SE NASC ŞI LA MODOVA OAMENI! (II)


Autor Toma Ciobanu

Ochii ei văd pentru prima dată lumina zilei la Flămînzi pe data de 28.02.1993. Părinţii – Elena şi Mircea - sunt nişte oameni absolut deosebiţi. Şi nu o spun din complezenţă, nu o spun pentru că-mi sunt foarte buni amici. O spun pentru că au înţeles ce calităţi are fata lor. O spun pentru că au consimţit să-şi facă un ţel în viaţă din susţinerea morală şi materială a fetei lor pentru a ajunge în locul hărăzit de Dumnezeu care a binecuvântat-o cu har din belşug.
Mica mea prietenă termină cu rezultate foarte bune cursurile Şcolii Nr.1 din oraşul Flămînzi. Acum trebuie să menţionez un lucru foarte important. În timpul şcolii apar şi primele succese pe plan artistic. Acestea sunt pentru că eroina noastră a învăţat de foarte mică să … joace! Chiar dacă unora li se va părea lipsă de modestie, trebuie să spun că subsemnatul i-a îndrumat primii paşi în dansul popular. Calităţile native, prezenţa fizică agreabilă, munca depusă o fac să ocupe un loc în formaţia de copii a Ansamblului „Trei Generaţii” a Căminului Cultural al comunei Flămânzi şi apoi a Casei de Cultuiră a oraşului cu acelaşi nume. Pot să vă spun cu mâna pe inimă că LOREDANA CĂLIN – despre ea vă voi vorbi în acest articol – împreună cu Ioana Hector îmi erau de un real folos atunci când băieţii învăţau „Mărgineanca” şi „Corogheasca” pentru că ele au învăţat aceste bijuterii ale artei coregrafice foarte repede, înaintea multor băieţi! Ca „solistă” de muzică populară „debutează” la serbarea de sfârşit de clasa a VI-a. În ultimii doi ani de şcoală generală se înscrie şi la „Şcoala Populară de Artă” Botoşani, la secţia canto popular condusă de profesorul Alexandru Romanoschi, lucru de care mă fac şi eu vinovat! De la prima întâlnire, profesorul Romanoschi se declară entuziasmat de calităţile muzicale ale noii sale eleve. Aici se cuvine să mai amintesc un episod. Secţia de canto clasic a şcolii era condusă de fosta mea profesoară de muzică, doamna Maria Cojocaru. Nu ştiam acest lucru – spre ruşinea mea. După întâlnirea cu profesorul de canto popular, întâmplarea face ca să ne întâlnim cu doamna Cojocaru. Recunosc faptul că am fost „certat” cu blândeţe şi dragoste de doamna profesor pentru că nu am înscris-o pe Loredana la secţia dumneaei, astfel pierzând „o voce excepţională”! După terminarea gimnaziului, Loredana-Elena Călin continuă studiile la Liceul de Artă unde este elevă în clasa a XII-a. Nu pot să nu vă spun că acest copil a muncit enorm în primii doi ani pentru a recupera cunoştinţele care o defavorizau faţă de ceilalţi elevi care erau în şcoala de muzică din clasa I! Mă fac purtătorul de cuvânt al Loredanei pentru a le mulţumi unor oameni care şi-au făcut datoria cu multă dragoste şi mult talent pedagogic, muzical şi, de ce nu?, uman. Aceştia sunt prof. Oana Vasilache (teorie şi solfegii), prof. Alina Huţu (canto popular) şi extraordinarul om şi pedagog, prof. Viorel Mărâi (armonie).
Din anul 2006 Loredana colaborează cu maestrul Ioan Cobîlă şi cu orchestra „Rapsozii Botoşanilor” lucru de care sunt şi eu, iarăşi, vinovat!
Aş consuma mult timp şi mult spaţiu dacă aş enumera toate concursurile la care a participat şi toate premiile de care s-a învrednicit. O să vi le fac cunoscute pe cele foarte importante. Foarte important, de asemenea, mi se pare că premiile pe care le-a obţinut au fost acordate de nişte jurii foarte compenete. Valoarea i-a fost recunoscută prin acordarea premiului I la Festivalul de Muzică Populară „Troesmis”-Turcoaia (Tulcea) în 2007, la concursul „Dorule, floare de rouă” (Botoşani) în 2011 i s-a decernat Diploma de Onoare. Consacrarea Loredanei Călin pe plan interpretativ vine în 2009, la Iaşi, la Festivalul-Concurs „Barbu Lăutaru” unde reuşeşte să cucerească Marele Trofeu. Preşedintele juriului a fost prof. dr. în etnomuzicologie Florin Bucescu. Şi pentru că am amintit de această personalitate proeminentă a vieţii muzicale ieşene, trebuie să spun că oraşul i-a purtat noroc tinerei soliste din Flămînzi. În 2011, la Festivalul-Concurs „Din bătrâni, din oameni buni” desfăşurat la …Iaşi obţine locul I. Preşedintele juriului a fost cunoscuta realizatoare de emisiuni folclorice Elise Stan. Cu o altă mare realizatoare, Florentina Satmari, Loredana se întâlneşte în într-o emisiune la „Naţional TV”. În acea emisiune, Loredana a fost invitată de cea mai aleasă floare a cântecului popular bucovinean-Doamna Sofia Vicoveanca! Emisiunea a fost prezentată de nimeni alcineva decât … Corina Chiriac! Pentru că am făcut vorbire despre mass-media vă pot face cunoscut faptul că Lori a debutat la Radio Iaşi (iar!) şi la televiziune în 2008! Are filmări la TV Iaşi, TVR 2, TVR 3 şi, cum am mai spus, la „Naţional TV”. La Radio Iaşi a avut şi o emisiune în direct cu ascultătorii-realizator Vasile Pohoaţă.
Modestie, bun simţ, seriozitate, perseverenţă, dorinţă de realizare a planurilor de viitor, putere de muncă (n-ar bănui nimeni că o „copchilă” cât arcuşul unei viori munceşte atât de mult!), sinceritate şi acurateţe în interpretare. Iată câteva elemente care o caracterizează pe Loredana-Elena Călin. Poate de aceea maestrul Ioan Cobîlă are de spus cuvinte frumoase. „Este un copil superdotat. Un copil matur. Un copil care, dacă va îmbrăţişa calea cântecului popular, va fi un slujitor valoros şi credincios al folclorului botoşănean!”
În foarte puţinul timp liber pe care-l are, bobocul acesta de fată mai face şi alte lucruri. Mi-a arătat cu mândrie o diplomă obţinută la Concursul „Elevul de azi-întreprinzătorul de mâine”, apoi alta de la simpozionul „Noi şi natura”. Nu trebuie să uit să vă spun că Loredana are şi Certificat de Voluntar în cadrul „Strategiei naţionale de acţiune comunitară”.
În lungile discuţii pe care le-am purtat cu mult mai tânăra mea prietenă îmi spunea că vrea să absolve şi conservatorul. Până atunci lucrează intens la … primul ei cedeu! Ştiu că ai să râzi dar şi tu ştii că aşa le zic eu acestor discuri! Ce să fac? Eu rămân un om care a crescut ascultând muzică la patefon, pe plăci de vinilin! Lucrurile spuse m-au bucurat pentru că ea face parte din acei tineri minunaţi care consideră munca şi studiile temeinice elemente definitorii ale succesului. Nu degeaba George Enescu spunea că „geniul se compune din 1% talent şi 99% muncă”. În cazul acestei talentate şi frumoase copile se adeveresc cuvintele lui Ludwig van Beethoven: „Muzica este scânteia care aprinde focul în sufletul omenesc!”
Loredana, să-ţi dea bunul Dumnezeu sănătate, putere de muncă, visuri frumoase, iar la timpul cuvenit, să te fure „Sburătorul”! Îmi dai voie să fiu şi eu un pic mândru alături de minunaţii tăi părinţi care, evident, sunt mult mai mândri? Mulţumesc! Mă simt mult, mult mai bine!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu