SEARA SFÂNTULUI ANDREI



Prof. Marinela Ursache
Liceul Tehnologic Tătăruşi
Jud. Iaşi
            Cu cât evoluăm, cu atât devenim mai superficiali din punct de vedere spiritual. De multe ori transformăm frumuseţea unor sărbători religioase în plăceri lumeşti. Am prelucrat această scenetă după un filmuleţ vizionat pe internet, deoarece tinerii noştri intrând în rolul personajelor,vor înţelege şi vor trăi mai profund sărbătoarea închinată  Sfântului Andrei, ca o replică a tot mai popularizatului Haloween.
    POVESTITORUL:
    Se spune în popor, că în noaptea de Sfântul  Andrei se întâmplă multe miracole: apar strigoii pe la case, de aceea trebuie unse cu usturoi, tot în această noapte fetele nemăritate încearcă să-şi vadă ursitul recurgând la tot felul de metode. În ziua Sfântului Andrei se ține post pentru ca să fie vara blândă,că vei trăi ani mulți și fericiți, de vei fi încercat cu boala aceasta va fi uşoară și nu vei avea dureri mari. Se mai pune grâu la încolțit, dacă acesta crește frumos și des, recoltele din anul ce vine vor fi bogate, la fel se face și cu o crenguță de măr, se pune în apă și dacă înflorește până la Sfântul Vasile, anul va fi bogat. Și câte și mai câte alte asemenea lucruri că de aș sta să vă vorbesc de toate în parte ne-or  cuprinde duhurile și pe noi, Doamne Sfinte.
     Ca nu cumva să plictisesc prea mult mai bine să urmărim o secvență, cum se petrece o seară de Sfântul Andrei, pe la unele case.
    AUDIŢIE CU CÂNTĂRI DIN SLUJBA VECERNIEI
     După terminarea slujbei de seară , băieții se retrag spre casă. Aud zarvă mare la vecinii lor și bat curioși la ușă să vadă ce este.
    FATA 1: Poftiți , poftiți!
    FATA 2: Da de unde veniți?
    BAIATUL1: Bună seara ! Noi venim de la biserică.
    FATA 2: Da ce a-ți  făcut voi acum seara la biserică?
    FATA 3: Da, da  chiar , ce a-ți făcut voi acum la biserică?
    BAIATUL 2: A fost slujba vecerniei, mâine îl prăznuim pe Sfântul Andrei.
    FATA 4: A,da , Sf. Andrei, știți în această seară se obişnuiește ca fetele să  se vrăjească, adică să-și vadă ursitul.
     FATA 5: Da, da eu știu de la bunica că îți faci baie  și-ți pui piaptănul sub pernă.
    FATA 6: Eu știu una , că iți faci o turtă sărată și o mănânci , iar noaptea ursitul vine și îți dă apă.
    FATA 1 (CATRE FATA 7): Dar tu nu știi nici o vrajă?
    FATA7: Nu , nu știu eu …(sar toate sa o învețe, acum intervin băieții)  
    BĂIATUL 3: Stați fetelor,  ce faceți,? Voi nu știți nimic despre Sfântul Andrei, cine este el de fapt.   
FATA 4: Un vrăjitor probabil…
BĂIATUL 3: Nu ! ascultați , Sf. Andrei nu are nici o treabă cu ce faceți voi. Sf. Andrei a fost fratele Sf. Apostol Petru. Amândoi erau pescari, Sf. Andrei  a fost mai întâi ucenicul Sf. Ioan Botezătorul. Când a auzit pe Sfântul Ioan spunând cuvintele „Iată Mielul Lui Dumnezeu care ridică păcatele lumii”(In.1,36) Andrei I-a urmat lui Hristos, devenind astfel primul apostol. După Înălțarea Domnului la cer apostolii au avut misiunea de a duce mai departe Cuvântul lui Dumnezeu și al altor popoare. Aceștia au tras la sorți pentru a ști unde va merge fiecare. Sfântului  Andrei i-au căzut sorții să vină în ținuturile din Sciția Mare și Sciția Mică, adică Dobrogea de azi. Potrivit tradiției istoricilor și teologilor, Sf. Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. Din acel timp au rămas și unele colinde  , legende și obiceiuri din Dobrogea și Basarabia, care amintesc de trecerea lui prin aceste locuri. Una din colinde amintește de schitul sau mănăstirea lui Andrei la care veneau Decebal și Traian și ascultau slujbele care se săvârșeau acolo. Vreți să ascultați colindul?
FATA 7 : Da, da  de ce nu?
Se pune audiția.
FATA 7: Frumoasa cântare.
BĂIATUL5: Vedeți  nu are nici o legătură cu vrăjitoria, ba din contra creștinii nu se vrăjesc.
BĂIATUL 4: Fetelor dacă nu vă plictisim pot să vă povestesc despre un sfânt care în tinerețe și-a dedicat viața vrăjitoriilor. Ciprian era dintr-o familie de păgâni și de mic a fost dat de părinți să învețe despre meșteşugurile vrăjitorești. Acest tânăr a ajuns să facă cele mai groaznice vrăji: putea să facă morții să vorbească,  să aducă nenorociri asupra oamenilor, să pornească vântul și câte și mai câte altele… Toate acestea le făcea cu ajutorul diavolului, ba chiar făcuse un pact cu aceștia și avea un grup de duhuri rele care îi slujeau… În cetatea unde se stabilise, Antiohia, trăia și o tânără fată cu frică de Dumnezeu și foarte credincioasă, cu numele Iustina. De această fată s-a îndrăgostit un tânăr, pe nume Aglaid. Acesta era foarte bogat dar și păgân. Pentru a o cuceri pe Iustina recurge la vrăjitoriile lui Ciprian. Însă orice încercare din partea duhurilor rele asupra Iustinei se nărui , pentru ca tânăra le biruia cu semnul Sfintei Cruci și credința în Hristos. Văzând Ciprian că este învins de o tânără a început să pună la îndoială învățătura diavolească, arzând chiar cărțile de pe care învăţase. Plini  de ură și mânie diavolii au venit sa-l sugrume, atunci Ciprian și-a adus aminte de arma cu care Iustina îi biruia și și-a făcut semnul Sfintei Cruci și diavolii au plecat de la el.
Ciprian a început apoi să studieze religia Iustinei și în scurt timp a cerut să fie botezat. A devenit astfel din hulitor al Lui Hristos un mare rugător, ajungând chiar până la sfințenie.
BĂIATUL 2: Vedeți voi fetelor, vrăjile nu duc la nimic bun.
FATA 5: Da așa este,cum putem să ne mai aflăm ursitul?
BĂIATUL 1: Acest cuvânt” ursit” în biserică nu este pomenit, pentru că biserica nu acceptă predestinarea și nu putem vorbi despre un ursit anume.
BĂIATUL 2: Biserica ne învață că atunci când avem nevoie de ceva , trebuie să ne rugăm cu credință lui Dumnezeu și astfel vom primi ajutorul.
FATA 1: Adică să cerem să ne dea Dumnezeu un soț?
BĂIATUL 1: Fetelor dacă ne-am rugat nu înseamnă că imediat vom și primi, nu trebuie să-L forțăm pe Dumnezeu, cele necesare nouă le vom primi la timpul potrivit.
BĂIATUL 2: Dacă doriți să aveți o familie frumoasă trebuie să țineţi cont și de felul cum sunteți și unde vreți să vă căutați alesul. Un proverb românesc sună așa „Spune-mi cine ești ca să-ți spun cu cine te însoțești”. Dacă dorești o persoană căruia îi plac distracțiile, libertatea o găsești prin cluburi, dacă vrei o persoană bună , iubitoare și credincioasă o  găsești în biserica lui Hristos . Căsnicia nu este o joacă , ea se leagă pe viață ,de aceea trebuie să-L ai pe Dumnezeu tot timpul alături .
FATA 2: Fetelor, băieții au dreptate era să facem un mare păcat.
FATA 6: Așa este , vă mulțumim că ne-ați învățat unde trebuie să căutam ceea ce ne este de folos.
FATA 2: Am înțeles , pentru a ne găsi persoana potrivită trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu.
FATA 4: Băieți, când putem să mergem să-L rugăm pe Dumnezeu?
BAIATUL 1: Chiar mâine.
FATA 5: Cum ne putem întâlni?
BAIATUL 1: Trecem dimineață și vă luăm.
FATA 6 : Bun, vă așteptăm.
Își iau rămas bun și fiecare pleacă într-ale lui. Fetele se pregătesc de somn.
FATA 1; Cum vreți , dar eu mă vrăjesc.
FATA 5 ; Ce-i cu tine fată, tu nu ai auzit ce ne-au povestit băieții?
FATA 1: E treaba mea, nu vă privește pe voi.
Fetele se culca , fata 1 își pune piaptănul sub perna și se culcă. După o bucată de timp fata 1 sare speriată și plânge, se trezesc și fetele , încearcă să o liniștească.
FATA 4 : Ce ai, ce ai pățit?
FATA 1: Am avut un coșmar.
TOATE FETELE: Hai linișteşte-te, o să fie bine, fă-ți cruce și te-nchină, pune-ți o iconiță sub pernă.
Fata se liniștește.
FATA 1: Fetelor mă luaţi și pe mine mâine la biserică?
FETELE: Sigur cum să nu?
FATA 2: Acum hai să dormim, imediat se face ziuă și vin băieții.
Fetele dorm toate liniștite, sună ceasul, e ora de plecare. Vin  băieții, împreună merg bucuroși la biserică.
BIBLIOGRAFIE:
BIBLIA sau SFANTA SCRIPTURA,tiparita cu binecuvantarea preafericitului parinte  Daniel patriarhul B.O.R.,cu aprobarea Sf. Sinod,editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa Bucuresti-2008;
MUHA, CAMELIA - Religia Crestin Ortodoxa- Caiet pentru elevi, clasa aV-a,Editura Sf.Mina-2012;

PACURARIU, Pr. Prof. Dr. MIRCEA -Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Sophia-2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu