FAMILIA, BISERICA ŞI ŞCOALA FACTORI RESPONSABILI ÎN EDUCAREA MORAL-RELIGIOASĂ A COPILULUI




                                                                        Prof. Lilioara Bârsan
                                                                        Şcoala Gimnazială Nr. 1 Orăşeni Deal




            Educaţia înseamnă acţiunea de a dezvolta facultăţile fizice, intelectuale şi morale ale omului. Prin urmare, „educaţia urmăreşte să dezvolte funcţiile şi însuşirile înnăscute, iar în ceea ce priveşte materia de cunoaştere, să transmită copilului bunurile culturale căci, predispoziţiile necesare pentru a dobândi cunoştinţele şi a deveni moral şi religios, le dă natura; calitatea de om cult, însă, trebuie să ne-o dea educaţia în conlucrarea cu însuşirile naturale”, spunea marele pedagog Comenius.
            Prin acţiunea educativă se descoperă de fapt virtuţile, însuşirile dumnezeieşti, pe care omul le posedă virtual. Din acest motiv e necesară educaţia religioasă, care nu vine să forţeze libertatea de voinţă, ci doar să-l ajute pe om să-şi cunoască scopul existenţei. De aceea e necesară prezenţa îndrumătorilor creştini, în primul rând  preoţii, iar apoi profesorii de religie.
            Între educaţia religioasă făcută în familie, biserică şi şcoală, trebuie să existe o convergenţă pentru ca tânărul(copilul)să aibă certitudinea că se află pe drumul cel bun.
            Este cunoscut faptul că, până la şapte ani, copilului nu i se socotesc păcatele. Responsabilitatea morală faţă de faptele copilului până la această vârstă revine în totalitate părinţilor. Tocmai de aceea, aceştia trebuie să privească cu toată seriozitatea educaţia propriilor copii încă din primii ani de viaţă. Excesul de libertate din partea părinţilor, fără a-i conştientiza pe copii că sunt responsabili de faptele pe care le fac, este o greşeală în educaţie.
            După cum părinţii, mama şi tata, îşi ceartă şi uneori pedepsesc copilul atunci când greşeşte, fără însă a înceta să-l iubească, tot aşa se petrec lucrurile şi pe plan duhovnicesc.
            Necesitatea educaţiei derivă, în gândirea Sf. Ioan Gură de Aur, din faptul că cel mai mic este lipsit de experienţă şi de judecată, dar, pe de altă parte, copilul este înzestrat cu voinţă liberă şi scopul educaţiei se poate realiza. Dumnezeu i-a dat omului doi educatori - natura şi conştiinţa - unul în afară de sine şi unul înăuntrul său. În afară de aceştia, există în lume şi alţi educatori, dintre care primii sunt părinţii, apoi pedagogii, apoi monarhii - care au un mare rol în promovarea binelui, prin superioritatea trăirii lor creştineşti.
            Copiii au ceva sfânt în ei. Un psiholog francez făcea următoarea remarcă: „Trăsătura caracteristică a copilului este că el trăieşte în prezent”. Din acest motiv, copilul se bucură de viaţă mai mult decât cei mari. El nu are grija zilei de mâine, nu-şi face planuri de viitor, nu se frământă, ci se bucură de ceea ce-i oferă ziua de azi.
            Copilul se devotează celui care reuşeşte să-i câştige simpatia. Unii - lipsiţi de tact pedagogic nu reuşesc să se apropie de copii şi atunci preferă ironia - care nu face decât să răcească şi mai mult relaţiile dintre ei.
            Într-o lume cu acute probleme economice, cu instabilitate politică, în nişte timpuri care par a fi apocaliptice, într-o lume dezordonată din punct de vedere moral, nădăjduim că numai credinţa în Dumnezeu îţi poate reda echilibrul şi te pune la adăpost sigur.
            Tot omul doreşte să fie fericit. Mântuitorul îşi începe predica cu fericirile, dar , surprinzător, El fericeşte pe cei săraci cu duhul, pe cei ce flămânzesc;pe aceştia îi vede vrednici de împărăţia cerurilor. Sunt plăcut surprinzătoare mărturiile unui copil după ora de religie sau a unor creştini care au participat la biserică, s-au rugat lui Dumnezeu şi zic: „Mă simt alt om”.
            Obiectul Religie trebuie să consolideze colectivul, să-i apropie pe elevi, să-i facă mai buni, mai sensibili faţă de ceilalţi. De aceea preotul, dar şi ceilalţi educatori, trebuie să aibă în vedere acest aspect şi nu e de neglijat faptul că adolescenţa este timpul hotărâtor pentru orientarea individului spre credinţa religioasă.
            Prin Ortodoxie, românii şi-au cultivat în timpuri potrivnice cultul pentru cultură, istorie, patriotismul şi viaţa statornică pe vatra moşilor şi strămoşilor lor, împărţind creştineşte pâinea şi apa, bogăţia şi sărăcia cu alte neamuri şi credinţe cu care le-a fost dat să convieţuiască paşnic şi frăţeşte. Prin Ortodoxie, românii au comunicat şi comunică cu fraţii lor îndepărtaţi geografic de vitregiile şi nedreptăţile istoriei. În atare situaţii, credinţa şi germenele unităţii în cuget şi-n simţiri i-au păstrat pe români în legătura frăţietăţii, indiferent de condiţiile în care au trebuit să-şi ducă viaţa.
            Există o multitudine de modalităţi şi forme de organizare a educaţiei moral- religioase în rândul elevilor. Factorii de seamă care contribuie la educaţia religioasă sunt familia, şcoala, biserica, mass-media, mediul înconjurător, etc.
            Cunoştinţele religioase pe care le capătă elevul în şcoală îl conduc spre o morală sănătoasă. Copilul nu numai că este pus în temă cu zonele perfecţiunii transcendente, dar totodată, la nivelul persoane, se creează o predispoziţie spre micşorarea eu-lui într-o regiune de valori unde viaţa devine mai profundă, mai personală, mai autentică.
            Se ştie că omul credincios este mai bun, devine mai puternic. Credinţa religioasă îl plasează pe drumul unei perfecţiuni neîncetate.
            Alături de şcoală, o contribuţie de seamă în educaţia religioasă o realizează biserica. Preotul profesor trebuie să desfăşoare primele ore de religie în casa Domnului şi să informeze elevii de ce este nevoie să intrăm în biserică în zilele de sărbătoare. Preotul va descrie biserica, părţile ei componente, va prezenta prin descriere icoanele.
            Şezătoarele literar - religioase reprezintă o formă atractivă, recreativă şi dinamizatoare, foarte potrivită pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse în domeniul lecturii religioase.
            Ele reprezintă o modalitate foarte eficientă de îmbogăţire a cunoştinţelor şi de cultivare a capacităţii de vorbire. Prin conţinutul informaţional pe temă religioasă se atrag mai mulţi credincioşi în a preamări credinţa în Dumnezeu, iar prin intermediul celor mai accesibile producţii literare: poezii, poveşti şi povestiri , colinde pe temă religioasă, elevii află şi culeg o bogăţie de idei, impresii, trăiesc sincer situaţiile redate. De obicei decurge o altă funcţie formativă, şi anume stimularea proceselor memoriei şi gândirii.
            Elevii şcolilor de astăzi au acces la istoria credinţei lor şi, prin aceasta, la aprofundarea ei, căci publicaţiile religioase străine sun complementare lipsite de legătura firească cu istoria neamului. Un neam supravieţuieşte în istoria prin care fidelitatea faţă de specificul său şi prin grija de a-şi păstra fiinţa şi identitatea. Numai atunci neamul are culoare specifică, care se adaugă la buchetul multicolor al neamului lumii.
            Studiul Religiei duce nu numai la îmbogăţirea cunoştinţelor elevului, ci totodată la o mai profundă credinţă, la un mai mare ataşament faţă de creştinism, religia pe care o mărturisim şi o practicăm.
            E prea bine ştiut că reforma unui învăţământ nu se poate rezolva norocos fără concursul religiei. Religia este o forţă atât în educaţie, cât şi în instrucţie. Timpurile de criză ale învăţământului sunt timpuri de criză religioasă şi morală. Cine n-are religie, n-are nici familie. Fără religie, familia tânjeşte şi moare. Fără religie, familia se destramă.
            Forţa care unifică valorile culturale şi consolidează puterile naturale ale sufletului este religia. Prin religie se readuc toate la un numitor comun: şi arta, şi morala, şi filozofia, şi sportul, în vederea progresului. Religia polarizează şi cristalizează în principiile şi altarelor ei toate operele şi manifestările sufletului omenesc.
            Educaţia religioasă are drept obiectiv cultivarea şi dezvoltarea religiozităţii la individul copil sau adult. Esenţa religiei constă în fenomenul de credinţă. Este religioasă acea persoană care crede că întregul univers este stăpânit şi direcţionat de o putere absolută şi impenetrabilă: Dumnezeu.
            Nu este om care să nu manifeste apartenenţă faţă de sacru. Şi oamenii fără religie se comportă, de cele mai multe ori, fără să-şi dea seama, într-un chip religios. Omul fără religie nu-i decât o abstracţie. Ca şi celelalte elemente ale culturii, credinţele şi valorile religioase se pot perpetua şi reproduce prin intermediul acţiunii educaţionale. Credinţa presupune convingerea că există cu adevărat, fără necesitatea de a fi demonstrat, arătat.
            Credinţa în general şi cea religioasă în special sunt benefice oricărei opere de construcţie de factură materială sau spirituală. Credinţa în ceea ce faci, în felul cum faci, în menirea ce o ai, în ţinta ce o vrei atinsă, nu numai că orientează şi luminează calea pe care mergi, dar îţi dă acea siguranţă, certitudine şi echilibru de care ai atâta nevoie.
            Credinţa religioasă se bazează pe un izvor nealterat de valori înalte şi constituie un reper stabil şi ireductibil pentru actele şi comportamentele noastre.
Credinţa religioasă îl plasează pe om pe drumul unei perfecţionări neîncetate. Credinţa ne arată o direcţie şi este dătătoare de sens. Omul care nu crede în Dumnezeu…nu are nici un Dumnezeu.
            Credinţa este formată şi desăvârşită prin educaţie, iar educaţia nu este nu este periclitată de prezenţa credinţei religioase. De altfel, între credinţă şi educaţie relaţiile sunt de un tip special. Se ştie că educaţia tinde să spiritualizeze mai profund ceea ce natura sau graţia divină au pus în om şi să-l înnobileze cu noi valori.
            De credinţă are nevoie şi elevul, dar nu prin minciună, frică, inoculare de credinţa că ceea ce face este bun, corect, dezirabil. El, elevul, trebuie să se încreadă în omul de lângă dânsul, să consimtă că modelul ce-l are în faţă - dascălul este unul care merită a fi urmat.
            Credinţa este ancoră şi far prin toate întreprinderile umane. Ea ne conduce spre liman către zările sunt înceţoşate, când ne „încâlcim”în propriile noastre idealuri, pretenţii şi deziderate.
            Din atâtea şi atâtea motive, creştinismul este religia prezentului şi viitorului. Principiile fundamentale ale creştinismului au depăşit timpul şi spaţiul veşniciei. Ei au pentru totdeauna o importanţă supremă şi decisivă.
            Niciodată omenirea nu se va putea lipsi nici de virtutea iubirii- valoarea cea mai înaltă- casă se amelioreze şi nici de energia harului- puterea cea mai sfântă- ca să se mântuiască.
            Iubirea lui Dumnezeu, dragostea aproapelui, sfinţirea şi desăvârşirea sufletului, constituie esenţialul religiei şi a culturii de astăzi şi de totdeauna.

Bibliografie:
  1. Ilarion Felea, „Religia culturii”, Educaţia Episcopiei Ortodoxe Române a Ardealului, Arad, 1994;
  2. Biblia sau Sfânta Scriptură”, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, Bucureşti, 1999;
  3. Constantin Cucoş- „Educaţia religioasă”, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1996;
  4. I.G.G.Antonescu, „Educaţia morală şi religioasă în şcoala românească”, Bucureşti, Editura „Cultura românească”, 1937.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu