Strategii didactice – stiluri de instruire și de învățare. Predarea ca o poveste utilizând învățarea experiențială

 


Realizat de: Prof. înv. primar Lăcătușu Anamaria

Şcoala Gimnazială,,Octav Băncilă” Corni-Botoșani

Strategia didactică reprezintă modul de îmbinare a metodelor, procedeelor, mijloacelor, tehnicilor, formelor de organizare a activității, ales de cadrul didactic în funcție de condiții și facilități, de nevoile celui educat (Voiculescu, 2001).

Aspectele conceptuale ale strategiei didactice sunt următoarele:

*    „mod de abordare a învățării și predării, de combinare și organizare optimă a metodelor, mijloacelor avute la dispoziție, precum și a formelor de grupare a elevilor, în vederea atingerii obiectivelor urmărite” (UNESCO, 1976);

*    „o structură procedurală” (C. Bastian, 1980);

*    „un ansamblu de acțiuni coordonate și armonios integrate menite să dirijeze învățarea în vederea realizării obiectivelor preformulate” (L. Vlăsceanu, 1988);

*    „aspectul dinamic, activ, prin care cadrul didactic dirijează învățarea” (M. Manolescu, 2008, p.193);

*    „stare acțională corespunzătoare unor demersuri fixe de conducere și organizare a clasei de elevi printr-o corelare specifică între predare și învățare” (Geulen, 1995).

 

Calitatea procesului de instruire este condiționată de strategia didactică. Ea oferă o bază de trecere de la concepție la acțiune. De asemenea, poate să ne arate cum să abordăm soluționarea unei situații problematice de tipul unei lecții fără a da o soluție precisă.

Strategia didactică reflectă autenticitatea măiestriei pedagogice a cadrului didactic ce operează cu un ansamblu de variabile în vederea optimizării actului instructiv-educativ.

Strategia didactică este parte componentă a tehnologiei didactice și se referă la demersul autentic de abordare a unei activități didactice pentru realizarea unui scop specific. Acesta implică atât respectarea principiilor didactice și de proiectare, cât și de articulare a unui conținut prin utilizarea metodelor, tehnicilor și procedeelor didactice, a resurselor și mijloacelor de învățământ și a modurilor de organizare raportate la stilurile de învățare și predare și nivelul de performanță al actorilor implicați într-un context dat, demonstrând flexibilitate, creativitate și pertinență în soluțiile propuse.

Caracteristicile strategiei didactice sunt:

*    Interdependența între elementele strategiei didactice;

*    Dinamica care urmărește structurarea și înlănțuirea situațiilor de instruire;

*    Integralitatea ce vizează ansamblul instruirii;

*    Caracter normativ(se bazează pe prescripții și reguli care țin de predare-învățare-evaluare);

*    Caracterul probabilistic, dinamic și perfectibil;

*    Aspectul metacognitiv (profesorul este atât un model, cât și un mediator al cunoașterii).

 

Pentru reușita unei strategii didactice sunt necesare niște variabile decisive, precum: gradul de respectare a principiilor didactice și a principiilor de proiectare; selecția și utilizarea corectă a metodelor, tehnicilor și procedeelor didactice; resursele necesare; mijloacele de învățământ; modul de organizare; stilul de predare al profesorului; stilul de învățare al elevilor; timpul alocat; nivelul de școlaritate al elevilor.

 

Tipologia strategiilor didactice

Criteriile de clasificare a strategiilor sunt următoarele:

*    După domeniul activităților instrucționale predominante:strategii cognitive, strategii psihomotrice, strategii afectiv motivaționale, stategii combinatorii;

*    După traseul cognitiv:strategii inductive (de la exemplul concret la explicație), strategii deductive (de la principiu la exemplu), strategii analogice (mediere prin intermediul unui model), strategiile transductive (raționamente metaforice, eseistice, etc.), strategii mixte (copilative, interactive și dinamice);

*    După gradul de structurare a sarcinilor de instruire:strategii algoritmice (impun o dirijare strictă a învățării, vizând un comportament specific fiecărui obiectiv); strategii nealgoritmice/semi-prescrise (dirijarea învățării nu este strictă, nemaivizând un comportamnet specific și clar ); strategii expozitiv-euristice (cultivă descoperirea, încurajând comportamentele de căutare, sprijină elevul în procesul de luare a deciziilor, realizate prin combinarea metodelor expozitive – povestirea, explicația, prelegerea, conversația, dialoguri euristice, problematizarea, cercetări în grup, lucrări practice); strategii evaluativ-stimulative (se combină diferite metode de verificare – observare, chestionare orală, lucrări scrise sau practice, teste docimologice, examene);

*    După gradul de generalitate: strategii generale sau strategii particulare;

*    După prioritățile acordate:strategii centrate pe elev sau pe învățare (pun accent pe implicarea deplină a elevului, acesta fiind subiectul propriilor cunoștințe, priceperi, deprinderi și competențe, având ca punct de plecare trebuințele de dezvoltare și potențialul elevului); strategii centrate pe conținut, pe predare, pe profesor (aceste strategii, în învățământul actual, nu sunt foarte eficiente); strategii centrate pe elev și pe conținut; strategii centrate pe grup sau pe microgrup:

*    După gradul de implicare a cadrului didactic:strategii comunicativ-novatoare.

 

Stilul de învățare

Stilurile de învățare constau în trăsăturile cognitive, afective și fiziologice ce servesc drept indicatori relativ stabili  despre cum subiecții percep, interacționează și răspund mediului de învățare. O componetă a stilurilor de învățare sunt și dimensiunile de personalitate. Acest stil a fost definit ca fiind modul preferat de percepere, reactualizare și gândire sau modul distinct de înțelegere, stocare, transformare și utilizare a informației.

Stilul de învățare este o „matrice specifică și preferențială de tratare/procesare/prelucrare a sarcinilor de învățare, prin care punem în mișcare strategiile, adaptându-le la cerințele unui mediu nou creat.” (I. Neacșu, 2006).

Stilul de învățare este considerat unic, fiind specific fiecărei persoane. Elevii au nevoie să afle cum funcționează creierul lor pentru a achiziționa și procesa într-o manieră cât mai eficientă, noi informații, ce abilități sunt necesare pentru a învăța, cum abordează un test sau un examen, cum rezolvă problemele, cum oameni diferiți învață în moduri diferite, cum pot aplica o strategie. Pentru că fiecare persoană are propriul său stil de învățare, elevii învață diferit: unii preferă să învețe singuri, să acționeze în grup, alții învață într-un loc liniștit cu voce tare, învață

observându-i pe ceilați, etc. De asemenea, mulți oameni învață în moduri diferite față de ceilați și în funcție de clasa socială, educație, vârstă, naționalitate, rasă, cultură, religie.

Elevii care nu știu cum să învețe, nu vor fi capabili să devină responsabili, autonomi, cu abilități și atitudini folositoare pe parcursul vieții, necesare atât pentru reușita școlară, cât și pentru cea socială. De aceea, trebuie subliniat rolul deosebit pe care îl au cadrele didactice, contribuția acestora „în meseria de a-i învăța pe elevi cum să învețe” adaptată nevoilor, intereselor, calităților personale, aspirațiilor și stilului de învățare identificat.

Cele patru stiluri principale de învățare identificate de R. Linksman sunt următoarele: vizual (elevii învață văzând materialele tipărite sau grafice, își amintesc ceea ce scriu și citesc, le plac prezentările și proiectele vizuale, își pot aminti foarte bine diagrame, titluri de capitole și hărți), auditiv (elevii învață cel mai bine prin ascultare și conversație, își amintesc ceea ce aud și ceea ce se spune, le plac discuțiile din clasă și cele în grupuri mici, își pot aminti foarte bine instrucțiunile, sarcinile verbale/orale, înțeleg cel mai bine informațiile când le aud), tactil (elevii învață prin atingerea obiectelor, prin perceperea senzorială a materiei sau prin folosirea mâinilor, își amintesc ceea ce fac și experiențele personale la care au participat cu mânile și întreg corpul, le place folosirea instrumentelor sau preferă lecțiile în care sunt implicați activ la activități practice), și kinestezic (elevii învață prin acționarea maselor musculare, își amintesc foarte bine lucrurile pe care le-au făcut o dată, le-au exersat și le-au pus în practică – memorie motrică).

Pentru a fi mai eficient, cadrul didactic ar trebui să folosească cât mai multe metode pentru a dezvolta stilurile de învățare identificate.

Măsurarea preferințelor elevilor pentru un anumit stil de învățare, se poate realiza cu ajutorul Chestionarului stilurilor de învățare. În acest Chestionar, stilurile sunt grupate în patru perechi: extravert sau introvert; practic sau imaginativ; rațional sau sentimental; organizat sau flexibil.

Stiluri de instruire

          R. Iucu (2000) defineşte stilul ca fiind “un set de constante asociate comportamentului şi care sunt situate la regiunea de contact cu câmpul psihopedagogic şi perceptibile direct, fără o mediaţie internă”. Acelaşi autor defineşte stilul de predare astfel: „o dimensiune activă, dinamică a instruirii, influenţând în mod decisiv starea de existenţă instrucţională a strategiei prin contribuţia adusă la constituirea şi „echilibrarea” unei relaţii educaţionale armonioase”.

          Stilul de instruire reprezintă ansamblul individual de trăsături de personalitate, comportament,raporturi interpersonale,competențe și atitudini specifice, roluri asumate şi calităţi personale, manifestate constant în activitatea de desfăşurare a procesului educaţional.             Acesta se dezvoltă în timp, are un ritm propriu și presupune câțiva pași:

*    selecție;

*    prezentare;

*    receptare;

*    aplicare;

*    reflecție;

*    abilități;

*    conștientizare;

*    dezvoltare de soluții.

          De asemenea,  stilul de instruire se mai definește ca modul unic de a fi al profesorului, felul cotidian sau obișnuit  al acestuia de a concepe, de a organiza și de a impune un anumit traseu  actului de instruire, un mod personal de a dirija procesul de         învățământ,de a ajunge la un echilibru optim între cerințele de instruire și posibilitățile psihofizice reale ale celor  cu care lucrează.

 

         Clasificarea stilurilor de instruire

 

          Clasificarea stilurilor de  instruire se bazează pe rolurile și funcțiile îndeplinite de un cadru didactic:

*    Îndrumare;

*    Control;

*    Conducere;

*    Planificare;

*    Evaluare.

          Una dintre primele clasificări apărute este cea realizată de N.Bennet, ce consideră că profesorii  din învăţământul primar pot manifesta două tipuri de comportament – formal şi informal –dar, în funcţie de situaţia educaţională, ei trebuie să opereze cu ambele stiluri:

1.     Profesorii formali promovează achiziţia de deprinderi de bază în citit şi calcul matematic şi atingerea unui nivel informaţional înalt;

2.     Profesorii informali evidențiază rolul creativităţii elevilor, al autoexprimării acestora, al valorizării scopurilor sociale şi emoţionale.

 

          Având în vedere faptul că una dintre principalele funcții ale profesorului este funcția de conducere , ne sprijinim pe clasificarea realizată de K. Lewin, R. Lippit şi R.K. White, ce au identificat trei stiluri de conducere a unui grup:

1.     Stilul autoritar este caracterizat  prin faptul că liderul:

*    este cel care decide singur obiectivele, activităţile, etapele de desfăşurare, mijloacele, metodele şi sarcinile de realizare;

*    este cel care structurează timpul;

*    nu  admite și nu încurajează inițiativele;

*    își asumă o responsabilitate mare în predarea și dirijarea învățării;

*    recompensează sau sancționează atitudinile și rezultatele instruirii;

*    menține distanță față de grup;

*    manifestă o atitudine impersonală în care spiritul de echipă este anulat;

2.     Stilul democratic este stilul în care liderul:

*    propune şi negociază cu membrii grupului obiectivele, activităţile, etapele de desfăşurare, mijloacele, metodele şi sarcinile de realizare;

*    încurajează elevul să preia inițiativa;

*    le permite elevilor să se asocieze cu cine doresc pentru a rezolva sarcini didactice;

*    prezintă  criterii comune de apreciere, de laudă, de critică;

*    se comportă ca un membru al grupului;

*    dezvoltă  o relaţie de cooperare şi  de sprijin reciproc.

3.     Stilul laissez-faire  este stilul în care liderul:

*    reflectă o atitudine de pasivitate;

*    se implică doar la cerere, în recomandarea de mijloace şi suport informaţional;

*    oferă  membrilor  grupului  posibilitatea de a  fixa activităţile şi modalitatea de realizare a acestora;

*    îndrumă şi evaluează  activităţile grupului deficitar, deseori fiind omise.

          O altă clasificare este cea concepută de Vroom, care  clasifică stilul educaţional raportându-se la modelul normativ:

1. Autocrat I: profesorul ia singur decizia pe baza informaţiilor deţinute până atunci;

2. Autocrat II: profesorul obţine informaţii suplimentare şi apoi decide;

 3.Consultativ I: profesorul este cel care prezintă problema unor membri relevanţi ai grupului (şeful/liderii grupului), apoi hotărăşte singur;

 4. Consultativ II: profesorul acceptă adesea ca membrii grupului să ia decizii.

 

 

           R.Likert propune patru sisteme dominante de guvernare și conducere, prin asocierea cărora  putem identifica comportamentul specific al cadrului didactic, manifestat în situaţii educaţionale diverse:

 1. Autoritar-exploatator-este stilul în care profesorul:

*    deţine puterea, controlul;

*    monopolizează decizia;

*    nu are încredere în elevi şi clasă ca grup;

*    motivaţia elevilor are la bază frica şi întăririle negative ;

2. Autoritar-binevoitor-este stilul în care profesorul:

*    deţine un control strict;

*    dezvoltă oportunităţi pentru consultare;

*    manifestă productivitate;

*    pretinde un comportament docil din partea clasei.

3.Consultativ-este stilul în care  profesorul este cel care:

*    încurajează delegarea şi consultarea;

*    dezvoltă interacţiuni profunde;

*    utilizează de întăririle pozitive (recompensă);

*    manifestă atitudine favorabilă, încredere parţială, un grad ridicat de asumare a răspunderii.

4.     Participativ -este stilul în care profesorul:

*    se raportează cu respect şi interes faţă de elevi;

*    ia în considerare grupul;

*    realizează un climat favorabil bazat pe încredere deplină şi respect;

*    deciziile se iau la toate nivelurile.

 

         Alte clasificări

1.După sursele generative ale stilurilor :

*    Stilul produs al personalității;

*    Stilul determinat de normativitatea interiorizată și exteriorizată în predare;

*    Stilul determinat de context;

2.După poziția partenerului în instruire:

*    Stilul centrat pe profesor;

*    Stilul centrat pe elev;

*    Stilul centrat pe interacțiunea profesor/elev;

3.După gradul de implicare:

*    Stil apropiat-Stil distant;

*    Stil metodic-Stil neorganizat;

*    Stil stimulativ-Stil rutinar;

 

 

Caracteristici ale stilurilor de instruire

R. Iucu a structurat  un model de analiză a personalităţii cadrului didactic, sprijinit  pe evoluţia structurilor de personalitate de la “personalitatea de bază“ la “personalitatea cristalizată”. Acesta  grupează componentele interne ale personalităţii cristalizate în: 

*    Competenţa ştiinţifică -desemnează abilităţile necesare pentru manipularea cunoştinţelor ;

*    Competenţa socială semnifică:

v  optimizarea relaţiilor interumane prin şi din activitatea educativă reflectată în capacitatea de a stabili fără dificultate relaţii adecvate cu elevii;

v  adaptarea la roluri diverse;

v  capacitatea de comunicare lejeră şi eficientă atât cu grupul cât şi cu elevii separat;

v  abilităţi de utilizare adecvată a autorităţii;

v  disponibilităţi de adaptare la  stiluri educaţionale variate;

v  entuziasm, înţelegere şi prietenie;

*    Competenţa managerială semnifică:

v   gestionarea situaţiilor specifice, demonstrând capacitatea de influenţare a clasei în general şi a fiecărui elev în particular;

v  abilităţi de planificare şi proiectare;

v   capacitatea de a organiza şi coordona activitatea clasei;

v  administrarea corectă a recompensei şi pedepsei;

v  suportabilitate în condiţii de stres.

*    Competenţa psihopedagogică reprezintă factorii necesari pentru construcţia diferitelor componente ale personalităţii elevului:

v  capacitatea de determinare a gradului de dificultate al unui conţinut;

v  capacitatea de accesibilizare a informaţiei didactice;

v  capacitate empatică;

v  capacitatea de înţelegere a elevilor,

v   capacitatea de solidarizare cu momentele lor de spirit;

v  creativitate în munca educativă;

v  atitudine energică plină de fantezie;

v  minimum de tact pedagogic, spirit metodic şi clarviziune în activitate.

        Factorii determinanți ai stilurilor didactice

          S-au conturat  patru perspective  explicative, ce au în vedere factorii care determină stilul de instruire al profesorului:

*    Abordarea ideografică-stilul își are originea în structura psihologică a personalității profesorului,este o reflexie a caracteristicilor personale, ce au un impact direct și decisiv asupra conduitei didactice,este un semn al identității sale.

*    Abordarea nomotetică-reprezentanții acestei perspective spun că nu contează factorii de personalitate ci modul efectiv de acțiune ales, criteriile și normele pe care se întemeiază.

*    Abordarea contextuală- reprezentanții consideră că  nici o conduită didactica nu poate fi

desprinsă de contextul în care se produce, nu poate fi privită în afara ansamblului de

interrelatii personale ce se țes între participanții la aceeași acțiune comună.        

*    Abordarea integrativă-perspectiva acestei abordări admite faptul că stilul se află atât în structura personalității, în realitatea obiectivă și în contextul în care se realizează actul predării.

 

         Învățarea experențială

          Învățarea experențială este tipul de învățare în care experiența  are un rol central în procesul de proiectare-predare-învățare-evaluare.Acest tip de experiență poate include evenimente din viața elevului anterioare experienței de învățare, experiențe din viața curentă sau cele care rezultă din participarea la activitățile organizate de profesori și alți facilitatori ai procesului de învățare.

          Prin intermediul acestui tip de învățare elevii își pot analiza experiențele,pot reflecta la ele,le pot evalua, reconstitui tocmai pentru a putea extrage învățăminte din experiențele anterioare/actuale.

          Acest tip de învățare este de interes special pentru profesori deoarece cuprinde învățarea formală, informală, non-formală, învățarea durabilă, din experiențe reale.

 

Principiile pe care se bazează învățarea experențială sunt :

*    Experiența reprezintă fundamentul și un stimulul  pentru învățare;

*    Elevii participă activ în construirea propriilor experiențe,

*    Învățarea este construită pe elemente sociale și culturale;

*    Învățarea este influențată de contextul socio-emoțional în care este construită.

 

Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru a asigura natura învățării experențiale sunt:

*    Implicarea elevilor în construirea de cunoștințe din ceea ce este important și semnificativ pentru ei;

*    Antrenarea personală a elevului cu experiența de învățare;

*     Procesul de reflecție este  important;

*    Implicarea întregii persoane (simțuri, emoții și intelect sunt importante);

*    Aducerea de către elevi a experiențelor anterioare în procesul de învățare.

 

 

Caracteristicile învățării experențiale ce  o deosebesc de alte abordări pedagogice:

*    Învățarea experiențială necesită implicarea a trei factori trei factori :intelect, emoții, simțuri în procesul de învățare;

*    Recunoașterea și folosirea activă a tuturor experiențelor de viață relevante ale elevilor antrenați în procesul de învățare;

*    Reflecția  continuă asupra experiențelor anterioare pentru a adăuga la ele înțelesuri noi, mai stabile și profunde;

*    Intenția – oportunitățile de învățare care sunt inteționat planificate și create de profesori sunt deseori numite ,,activități structurate” și includ simulări, jocul de rol, vizualizări, discuții moderate, ipoteze;

*    Facilitarea,  ce reprezintă implicarea altor persoane.

*    Evaluarea ce se aliniează principiilor învățării experiențiale-include proiecte individuale sau de grup, eseuri critice, jurnale, activități de auto-evaluare și inter-evaluare între elevi. Pot de asemenea să includă alte modalități de prezentare, nu doar cele scrise pentru a crea oportunități de a forma acest context holistic și complex în care are loc învățarea.

Strategii pentru implementarea învățării experențiale:

*    Analiza elevilor și identificarea nevoilor lor; 

*    Identificarea activităților potrivite pentru elevi și pentru conținutul pe care profesorul dorește să-l transmită;

*    Identificarea potențialelor probleme pe care poate  să le întâmpine profesorul în integrarea învățării experiențiale;

*    Planificarea  unui proiect  sau a unei  experiențe practice pentru a ghida procesul de învățare;

*    Menținerea  interconectivității.; 

*    Asigurarea  că activitățile au un nivel ridicat de provocare, dar că pot fi îndeplinite.

        

Considerăm că predarea este ca o poveste folosind învățarea experențială deoarece elevii:

*    au posibilitatea de a aplica practic cunoștințele teoretice;

*     au parte de feedback constant;

*    au oportunitatea de a fi creativi,căutând soluții proprii la sarcinile de lucru;

*    au oportunitatea de a fi reflectivi prin amestecul experiențelor concrete cu cele abstracte iar apoi prin reflecția asupra rezultatelor obținute;

*    greșelile devin valoroase deoarece învățarea are loc prin procesul de încercare și eroare;

*    lucrul în echipă este foarte important deoarece îi ajută pe elevi să-și dezvolte  spiritul de echipă și leadership.

           Toate aceste lucruri îi formează elevului o atitudine pozitivă de învățare, acesta fiind nerăbdător să descopere ce sarcini interesante i-a pregătit profesorul.

          Bibliografie:

·       Masari, G. (2014). Teoria și metodologia instruirii. În Manualul ID pentru programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

·       https://academiaabc.ro/wp-content/uploads/2021/03/STRATEGII-%E2%80%A9DIDACTICE-MODERNE.pdf#page=22

·       file:///C:/Users/PC/Downloads/columna_2020_04_05.pdf

·       Curs 4 si 5. Procesul de invatamant Strategii de instruire Suport curs - UNITATEA DE ÎNVĂȚARE 2 – StuDocu

·       (DOCX) Stiluri de Instruire - PDFSLIDE.TIPS

·       (PDF) curs | Andronic Maria - Academia.edu

ÎNVĂȚAREA EXPERIENȚIALĂ (snsh.ro)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu