Personalități botoșănene care au luptat pentru Unirea Principatelor








                                                                                                                     Prof. Nichita Florica

                                                                                    Şcoala Gimnazială,,Octav Băncilă”Corni



     Misterioasele personaje care l-au făcut pe Alexandru Ioan Cuza domn, au fost implicate în momentele cruciale ale Unirii şi sunt originari din acelaşi judeţ.Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn şi prin implicarea unor botoşăneni. Patru personaje puţin cunoscute au avut o contribuţie decisivă la numirea şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor. Acţiunile lor au fost puţin vizibile dar cruciale pentru prima unire modernă a Moldovei cu Ţara Românească.În anul 1859 la 24 ianuarie, Alexandru Ioan Cuza, un fost pârcălab de Galaţi, ajungea domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti fiind ales de divanurile Ad-hoc ale ambelor Principate. Practic, românii au dat o lecţie de şiretenie şi inteligenţă politică, speculând o singură omisiune a Marilor Puteri ale Europei.
Deşi erau organizate alegeri distincte în fiecare Principat nu scria că domnii aleşi trebuiau să fie diferiţi. Diplomaţii şi intelectualii români au exploatat această scăpare şi au reuşit să pună Europa în faţa faptului împlinit, Moldova şi Ţara Românească aveau acelaşi conducător. Au urmat ani de tatonări şi eforturi diplomatice pentru recunoaşterea acestei realităţi, dar în cele din urmă până şi Imperiul Otoman s-a împăcat cu Mica Unire.Numeroase personalităţi culturale şi politice ale vremii au contribuit la înfăptuirea unirii. Numele lor se află şi astăzi în manualele de istorie şi sunt arhicunoscute, cele mai bune exemple fiind Vasile Alecsandri sau Mihail Kogălniceanu. Cu toate acestea, o parte din momentele cheie ale acestui act politic de mare însemnătate, au fost în mâna unor personaje mai puţin cunoscute. Cei patru misterioşi făuritori ai Unirii sunt militari, clerici şi diplomaţi şi au în comun un singur lucru: locul de origine, Botoșani.

     Sofronie Miclescu, Mitropolitul Unirii a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai clerului românesc de la jumătatea secolului al XIX-lea. Acest înalt ierarh bisericesc a prezidat Adunarea Electivă din 5 ianuarie 1859, zi în care Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn în Moldova.Sofronie Miclescu s-a născut în anul 1790 în judeţul Botoşani în familia marilor boieri ai familiei Miclescu, ce stăpâneau întinse moşii în zonă. A fost fiul marelui vornic Constantin Miclescu şi al Zoei din neamul boierilor Vârnav.Cu o puternică origine nobilă Sofronie Miclescu a fost un erudit şi un mare cărturar încă din tinereţe. Este atras însă de credinţa ortodoxă şi de traiul mănăstiresc. Devine călugăr la mănăstirea Secu şi apoi la Neamţ. Datorită meritelor sale dar mai ales a scrierilor şi a activităţii sale intelectuale ajunge ieromonah în 1824 şi mai apoi episcop de Huşi în 1826. În 1851, după numeroase traduceri, cărţi scrise şi o activitatea deosebită este ales mitropolit al Moldovei şi al Sucevei. Unul dintre cele mai mari merite ale mitrpolitului Sofronie Miclescu a fost organizarea şcolilor teologice. Acest mitropolit cărturar se va remarca însă în anii cruciali ai Unirii Principatelor Române.  Sofronie Miclescu a îndurat numeroase neplăceri din partea adversarilor Unirii, în special a guvernului moldovenesc. Totodată alte documente ale vremii arată că Mitropolitul a făcut faţă la numeroase presiuni, chiar şi din străinătate pentru a reunţa la cauza unionistă. ,,La 1856, dorinţele poporului romîn, între care punctul de căpitenie era Unirea, au fost în cel mai viu şi mai puternic apărător. În acest timp avu a se lupta nu numai cu guvernul provizoriu, dar şi cu streinii care căutau a oprima dorinţele românilor. Pentru aceasta, el fu ameninţat cu detronarea din scaunul mitropolitan, însă această ameninţare nu făcu alt decît a-l întări mai mult în convingerile sale naţionale”, se arăta în Ceaslovul de la mănăstirea Neamţ din 1874. Fără propaganda unionistă susţinută de mitropolit în rândul unei populaţii care asculta orbeşte de cler şi mai ales fără prestaţia sa ca preşedinte al Adunării Elective, alegera lui Cuza ar fi fost în bună parte zădărnicită.

     ,,Moş Pisoi”, omul care l-a făcut pe Cuza domn, un alt om crucial în alegerea lui Cuza ca domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859 este mai puţin cunoscutul Nicolae Pisoski. Militar de carieră, colonelul Pisoski s-a născut la Botoşani dintr-o familie boierească cu origini poloneze. A fost un fel de gardă de corp a domnitorului aproape toată viaţa acestuia. Puţini ştiu însă de rolul crucial jucat de Pisoski în alegerea lui Cuza şi în problema Unirii. În primul rând a fost omul care a conspirat la alegerea lui Cuza în ambele Principate alături de Sofronie Miclescu şi alţi unionişti de seamă. „În seara de 3-4 ianuarie, pe când şedeam la masă în Iaşi, au venit la noi câţiva amici, printre care şi fratele său de arme, colonelul Pisoski, ca să-l roage să vie negreşit după masă la «Elefant», o sală de adunare, unde şedea Costache Rolla, căci aşa s-au hotărât naţionaliştii ca să se lege cu toţii în acea seară asupra persoanei de susţinut la domnie. Cuza, cu toate rugăminţile amicilor săi, n-a voit să se ducă, deşi eu am insistat pe lângă dânsul, şi le-a spus: «Faceţi voi ce credeţi, căci pe oricine veţi alege dintre ai noştri, eu aprob şi semnez cu amândouă mâinile, numai Mihalache sau Grigore Sturza să nu fie!». Şi a plecat la teatru“, îşi amintea Elena Cuza despre seara de dinaintea alegerii lui Cuza. Pe 3 ianuarie în Marea Adunare electivă a Moldovei, adunată în ,,Sala Elefant„ a fostului Muzeu de Istorie Naturală din Iaşi, Partida Naţională deţinea controlul. Însă era divizată, fiind nominalizaţi printre alţii şi Alecsandri sau Costache Negri. În timp ce Partida Naţională se certa, într-un moment critic, pe nominalizări, Pisoski i-a cerut lui Lascăr Rosetti să închidă uşile cu cheia. A scos sabia din teacă şi l-a nominalizat pe Cuza. Jumătate dintre membrii Partidei Naţionale ezitau. În acel moment Pisoski şi-a impus nominalizarea în felul său „Firea sa fiind a unui om de acţiune, i-a somat cu arma pe cei prezenţi să-i accepte propunerea ca domn al Moldovei a lui Alexandru Ioan Cuza. Nu mai era altă opţiune pentru ei“, scria, în numărul 6 al Revistei „Hierasus“ din 1986, regretatul istoric botoşănean Ionel Bejenaru. Se spune că le-ar fi transmis tranşat tuturor membrilor. „Dacă nu-l alegeţi pe Cuza domn, eu vă tai pe toţi aici!”. Cuza a fost ales domn în unanimitate de Partida Naţională, iar mitropolitul Sofronie înţelegând bine momentul a ratificat imediat alegerea şi a închis şi şedinţa pentru a nu mai lăsa loc de schimbări sau răzgândiri. Pisoski l-a urmat apoi pe Cuza în toată cariera sa politică şi chiar în exil.

      Un alt militar care i-a stat mereu alături domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost generalul Savel Manu. Acesta a fost şeful armatei în perioada domniei lui Cuza şi era născut la fel ca Pisoski şi Sofronie Miclescu tot la Botoşani, în satul Cucorăni.

     Unul dintre cei mai importanţi oameni în obţinerea unirii a fost ambasadorul Theodor Callimachi, un alt apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Acesta s-a născut anul 1836, la conacul tatălui său Alexandru Callimachi de la Stânceşti, judeţul Botoşani, într-o familie de mari boieri de origine românească, care au dat numeroşi domnitori dar şi un mitropolit. Theodor Callimachi era un om cu o vastă cultură urmând studiile la Paris, loc în care ia legătura cu unioniştii.„Era un om cu o cultură deosebită.Avea o inteligenţă remarcabilă. A primit o educaţie deosebită din partea surorii sale vitrege şi apoi a fost trimis pe cheltuiala ei la Paris să înveţe.Aici şi-a definitivat crezul politic şi naţional“. Theodor Callimachi era vărul lui Cuza şi lui i-a fost încredinţată delicata misiune de a obţine din partea Marilor Puteri recunoaşterea alegerii lui Cuza în ambele Principate şi implicit Unirea. Era omul trimis să rezolve o misiune aproape imposibilă şi asta în condiţiile în care Austria sau Imperiul Otoman se opuneau vehement.  Theodor Callimachi, prin calităţile sale excepţionale a reuşit imposibilul, a reuşit să convingă Marile Puteri să recunoască Unirea.A urmat apoi victoria finală. Tânărul diplomat, l-a convins inclusiv pe sultan să dea firmanul de numire lui Alexandru Ioan Cuza şi să recunoască Unirea necondiţionat. Toţi aceşti oameni care au contribuit decisiv la Unirea Principatelor şi alegerea lui Alexandru Ioan Cuza aveau în comun dorinţa de unificare, o vastă cultură, curaj dar şi o origine comună.





Bibliografie

Bejenaru, Ionel, Dicționarul botoșănenilor, Iași, Editura Moldova, 1994



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu