SĂRBĂTORILE IERNII



Ed.Costân Angela , Sc. Gimn. Nr. 12/Gr. P.P. Nr. 15 Botoşani
Pip. Alecu Dorica, Sc. Gimn. Nr. 12/Gr. P.P. Nr. 15 Botoşani

Pentru noi toţi, iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sărbătorirea Naşterii Domnului.
Pretutindeni în lume,popoarele creştine,între care şi poporul român,celebrează de secole la rând Naşterea Domnului,a Craciunului,la 25 Decembrie,sărbătoare marcată de manifestări religioase,de colinde,obiceiuri şi tradiţii specifice fiecărui popor.El relevă în intreaga lor diimensiune insemnatatea cruciala pe care a avut-o si o are in evolutia umanităţi,pe calea Mântuirii,Naşterea lui Hristos,trimisul lui Dumnezeu,luminându-ne calea spre iuire si adevăr.
Crăciunul este sărbătoarea bunătăţii lui Dumnezeu,care prin Fiul Său,îl salvează pe om,îl eliberează din satrea de sclavie şi de singurătate,aducându-l la bucuria comuniunii cu Dumnezeu.

SĂRBĂTOAREA  CRĂCIUNULUI
 Este una dintre sărbătorile cele mai importante şi mai pline de sens duhovnicesc în viața credincioşilor. Sărbătoarea ne aminteşte de evenimentul de excepţională însemnătate din istoria mântuirii nea­mului omenesc, adică venirea în lume a Fiului lui Dumnezeu întrupat de la Duhul Sfânt şi din Sfânta Fecioară Maria.
Naşterea cu trupul a Mântuitorului lisus Hristos mai este cunoscută şi cu denumirea populară de Crăciun. In ceea ce priveşte originea acestui cuvânt, părerile credincioşilor, teologilor şi filologilor sunt împărţite. Unii îl derivă de la cuvântul carna- tionem care înseamnă mân­care de carne, pentru că sărbătoarea se prăznuieşte cu consum mare de carne, după perioada lungă de post care precede această sărbătoare. Alţii cred că denumirea vine de la alt cuvânt latinesc, caiationem care înseamnă chemare, convocare, întru­nire pentru a serba un eveni­ment important ca acela al Naşterii Fiului lui Dumnezeu. O altă categorie îl derivă de la termenul creationem care în­seamnă creaţie. Această părere din urmă este cea întai acceptată, dacă avem în vedere şi sensul teologic al sărbătorii şi anume acela că prin Naşterea lui lisus Hristos se realizează o nouă creaţie a omului, adică renaşterea lui spirituală sau ridicarea lui spirituală din păcat şi din moarte.
Sărbătoarea Crăciunului este prima sărbătoare specific creştină, dintre sărbătorile Mântuitorului. Cât priveşte data acestei sărbători, în Apus ea s-a prăznuit, începând cel puţin din secolul al III-lea, la 25 decembrie, ca şi astăzi. In Răsărit, ea s-a serbat la început o dată cu Botezul Domnului; la 6 ianuarie, fiind cunoscută cu numele de Epifaniu Domnului sau Teofania Domnului, adică arătarea Mântuitorului. Separarea dintre Crăciun şi Bobotează a avut loc în Răsărit la 375, mai întâi în Antiohia, apoi în 379 la Constantinopol, când Crăciunul a început să se ser­beze şi aici la 25 decembrie.
Fiind o sărbătoare importantă, amintind de un eveniment deosebit din istoria mântuirii neamului omenesc, Crăciunul a fost serbat dintotdeauna cu mare fast şi solemnitate. Sărbătoarea este pregătită de o perioada de post de patruzeci de zile. Ultima zi de post, cunoscută şi sub denumirea de Ajunul Crăciunului este o zi de post aspru sau total ori ajunare. în această zi, cei care postesc, până spre seară, obişnuiesc să mănânce grâu fiert, amestecat cu fructe şi miez de nucă şi rniere sau foițe subţiri de pâine, ca pentru plăcinte coapte, în care se înfăşoară miez de nucă amestecat cu zahăr sau miere. Ele se mai numesc „scutecele Mântuitorului". În multe părţi din țară, se obişnuieşte să se împartă sau să se facă pomană cu astfel de grâu sau foiţe.
Tot în ajunul sărbătorii sau cu câteva zile înainte de aceasta, preoţii umblă pe la casele credincioşilor, cu icoana Naşterii Domnului, vestind apropierea sărbă­torii Crăciunului, binecu- vântăndu-le casele, familiile şi lucrurile din gospodărie. Umblatul cu icoana este unul dintre cele mai vechi obiceiuri creştineşti, amin­tit chiar din primele secole, constituind una dintre cele mai importante vizite pas­torale care trebuie culti­vate şi păstrate cu sfinţenie. Acest obicei face parte din bogăţia de datini şi tradiţii care au însoţit prăznuirea solemnă a marii sărbători a Naşterii Domnului. Prin prezenţa preotului, a icoanei ca simbol al prezenţei lui Hristos, şi prin binecuvântarea slujitorilor, adusă cu acest prilej, sărbătoarea capătă frumu­seţe şi solemnitate.
Sărbătoarea este prăznuită cu slujbă deosebită şi cu participarea numeroasă a credincioşilor. Este zi de repaus, care aduce după sine întreruperea acti­vităţilor. Cărţile de slujbă interzic îngenuncherea din ziua praznicului şi până la Bobotează.
Este o sărbătoare de familie care adună părinţii, copiii şi nepoţii într-o atmosferă deosebită de dragoste şi comuniune.
 Sărbătoarea este înmiresmată de farmecul şi fru­museţea de neegalat a minunatelor colinde stră­moşeşti, nestemate ale folclorului religios românesc.

SFINȚIREA  APELOR  PĂMÂNTULUI
Se zice că de Botezul Domnului, o dată cu Sfinţirea de către preot a apei (aghiazma mare), sunt sfinţite toate apele pământului. Aglomeraţia umană din această zi la biserică, întrecând în număr participarea credincioşilor la oricare slujbă de peste an şi unică în tot spaţiul creştin, se explică prin faptul că fiecare doreşte să-şi ducă acasă măcar o sticlă cu apă sfinţită, care are numeroase întrebuinţări: se stropesc cu ea vitele, se dă la cei bolnavi, se pune puţin în prima scaldă a copilului nou-născut, este parte componentă a unor amestecuri folosite în vrăji şi farmece, se stropeşte cu ea prin casă în caz de furtună şi trăsnete.

PLUGUL  MOLDOVENESC
In ajunul Anului Nou, în Moldova, cete de flăcăi şi de bărbaţi de curând însuraţi pleacă cu Plugul - străvechi obicei agrar derivat dintr-o practică primitivă, trecut printr-un rit de fertilitate, a ajuns o urare obişnuită de recolte bogate în anul care abia începe. Urarea de pluguşor este de fapt un adevărat poem care deschide cu har, recurgând la elemente fabuloase, toate muncile agricole. Obiceiul contribuie la veselia generală a sărbă­torilor de Anul Nou, colorând desfăşurarea acestei sărbători cu acele elemente care ilustrează una din principalele ocupaţii ale poporului nostru - agricul­tura. Pluguşorul copiilor este un obicei străvechi agrar, care se practică mai cu seamă în Moldova, legat de manifestările augurale ocazionate de în­tâmpinarea noului an. In ajunul Anului Nou cetele de copii intră din casă în casă să ureze purtând bice (harapnice) din care pocnesc, clopoţei, tălăngi etc. Urarea este un lung poem în versuri care prezintă succesiunea muncilor agricole - de la aratul ogorului până la coptul colacilor.

CAPRA  MARAMUREȘEANĂ
Capra a fost socotită de români ca animalul care dă semne dacă vremea va fi bună sau rea. Jocul "caprei" (omorârea, bocirea, înmormântarea, în­vierea) la origine a fost, desigur, un ceremonial grav, un element de cult. In cadrul sărbătorilor agrare jocul a devenit un ritual menit să aducă rodnicie anului care urmează, spor de animale în turmele păstorilor, succesul recoltelor evocat de boabele care se aruncau de gazdă peste cortegiul “caprei". Jocul “caprei”, generalizat în toată ţara la sfârşitul secolului al XlX-lea şi fiind socotit un joc păgân, mulţi slujbaşi ai bisericii au refuzat să-l primească pe la casele lor, socotindu-l nevoit de legea creştinească.
In zilele noastre, jocul a rămas un pretext pentru una dintre tradiţionalele manifestări artistice, prilej de etalare a unor frumoase podoabe, covoare, ştergare, în culori vii, uneori stridente, pentru înveselirea gospodarilor şi pentru urări bune cu prilejul Anului Nou. In satele şi comunele maramureşene se practică două tipuri distincte de "capră": jocul caprei bazat numai pe acompaniament muzical (la Ieud, un singur fluieraş; la Botiza, patru sau şase fluieraşi) şi jocul caprei inclus într-un spectacol popular complex. Ca şi în celelalte jocuri cu măşti practicate în timpul sărbătorilor de iarnă, şi în jocul “caprei" şi-au făcut loc, pe lângă măştile clasice (capra, ciobanul, ţiganul), măştile de “draci" şi “moşi” care prin strigăte, chiote, mişcări caraghioase măresc nota de umor şi veselie.

VERGELUL  BUCOVINEAN
     Feciorii din ţinutul Dornei, în Bucovina, precum şi părinţii cu fete bune de măritat sărbătoresc Vergelul îndemnând un gospodar din mijlocul lor să-l facă. Acesta se pregăteşte din vreme: cumpără un polobocel de vin, iar când soseşte seara Anului Nou, atunci când se întunecă, începe a buciuma şi a trâmbiţa, dând de ştire că e timpul să se adune toţi cei ce voiesc să serbeze Vergelul.
Această buciumare durează până la unsprezece noaptea, când s-au adunat toţi participanţii, după care nu se mai buciumă în acea seară. Stăpâna casei aşterne apoi o masă cu o faţă de masă curată unde gospodarul pune un ciubăraş sau un alt vas cu apă neîncepută. Toţi care voiesc să-şi cunoască viitorul aruncă în apă un semn (un cutitaş, un crucer, un bumb, un inel, un cercel, o cheie), însă fiecare trebuie să-şi cunoască semnul când se va scoate din apă. Se orânduieşte ca un băiat de vreo 10-13 ani să scoată semnele, împreună cu un alt om bun de gură, numit Vergelator sau vestitor de Anul Nou.

ŢURCA  SAU  BREZAIA
Turca este reprezentată de un bot de oaie, cu piele de iepure la barbă, cu urechi de iepure şi coarne de lemn, împodobit cu beteală şi panglici folosite de fete pentru legatul părului. Botul are două părţi mobile, una fiind deplasată cu o sfoară pentru a face gălăgie, denumită pe vremuri "clănţăire". Ansamblul este fixat pe o tijă, ţinută de un bărbat mascat astfel încât Ţurca să se găsească deasupra capului. In timpul ritualului, purtătorul de Turcă execută un dans ritualic.
In zona Muscelului, Țurca era cunoscută sub denumirea de Brezaie, alaiul fiind însoţit de lăutari. Se trece din casă în casă, executându-se foarte strict un ritual destul de complex.

    

Bibliografie

  1. Preot prof. Univ. Dr. Nicolae D. Necula, Revista Chemarea Credinţei,Nr.116-118, decembrie 2002
  2. Manual de religie ,clasele V-VIII, Editura ALL, 2008
  3. Revista de studii religioase Axis,Nr. 1, 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu