,,PROIECT DE VOLUNTARIAT – DIN SUFLET PENTRU SUFLET”



                                                                                                                Nistor Andra 

ARGUMENT.  Proiectul de voluntariat s-a născut din experiențe reale, confruntarea cu anumite situații, realități  din viața socială care m-au determinat să spun: ,,Trebuie să facem  ceva!  Împreună putem reuși!’’ 
Vincent R., Cunoașterea copilului, ed. Didactică și Pedagogică, București, 1972; Să fii voluntar în afara existenței tale profesionale,  înseamnă să îți dăruiești parte din timpul tău liber și să îl dedici celor care au nevoie de tine.  Să te implici, să acționezi, să ajuți ori de câte ori situația o cere, ori de câte ori este posibil. Înainte de a răspunde cu  ,,Nu’’, să învățăm să spunem  ,,Da’’, să răspundem nevoilor celorlalți, să căutăm parteneri care să ne ajute atunci când situația, poate ne depășește, într-un cuvânt să ne implicăm mai mult, să nu trecem nepăsători pe lângă suferințele și problemele celor de lângă noi.
Scopul proiectului: promovarea valorilor morale, a principiilor pe care se bazează  viața  unei societăți, și anume: ajutorarea aproapelui, altruismul, facerea de bine, eliminarea egoismului,  stimularea implicării  în acțiuni de voluntariat, depășirea barierelor legate de cultură,  etnie, religie;
Prin proiectul ,,Din suflet pentru suflet!’’, activitățile planificate le-am desfășurat în baza unor statistici și identificării nevoilor viitorilor beneficiari  prin întocmirea unui chestionar de nevoi adaptat fiecărei situații ce urmează a fi rezolvată.
Etapele proiectului: lansarea proiectului la nivelul unității școlare, stabilirea clară a direcției pe care se va derula acest proiect (sprijin pentru familii defavorizate, sprijin pentru copii cu dificultăți de învațare), stabilirea unui calendar de acțiuni de voluntariat, identificarea nevoilor.
Puncte tari: implicarea directă a părinților, responsabilizarea copiilor și a părinților în respectarea valorilor creștine de într-ajutorare și sprijin reciproc, stimularea colaborării între părinți, rezolvări de cazuri situaționale concrete din viața reală, promovarea imaginii școlii.
            Puncte slabe: reticența unor părinți în a se implica în proiecte, lipsa de timp a unor părinți, lipsa unor sponsori, insuficiente ajutoare pentru cei aflați în nevoi la nivelul localității.     
   
            Calendar de activități:   
Noiembrie – Întâlnire între parteneri – schimb de informații și idei, culegerea informațiilor.
Decembrie – „Cadouri pentru cei dragi” – oferirea unor pachete cu ocazia Sărbătorilor de Crăciun. Ianuarie – „Cum să devii un om mai bun” – împărtășirea experiențelor în voluntariat cu alte
                    persoane.
Martie – „Mărțișoare, mărțișoare!”  – confecționarea unor mărțișoare și realizarea unei expoziții cu
                 vânzare (banii obținuți se donează familiilor defavorizate).
 Aprilie ”Dăruim din suflet! – dăruirea unor pachete cu rechizite/alimente/haine, cu ocazia
                   Paștelui.
 Mai  – „Rolul nostru în societate” – masă rotundă, discuții referitoare la derularea proiectului.
 Iunie – „Copil ca tine sunt și eu!” – acțiuni dedicate zilei de 1 Iunie!

   
   Bibliografie:

ü  Dumitrana M., Copilul, familia și grădinița, ed. Compania, Iași, 2000;
ü  Ghid de bune practici în educția timpurie;
ü  Păuna Adriana Camelia, Rolul jocului în asigurarea continuității între activitatea din grădiniță și cea din școală, ed. Sf. Ierarh Nicolae, 2010.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu