Săptămâna Educaţiei Globale “Egalitatea trebuie să fie reală”



Ministerul Educației și Cercetării Științifice


Liceul Tehnologic Todireni


Localitatea Todireni, Judeţul Botoșani


Nr.înregistrare.....................



Director, Director adj.,


Prof.Gontineac M. Șcarlii P.

Mediator școlar,


Drughi C.


Săptămâna Educaţiei Globale



“Egalitatea trebuie să fie reală”
Ai prieteni, ai sufletul mai bogat!

Coordonator proiect:ANIȚEI ROXANA
Perioada: 


16 nov. – 20 nov 2015 

Grupul tinta: 


- elevii claselor XI B,IX B


- comitetul de parinti


Echipa de proiect: 


- consilier educativ: prof.Șcarlii Paulica


- cadre didactice:Aniței Roxana ,Mihai Ileana ,Spoială Daniela


- mediator școlar:Drughi Corina






Derularea proiectului ”Ai prieteni,ai sufletul mai bogat!”are drept motivaţie entuziasmul şi deschiderea cu care reacţionează copiii, la aceasta vârstă, la stabilirea de relaţii noi de prietenie, dar şi efectul benefic pentru conturarea dimensiunii acestui sentiment nobil, care nu trebuie să aibă bariere discriminatorii şi nici măcar eliminatorii.


În acest sens proiectul de faţă este o provocare şi pentru coordonatorii lui, având în vedere diferenţele dintre cele trei clase - ţintă:de vârstă(clasa a IX a ,a X a C şi clasa a XI a), de sistem de învăţare (clasa de liceu si clasa de invatamant profesional),de etnie.


În alt sens şcoala trebuie să răspundă permanent nevoilor societăţii pe care o deserveşte, să se situeze cu un pas înaintea schimbărilor pe care progresul şi dezvoltarea ştiinţei şi tehnicii le va produce inevitabil, să prevadă şi să prevină efectele negative asupra personalităţii viitorului cetăţean, pregătindu-l încă de la o vârstă fragedă să se integreze ritmului de viaţă tot mai alert, pe de o parte, şi să ştie cum să relaţioneze în cadrul societăţii, pe de alta parte. Aceste două aspecte sunt o prioritate la fel de importantă ca şi pregătirea şcolară, pentru că reuşita fiecăruia nu se poate situa in afara contextului societăţii, dar nici în absenţa relaţiilor interumane cu ceilalţi indivizi din universul imediat apropiat .


Capacitatea de lega prietenii bazate pe sinceritate, încredere reciprocă, altruism, pasiuni şi interese comune nu este doar ilustrarea frumuseţii caracterului uman, ea va fi calea de a contracara efectul urgenţei vieţii în viitor, mai exact evitarea pericolului ca omul să se transforme dintr-o fiinţă sociala într-una robotizată şi însingurată.


Prin urmare, prietenia este astăzi pentru oameni ceea ce este ecologia pentru natură, şi , ca şi în cazul degradării mediului natural, degradarea relaţiilor interumane nu este conştientizată încă pe deplin.
























Proiectul - are drept scop desfăşurarea unor activităţi comune între cele trei clase , în vederea formării şi dezvoltării unei conduite de deschidere şi apreciere a oricărei fiinţe umane.


















* Însuşirea noţiunii de relaţie interumană şi înţelegerea importanţei acesteia pentru întreaga societate umană, în general, şi pentru fiecare individ - adult sau copil, în special.


* Înţelegerea dimensiunii sentimentului de prietenie adevărată şi a criteriilor de apreciere a ceea ce presupune relaţia de prietenie.


* Dezvoltarea unui comportament de deschidere nediscriminatorie faţă de ceilalţi , indiferent de mediu, stare materială sau etnie.


* Cultivarea capacităţii de a comunica pe teme şi preocupări comune, de a-şi însuşi regulile unui dialog civilizat, bazat pe respectarea partenerului de dialog .


* Dezvoltarea capacităţii de cooperare în desfăşurarea unor activităţi comune, cu diferite teme, prin împărtăşirea experienţei personale, susţinerea reciprocă a ideilor, completarea şi argumentarea lor.


* Formarea unei conduite civilizate, atât în cadrul grupului, cât şi în orice relaţie cu persoanele cu care intră în contact, bazată pe respect reciproc, înţelegere şi corectitudine.








CLASA a IX B


CLASA a XI B înv.profesional


CLASA a X a C înv.profesional














Resurse umane :


- elevii claselor a IX a B, a X a C si a XI a B


- diriginții claselor;


- mediatorul școlar;


- părinţii sensibili la idee , doritori de a susţine aplicarea proiectului.






Resurse temporale : 


* durata proiectului : 16.11. 2015-19.11.2015






Resurse financiare :


* contribuţii părinteşti;


* autofinanţare;


* sponsorizări , donaţii.






Resurse spaţiale :


* sălile de clasă;


* atelierul de confecții ;









Resurse materiale: 


* informaţionale : cărţi , reviste , albume , colecţii etc.


* auxiliare : instrumente de lucru, hârtie glace, carton, coli polistiren, acuarele, carioca, aracet, creta colorată etc.














Prin fiecare activitate pe care o vom desfăşura aşteptăm un răspuns


evident din partea elevilor celor două clase, în special concretizat prin plăcerea de a participa la activităţi comune şi prin dezvoltarea unor atitudini de altruism şi cooperare.


Astfel, prin activităţi care vizează în special comportamente morale, dar cu aplicaţii care plac, atrag şi încântă copiii, ne aşteptăm să formăm o dimensiune clară şi accesibilă a sentimentului de prietenie, prelungit înspre solidaritate şi, încercăm, chiar înspre umanism.


Ca imperativ major al acestui proiect, am hotărât să lăsăm loc în primul rând spontaneităţii actului liber, originalităţii şi creativităţii elevilor noştri, rolul nostru fiind cel de a crea cadrul optim de desfăşurare şi de a îndruma fiecare activitate.


De asemenea vom valorifica fiecare moment al activităţilor noastre, punctând mereu faptul că deviza proiectului este ,,să acceptăm să învăţăm de la alţii pentru că învăţăm mai bine învăţându-i pe alţii’’ şi că schimbul de idei şi sentimente între oameni a fost totdeauna calea spre succesul personal şi cheia unei vieţi frumoase si împlinite.


Sperăm astfel că, după derularea acestui proiect, elevii noştri vor rămâne cu imaginea clară a dimensiunii frumuseţii relaţiilor de prietenie,eliminând prejudecăţile si convingerile discriminatorii tot mai prezente in conştiinţa publică şi preluate, din nefericire, şi de către copii.

















- Realizarea de portofolii cu lucrările efectuate de elevi;


- Întocmirea de albume cu fotografii însoţite de impresii ale copii-


lor şi ale învăţătoarelor;


- Crearea unor CD-uri cu aspecte din activităţile desfăşurate;


- Analiza fiecărei activităţi şi a rezultatelor obţinute sub forma unor


,,jurnale de bord’’;
































Un gând pentru lumea de azi:






,,Prietenia e considerată deşertăciune într-o lume aspră şi grăbită. Ce este prietenia pentru acela care ar sacrifica-o unui principiu? Ce este prietenia într-o lume care dispreţuieşte delicateţile inimii? Nu mă interesează, spun ei.


…cine plânge la urmă, plânge mai bine…”


Jean Cocteau - ,,Jurnalul unui necunoscut »
























Nr. crt 


Activitatea desfasurata 


Descrierea activitatii 


data 


responsabili 



1. 


A fi sau a nu fi tolerant! 


- studiu de caz - dezbatere cu elevii si aplicarea de chestionare pe tema tolerantei


-prezentarea de citate despre toleranta 






16nov 2015 


Anitei R.






Spoială Daniela


Mihai I. 



2. 


Arta acului si a broderiei


Costumatia rromilor, între traditie si trend 






- Prezentare ppt


- discutii










17 nov. 2015 






Anitei R.


Drughi C. 



3. 


Din tainele artei tradiţionale


româneşti şi orientale



Cusături populare – un semn de carte



Ikebana – arta aranjamentelor florale realizarea prezentări PPS 


-realizarea semene de carte,aranjamente florare 






18 nov. 2015 


Anitei R.


Mihai I.


Spoială Daniela







4. 


Am devenit şi vom rămâne prieteni! 


- evaluarea proiectului: realizări şi scopuri îndeplinite, impresii adunate în timpul activităţilor, planuri de continuare în viitor a relaţiilor de prietenie stabilite între cele două grupuri de elevi














20 nov 2015 


Anitei R.


Mihai I.


Spoială Daniela










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu