TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IARNĂ LA RODNA



Prof. înv. primar MĂRICUŢ MĂRIOARA
Şcoala Gimnazială „Florian Porcius” Rodna

            ,,Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor.”
                                                                       (Alberto Lleras Camargo)
                                                                                    
Cele mai de preţ comori şi totodată mărturii ale existenţei noastre pe aceste meleaguri sunt tradiţiile şi obiceiurile păstrate şi transmise din generaţie în generaţie.
Tradiția reprezintă ansamblul de datini, obiceiuri, credințe care se statornicesc în cadrul unor grupuri sociale şi care se transmit din generație în generație.
Obiceiul este o deprindere consacrată comună unui popor sau unei comunități. Este o manifestare spirituală inedită şi originală care nu este la fel pe întreg cuprinsul țării.
Datinile şi credinţele, lirica şi muzica populară, meşteşugurile şi arta populară constituie patrimoniul spiritual inestimabil care oglindeşte forţa creatoare a românilor.             
            Tradiţiile româneşti constituie una din valorile inegalabile şi incontestabile ale portului nostru şi nu trebuie să lăsăm timpul şi evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm: „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” ne-am născut şi trăim, iar datoria noastră morală este de a păstra şi a cultiva în sufletele generaţiilor ce ne urmează dragostea pentru valorile care ne-au înconjurat din totdeauna şi ne-au definit; mai avem datoria de a arăta atât semenilor noştri din acest spaţiu, cât şi altora, frumuseţile fizice şi bogăţia morală a ţării noastre.
La români, luna decembrie este o lună a datinilor şi obiceiurilor, a celor mai frumoase sărbători de peste an. Sarbătorile sunt întotdeauna un prilej de manifestare a bucuriei. Poporul român a ştiut mereu să  guste sărbatoarea prin obiceiuri şi tradiţii de o deosebită frumuseţe.
Sărbătorile de iarnă, îndeosebi cele de Crăciun sunt adevărate sărbători de suflet. Amintirile copilăriei ce ne revin puternic în minte şi suflet, zăpezile bogate şi prevestitoare de rod îmbelşugat, colindele şi clinchetele de clopoţei, mirosul proaspăt de brad, dar şi de cozonaci, nerăbdarea aşteptării darurilor sub pomul de iarnă, toate creează în sânul familiei o atmosferă de basm, linişte sufletească şi iubire.
Prima sărbătoare este Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. În ajunul acestei zile, copiii îşi pregătesc ghetuţele pentru a primi daruri de la cel care a fost un model de viaţă, Moşul Nicolae.
20 decembrie este Ziua de Ignat, când gospodarii taie porcul pentru Crăciun, iar gospodinele încep să pregătească bucate tradiţionale: cârnaţi, caltaboşi, afumături, jumări, tobă şi alte bunătăţi.
Cel mai aşteptat este însă, Crăciunul, considerat ca sărbătoare a naşterii Domnului, precum o spun şi versurile:
„ Dintre toate câte sunt
Sǎrbǎtori pe-acest pǎmânt,
Nu e alta mai frumoasǎ
Decât Crǎciunul cel Sfânt”.
Una dintre cele mai răspândite datini la români este colindatul, un ritual compus din texte ceremoniale, dansuri si gesturi. Astfel, în ajunul Crăciunului, cete de colindători, prin colinde vechi şi frumoase, vestesc pe la casele gospodarilor naşterea lui Hristos.
Colindătorii sunt aşteptaţi în casele lucind de curăţenie şi frumos împodobite şi sunt răsplătiţi de gospodari cu covrigi, fructe, nuci, colăcei sau chiar bani. Cei adulţi sunt invitaţi la o ţuică fiartă, vin şi cozonac. În zona noastră, se aud colinde precum: O, ce veste minunată!, Deschide uşa, creştine!, Sculaţi, sculaţi, boieri mari!, Coborât-o, coborât, Trei păstori şi multe altele.
Alături de colinde, care răsună pe uliţele satului, în ajunul de Crăciun, în zona noastră, pe Valea Someşului, se mai păstrează şi alte obiceiuri. Tinerii feciori, costumaţi potrivit rolurilor pe care le interpretează, prezintă, în casele oamenilor care doresc să-i primească, piese de teatru nescris, dramatizări care prezintă întocmai evenimente din trecut. Este vorba despre „Banda Jianului”, teatru ce relatează evenimente din timpul haiducilor, amintind despre cei ce au luptat pentru libertate. Un alt obicei prezentat sub formă de teatru este „Irodul”, dramatizare ce prezintă evenimentele din timpul naşterii Mântuitorului.
După sărbătoarea Crăciunului, urmează cea a Anului Nou.
În noaptea de trecere spre noul an, auzim uratul cunoscut sub numele de Pluguşor, obicei legat de speranţa fertilităţii, versuri în care copiii urează pentru sănătate, fericire şi prosperitate şi pentru împlinirea dorinţelor în noul an.
Să vă fie casa, casă;
Să vă fie masa, masă;
Şi la anul să trăiţi,
Să vă găsim înfloriţi
Ca merii,
Ca perii,
În mijlocul verii,
Ca toamna cea bogată
De toate-ndestulată.
Pe lângă colindele religioase, există vechi colinde laice cum sunt: Capra, Ursul, Steaua, Buhaiul . Acestea sunt în fapt, jocuri cu măşti şi costumaţii speciale confecţionate de meşteri locali şi care ironizează personajele negative ale lumii satului.
Boboteaza (6 Ianuarie) şi cu Sfântul Ioan (7 Ianuarie), aproape că formează una şi aceeaşi sărbătoare. Cu ocazia acestei sărbători, sunt colindaţi , mai ales cei care poartă numele de Ion, iar tinerii, feciori şi fete se costumează în “Crăciuni” şi colindă uliţele satului.
Începând cu a treia zi de Bobotează, preotul sfinţeşte casele cu apa care a fost sfinţită în ziua acestei sărbători, după liturghie. Oamenii ţin post negru până ce vine preotul şi beau din această apă sfinţită. Preotul este precedat de copii îmbrăcaţi în camasi albe, sună din clopoţei şi deschizând calea preotului, cântă troparul Bobotezei:
În Iordan botezându-te, tu, Doamne
Închinarea Măririi ai arătat
Şi lumea ai luminat
Mărire Ţie!
            Tradiţiile şi obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă constituie o bogăţie spirituală de mare valoare a poporului nostru, care merită să fie transmisă mai departe generaţiilor tinere.
Valorificând frumuseţea tradiţiilor şi obiceiurilor populare în cadrul serbărilor cu şcolarii, reuşim să înfrumuseţăm viaţa copiilor, îi ajutăm să cunoască tradiţiile româneşti şi rolul important pe care-l au în viaţa oamenilor din cele mai vechi timpuri, modul cum aceste tradiţii au dăinuit peste timp.



BIBLIOGRAFIE
       Ion Apostol Popescu : “Studiu de folclor si artă populară”



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu