Poveştile dragi, dar nepreţuit al copilăriei




                                                                                     Prof. înv. preşc.Condurache Dorina,
                                                                                                          Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani
                                                                                                                     Prof.înv. preşc.Joian Doiniţa
                                                                                             Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cristeşti,Botoşani
             
          Poveştile şi basmele au încântat întotdeauna copilăria tuturor generaţiilor. Poveştile sunt prima lecţie  de viaţă pe care o primesc copiii de la părinţi, bunici sau educatori. O lecţie simplă, cu personaje pitoreşti,care reuşesc prin farmecul  lor să-i fascineze pe cei mici şi să le transmită învăţături  preţioase pentru mai târziu.
          Copilăria este una dintre cele mai frumoase şi speciale perioade din viaţa unui om;este perioada aceea magică, pe care o păstrăm în suflet şi la care ne gândim mereu cu plăcere; este o lume fermecată unde ne putem întâlni  oricând cu personaje de basm.
          ,,Copilul se naşte curios de lume şi nerăbdător de a se orienta în ea.Literatura îi satisface această pornire, îl incită”.(George Călinescu) Copilăria oricărui copil poate fi mai frumoasă dacă este însoţită de poveşti şi basme.Şi cum copilăria înseamnă joc, poveşti, poezii şi cântece apropierea sărbătorilor de iarnă este încă unul din prilejurile de a ne aminti să fim mai buni, mai darnici şi nu în ultimul rând de a povesti –poveştile iernii.Bucuria ascultării unei poveşti începută cu ,,a fost odată ...” aprinde în ochii copiilor luminiţa curiozităţii, continuă cu dramatizarea ei prin joc ,,De-a Moş Nicolae”, ,,De-a Moş Crăciun”, ,,De-a spiriduşii”, de-a orice poveste,poveste dragă, dar nepreţuit al copilăriei.
          ,,Oricât de simple şi uşoare ar părea aceste poveşti, ele nasc, fără îndoială, între copii, dorinţa de a fi asemănători cu cei buni, care ajung fericiţi, în acelaşi timp se naşte în sufletul lor teama faţă de nenorocirile ce li s-ar putea întâmpla dacă i-ar urma pe cei răi.”(Charles Perrault)
          Poveştile pot fi punctul de plecare spre înţelegerea şi pătrunderea universului mirific al cuvântului. Literatura , ca artă a cuvântului , îi poate oferi copilului un întreg univers de gândire şi sentimente , de aspiraţii şi îndrăzneli . Vor învăţa că binele învinge răul , că adevărul distruge minciuna Rolul literaturii pentru copii este acela de a constitui o sursă inepuizabilă de exemple frumoase de comportare oglindite în mici antiteze între personaje, ne oferă consecinţele neascultării sau ascultării, vredniciei sau lenei, cinstei sau necinstei, adevărului sau minciunii, ne prezintă trăsături pozitive ale unor eroi: vitejia, curajul, întelepciunea, stăpânirea de sine, devotamentul, prietenia sinceră, dar şi trăsături nedemne, condamnabile ale unor personaje: viclenia, zgârcenia, lăcomia.
          Poveştile au importantul rol de a dezvolta creativitatea şi imaginaţia copilului, ele putând să participe indirect la aventurile personajelor prezentate în paginile cărţilor. Copilul va putea să îşi imagineze cum arată personajele şi ce urmează să se întâmple în desfăşurarea acţiunii cărţii prezentate. Dorim să transmitem copiilor interesul pentru povestea audiată,deprinderi de exprimare a sentimentelor, dorinţa de a fi de ajutor familiei şi altor persoane.
          Urmărind să educăm copiii în spiritul valorilor moral religioase:iubirea de aproape, împlinirea de fapte bune, respectarea părinţilor şi a bunicilor am desfăşurat activităţi sub denumirea:,,Învăţăm să dăruim”, ,,De Crăciun fii mai bun” , ,,Dăruieşte din inimă”prin care am urmărit implicarea copiilor în activităţi de tip umanitar.În urma acestor activităţi copiii au dobândit deprinerea de a se purta frumos,de a fi respectuoşi,de a dărui celor săraci şi de a fi milostivi cu cei neajutoraţi aşa cum au aflat ei că era Sf. Nicolae.Un copil peste ani ,ar putea fi foarte generos sau indiferent . De noi depinde dacă sufletul lui porneşte pe drumul cel bun sau pe drumul cel rău.Câtă vreme vom avea grijă de copiii noştri, putem nădăjdui într-o lume mai bună, mai cinstită.În urma audierii  poveştilor despre Moş Nicolae îi voi încuraja pe copii să gândească creativ:,,Cum l-aţi descrie pe Moş Nicolae unei persoane care nu l-a văzut niciodată?”, ,,Dacă aţi fi Moş Nicolae, ce cadouri aţi dărui copiilor neascultători?”, ,,Cine îl ajută pe Moş Nicolae să aducă darurile?”, ,,Dacă aţi putea inventa un alt personaj care să aducă daruri, care ar fi acela?”
          Lumea poveştilor îi este nespus de dragă copilului ,în măsura în care apelează la afectivitatea acestuia generând intense şi variate trăiri emoţionale, în măsura în care, prin semnificaţiile sale, îi satisface trăirile din planul imaginaţiei, îi îmbogăţeşte universul propriu de cunoaştere ,contribuind la educarea sa în spiritul unor virtuţi morale alese. Creaţiile literare sunt surse inepuizabile de formare a conştiinţei morale, de educare a unor trăsături pozitive de voinţă şi caracter. Cu ajutorul poveştilor, educatoarea realizează apropiera copiilor de cele mai variate aspecte de viaţă şi domenii de activitate şi-i informează asupra unor fapte şi evenimente ce nu pot fi cunoscute prin experienţa lor proprie.
          Poveştile oferă copilului posibilitatea de a se identifica cu personajele prezentate, de a se recunoaşte în ele şi de a identifica unele trăsături ale persoanelor din jurul lui. Prin intermediul poveştilor, copilul poate fi oricine îşi doreşte, poate experimenta roluri diverse: de părinte, de bătrân sau de vrăjitoare, de zână, de zmeu, de Moş Nicolae,de Moş Crăciun, de spiriduş, de orice alt personaj pe care îl îndrăgeşte sau în care se redescoperă.
          ,, Ca să fie opere de artă, scrierile pentru copii şi tineri, trebuie să intereseze şi pe oamenii maturi şi instruiţi. Copilăria nu dispare niciodată din noi”.(George Călinescu).Poveştile despre Moş Crăciun, despre spiriduşi, reni, produc foarte multă emoţie în sufletele celor mici.Răspunsurile lor la întrebări de genul:,,De ce aşteptaţi Sărbătoarea de Crăciun?”,,,Care sunt bucuriile iernii?”, ,,Cum ne pregătim pentru Sărbătoarea de Crăciun?”,  ,,Cum îl putem ajuta pe Moş Crăciun?”, ,,Ce pregătesc spiriduşii în atelierul lui Moş Crăciun?”, ,,Mesaje pentru Moş Crăciun?”, ,,Urări în prag de an nou” dau frâu liber imaginaţiei,originalităţii în vorbire şi în gândire, în exprimarea emoţiilor şi sentimentelor.
          Poveştile reprezintă un mijloc de cunoaştere care le crează copiilor trăiri contradictorii, prin intermediul lor ei putând experimenta sentimente de iubire, ură, teamă, fericire, tristeţe sau pot asista la confruntarea dintre bine şi rău. Aceste redări ale sentimentelor sunt uneori greu de înţeles la vârsta preşcolară, însă tocmai acesta este rolul poveştilor în grădiniţă, ele îmbogăţind viaţa afectivă a copiilor, oferindu-le oportunitatea, prin intermediul lecturii, de a experimenta, alături de personajele prezentate, diverse circumstanţe desfăşurate în cele mai diverse ipostaze.
          Afectivitatea este exprimată în creaţiile verbale (povestire expresivă, teatru de păpuşi),dar şi în creaţiile ritmice (dans, muzică). Activitatea creatoare a preşcolarului, implică şi latura evaluativă. Solicitarea opiniilor copiilor în urma vizionării unui spectacol, a audiţiei unei poveşti sau bucăţi muzicale, contribuie la dezvoltarea capacităţilor evaluative.
          Poveşti ca ,,Povestea Sfântului Nicolae”, ,,Povestea lui Moş Crăciun”, ,,Povestea bradului”, ,,Fetiţa cu chibriturile”,au adus în sufletele copiilor emoţii puternice, iar în sufletele noastre ale adulţilor nostalgia pentru vremurile trecute, am trăit momente unice din lumea inegalabilă a copilăriei, iar coarda sensibilă a sufletului fiecăruia a vibrat la auzul glasului copilăriei. Astfel,poveştile, prin puterea magică a celor spuse, aduc alinare şi vindecare, făcându-l pe cel ce o ascultă să-şi spună la un moment dat propria poveste.
          Totodată serbările pregătite susţinute cu ocazia anumitor evenimente devin un mijloc de educare a voinţei, a încrederii în forţele proprii, a ţinutei corecte, dar şi a posibilităţii de a se transpune prin interpretarea unor roluri de teatru, o metodă eficientă de a combate timiditatea şi de a le pune creativitatea şi imaginaţia la lucru.
          Datinile şi obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă încep la Sfantul Nicolae şi se termină în ianuarie, la Sf. Ioan, ele cuprinzând o gamă variată, extrem de bogată în manifestări artistice, atât în ceea ce priveşte folclorul literar, muzical şi coregrafic cât şi reprezentările dramatice. Însă acestea excelează şi prin bogaţia şi varietatea elementelor vestimentare, , a decorului, constituind un adevarat carnaval popular.
          Crăciunul este sărbătoarea care se păstrează, ca şi cel mai frumos şi aşteptat moment din an.  Colindatul de Crăciun a fost şi încă este o datină. Prin tot ceea ce presupune şi reprezintă, Crăciunul este şi rămâne încununarea tuturor sărbătorilor de peste an, când divinitatea supremă este mai tolerantă şi mai îngăduitoare, iar omul percepe o stare de binefacere şi de ocrotire, de bine în general. Colindatul cu steaua este impresionant. Prin stea colindătorii imortalizează marele eveniment creştin: astrul care i-a călăuzit în plină noapte pe cei trei crai către locul în care s-a născut Iisus.Cu câtă emoţie şi bucurie învaţă copiii colinde pentru Crăciun .
          Literatura ca artă a cuvântului, prin care realitatea este recreată în toată complexitatea ei, oferă copilului de vârstă preşcolară un întreg univers de gândire şi sentimente, de aspiraţii şi îndrăzneli. Prin joc copilul devine actor imitând realitatea, devine regizor urmărind acţiunile celorlalţi. Teatrul contribuie la stimularea fanteziei copiilor, care alături de cunoştinţele dobândite, îi va ajuta ca adulţi să-şi împlinească visele, indiferent de domeniul ales. Prin participarea la un spectacol de teatru, prin interpretarea unui rol ,copilul îşi surprinde părinţii, educatoarea, dar mai ales pe sine însuşi. Astfel se poate juca, dar nu aşa cum fac adulţii, ci într-un univers adaptat la capacităţile sale de înţelegere şi memorare. Jocul de-a teatrul, de-a căluţii, de-a urşii, de-a capra,îi ajută să se deprindă cu spaţiile,cunoaşterea propriului corp, exerciţiul imaginaţiei, capacitatea de a se asculta pe sine şi pe ceilalţi, sensibilitatea, modestia. Participând la scenete de teatru ,copiii socializează, îşi stimulează inteligenţa şi creativitatea. Cu cât interes şi răbdare urmăresc poveştile despre obiceiurile legate de Anul Nou.Le-am povestit copiilor că în manifestările legate de Anul Nou se integrează obiceiurile în care se umblă cu pluguşorul, sorcova, capra, urşi, căiuti, etc.,obiceiuri care sunt cu mult mai bogate în conţinut.
           Umblatul cu pluguşorul începe în ajunul Anului Nou. Ajungând la uşa casei unui gospodar, copiii încep a ura. De obicei unul vorbeşte, ceilalţi agitând clopoţeii  şi strigând:,,hăi, hăi”(exact ca în urătura învăţată de noi în grădiniţă).
          Apariţia în seara de ajun a Anului Nou a urşilor, caprelor, căiuţilor, , etc. alături de pluguşor este determinată de convingerea că respectând „legea pământului” (obiceiul moştenit) oamenii vor putea dobândi, în anul care vine, belşugul şi rodnicia holdelor, a turmelor şi livezilor, dar şi sănătatea şi puterea mult dorite.
           Jocul caprelor desfăşurat pe fond muzical este  practicat pentru a aduce noroc şi belşug.         
           Ursul este o prezenţă la fel de agreată în obiceiurile de Anul Nou. Rostogolirea urşilor în cerc, bătutul şi moartea acestora, apoi învierea miraculoasă, redau metaforic succesiunea anotimpurilor ce stau sub semnul acestui animal, capabil să învingă iarna şi să ştie când vine primăvara cu adevărat.
          Calul este o altă întruchipare a unor simboluri în tradiţiile româneşti. Frumos, agil, sprinten, dar şi foarte nervos şi imprevizibil în mişcările sale, calul este un animal îndrăgit de oameni, reprezentând simbolul vieţii tumultoase şi al morţii. Prin tradiţie calul are şi funcţii de protejare  a gospodăriilor şi chiar a bisericilor. În cadrul obiceiurilor tradiţionale de Anul Nou, jocul calului (Căiuţii) este practicat pentru aceste motivaţii simbolice, dar şi pentru spectaculozitatea dansului interpretat de purtatorii măştilor de cal.
           Potrivit nivelului de înţelegere al copiilor, dar şi particularităţilor de vârstă am abordat aceste obiceiuri în serbarea de Crăciun spre încântarea părinţilor, dar şi plăcerea copiilor care au memorat cu încântare versuri legate de urs, capră, pluguşor sau sorcovă.
           Scenetele de teatru au un rol important în dezvoltarea şi educarea copilului pe plan cognitiv, afectiv, moral, estetic, volitiv fiind totodată un mijloc de socializare a preşcolarului. Scenete de teatru organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă,fie că au tematică religioasă, fie că aduc în scenă poveşti sau personaje diverse, au urmărit aprinderea luminii bucuriei în ochii copiilor , întristarea pentru destinul dureros al unor personaje, îngenuncherea cu mânuţele împreunate spunând o rugăciune,devenind astfel o fereastră deschisă spre cer :,,În aşteptarea lui Moş Crăciun”, ,,Vino, Doamne mai aproape”, ,,E vremea colindelor”, ,,Vine, vine, Moş Crăciun”, ,,Într-o noapte de Crăciun”.Sunt impresionante inocenţa şi candoarea micilor actori, spontaneitatea şi sinceritatea, naturaleţea şi firescul comportamentului lor scenic. Sub semnul bucuriei exprimate prin poezie, cântec, joc muzical şi dans,serbarea sau evenimentul prezentat a fost un moment unic pentru cea mai importantă investiţie a noastră-copilul.
           Aflat la izvoarele vieţii şi ale iubirii, copilul are nevoie de căldură şi voioşie pentru a se dezvolta sub aspect psihic. Copilăria presupune sinteza celor mai de preţ valori ale vieţii: înţelegerea, încrederea, binele, frumosul, bucuria, dragostea, fericirea; farmecul şi prospeţimea vârstei copilăriei ne oferă resurse  şi mai târziu în viaţă. De aceea e necesar  ca orice acţiune educativă să cultive frumuseţea morală prin modelele de conduiă ale celor din jur, prin transmiterea unor norme, reguli şi valori morale. O privire deschisă, un zâmbet binevoitor, o glumă adecvată, o uşoară ironie spusă pe un ton prietenesc sunt tot atâtea căi de stabilire a unui climat educativ pozitiv şi eficient.
          ,,Ca să poţi povesti sau cânta copiilor, trebuie să-i iubeşti,să cauţi să pricepi firea şi lumea aparte în care trăiesc, să ştii să cobori până la nivelul personalităţii lor. Trebuie să iei parte la toate manifestările lor sufleteşti, într-un cuvânt, rămânând om mare să fii cât se poate de copil”(George Coşbuc).
            Textele literare abordate în perioada sărbătorilor de iarnă îi ajută pe copii să înţeleagă ce mult înseamnă dragostea, căldura sufletescă, respectul şi toleranţa, lucruri deosebit de importante pentru ei, iar coarda sensibilă a sufletului fiecăruia a vibrat trăind momente unice din lumea inegalabilă a copilăriei.



Bibliografie:

Culegere de texte literare pentru aplicarea programei în grădiniţă, Editura didactică şi pedagogic Bucureşti, 1980
Goleman,D. ,Inteligenţa emoţională, Ed. Curtea Veche, Bucureşti, 2008
Ştefan, C. ,Kallay, E. ,Dezvoltarea competenţelor emoţionale şi sociale la preşcolari, Ed.ASCR,Cluj-Napoca,2007



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu