentrucel care era Unsul, darşipentrucel care aveasămoarăpentruomenire).
Colindele ne înalță sufletește, ne înnoiesc făptura interioară, ne apropie unii de alții, ne fac mai buni, mai iubitori, mai iertători, mai credincioși, într-un cuvânt, ne picură în suflete acea liniște și echilibru moral ce ne este necesar în călătoria vieții. Datoria noastră de buni creștini este de a duce mai departe aceasta sfantă tradiție pentru ca și urmașii noștri să se bucure debucuriaadusă de COLINDE.





BIBLIOGRAFIE
1.Revista ”Chemareacredinței”- Revistăpentrucopiișipărinți, edițiaoct-dec 2002

2. Jurnalulnațional, nr 62, 21 decembrie 2005

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu