CARMEN MIRELA BĂLEANU – EROS ȘI THANATOS ÎN PROZA FANTASTICĂ ROMÂNEASCĂ



Ciprian Manolache


          Izvorât din teza de doctorat a autoarei, volumul ,,Eros și Thanatos în proza fantastică românească” a apărut relativ recent la Editura TipoMoldova din Iași. Această carte este rodul unei interpretări care își caută propria legitimitate teoretică, pe măsură ce își construiește argumentele; o interpretare care privește și dincolo de obiectul ei de cercetare, în timp ce și-l precizează.
          Pornind de la o amplă bibliografie, profesoara Carmen Băleanu sintetizează de-a lungul celor peste 400 de pagini, fără pretenții de exhaustivitate, fantastical literar, relaționându-l în permanență cu două teme majore ale literaturii universale : dragoste și moartea.
            Lucrare de debut, prefațată de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Glodeanu, ea conține zece capitole, după cum urmează : Eros și Thanatos, Măștile fantasticului, Fantasticul între mit și simbol, Eminescu – o viziune romantică, Caragiale – o altă lume, Liviu Rebreanu – Adam și Eva, Vasile Voiculescu – perspectiva
magică, Mircea Eliade- perspectia mitică, Laurențiu Fulga între paradis și infern, Fantasticul iubirii și al morții. Dintre acestea, primele trei reprezintă documentate incursiuni teoretice, următoarele șase valorifică analitic și cu înalt simț exegetic proze de referință ale fantasticului românesc, ultimul capitol fiind rezervat concluziilor pe marginea temei alese.
            Așadar, în cea dintâi secțiune a cărții, autoarea dezvoltă conceptele de ,,Eros” și ,,Thanatos”, așa cum apar ele reflectate în filosofie, literatură și mentalul colectiv di arhaitate până în present, statuând ideea că ,,toate semințiile au avut sub o formă sau alta cultul lui Eros”.
           Carmen Băleanu nu-și propune să scrie o istorie  a iubirii, așa cum au făcut Octavio Paz, Dominique Simonet, Marcelle Tinayre, Rougemont ori Gasset, ci punctează doar aspect care plasează Erosul mereu glisând între idealism și pesimism. Astfel, se evidențiază multiplele fațete ale iubirii. Dacă la început ea a fost doar un act instinctiv, grefat de impulsurile libidinale, ulterior vechile literaturi ( egiptene, arabe, grecești , latine) au adus probe de conștientizare a amorului, de ridicare a lui dincolo de corporalitate, în planul spiritului. Atât psihanaliștii, cât și intropologii au demonstrate că dorințele ființelor umane, ca și mijloacele de satisfacere a acestora, par a fi nenumărate. Dar tentativa liberă de împlinire poate să se întoarcă împotriva omului. De aceea, exegeta arată că Erosul s-a manifestat în istoria societății ca un liant între oameni, dar și ca un factor distructiv: ,Acest sentiment presupune reciprocitate, sugestie și autosugestie sau, atunci când este unilateral, neîmpărtășit – distrugere, devorare”.
         În ceea ce privește Thanatosul, ca umbră a lui Eros sau prelungire a lui, autoarea arată că ,, … surprinzător, moartea este cea mai constantă preocupare a umanității”. Ghilgameș, Antigona, Oedip – ca personaje legendare – își ,,trăiesc” moartea în forme diferite, deși ,,primitivii” n-o concept ca pe un fenomen natural și necesar. Extincția lor nu înseamnă un sfârșit, ci o postexistență ( izbitoare asemănarea cu Miorița!), incomparabilă totuși cu nemurirea omului primordial. Treptat, se deduce din paginile cărții, moartea înșăși este valorizată ca rit de trecere sau ca mod spiritual de a fi : o a doua naștere, începutul unei vieți ,,spirituale”, adică nenaturale, care nu este dată, ci trebuie creată ritualic, adică asimilată unei inițieri.
           Tot aici, în acest prim capitol, sunt prezentate pe larg trei ,,cărți” ale morții – cea egipteană, cea tibetană ( Bardo – Thödol) și cea mayașă, marcând tot atâtea mentalități ale societăților arhaice, în funcție de specificul popoarelor, de credințele religioase și de stadiul civilizației.
            Capitolul al II-lea, Măștile fantasticului, având rol anticipative pentru investigațiile analitice care-I urmează, ( așa cum se precizează și în prefață ), reprezintă o expunere sintetică a celor mai importante  teorii asupra fantasticului, atât din spațiul European, cât și din cel românesc, mai precis de la Roger Caillois și Tzvetan Todorov până la Sergiu Pavel Dan, Nicolae Ciobanu sau Ilina Gregori. Autoarea cărții nu devine partizana nici unei definiții, teorii sau clasificări, după cum nu manifestă nici spirit  combativ
ori negator, lăsând astfel lectorlui dreptul firesc de a opta asupra lor, ba chiar invitându-l ,,să devină la rândul său creator, să-și construiască în rupture dintre planuri propriul univers”.
               În sinteză, fantasticul permite apropierea de marile mistere ale existenței, fiind totodată un tip de proză foarte productiv.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu