Colindele la Darabani




                                                                  Prof. înv. primar, CHIRILĂ MARICEL
                                                                             Școala gimnazială „Leon Dănăilă” – Darabani

,,… nu e datorie românească mai vrednică de a fi îndeplinită și nu e osteneală mai de folos, decât ca să facem părtași pe cei mai tineri, pe cei ce vin după noi, de bunurile sufletești moștenite din vechime, să le predăm lor ca pe o zestre de preț.”
G. Breazul

Așezat în nord-estul țării ,, acolo unde se agață harta în cui ” cum ne place să spunem , cel mai nordic oraș al țării, Darabani, își are originile strâns legate de numele marelui logofăt  Th. C. Balș, acel boier luminat căruia Dumnezeu i-a hărăzit să ctitorească pe aceste plaiuri , pe moșia sa de la Darabani, un conac , biserica Sf. Nicolae si Prima Școală Săteasca de stat din Moldova.
Numele acestei localități , situate pe un platou din zona Podișului Moldovei, a fost la început ,, Căbiceni” , iar data schimbării denumirii in Darabani nu se cunoaște cu precizie. Se pare că cele două denumiri au fost folosite multă vreme in paralel. Tradiția populară afirmă că denumirea de Darabani provine de la ,, darabani” ( soldați de pază). O serie de negustori aduceau marfă la acești soldați de pază și întrebați fiind ,, unde merg” , răspundeau firesc ,,la darabani”.
Populația majoritară a orașului este creștin-ortodoxă și , ca urmare , foarte multe obiceiuri si tradiții populare sunt strâns legate de sărbătorile religioase. Deși considerate ca una dintre cele mai sărace localități din zona nord-estică , din punct de vedere al păstrării tradițiilor si obiceiurilor ne-am situa pe un loc fruntaș.
Obiceiurile țin de conștiinta poporului român pentru că exprimă înțelepciunea populară a acestui neam , sunt esențe ale bogăției noastre spirituale . Iarna nu este numai anotimpul zăpezii si al frigului , ci și acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini si obiceiuri legate de sărbătoarea Nașterii Domnului și a trecerii în Noul An. Păstrarea acestor datini este o datorie morală a locuitorilor urbei , o mărturie vie a faptului că avem  o conștiință a neamului din care facem parte.
Festivalul sărbătorilor de iarnă începe odată cu prinderea Postului Crăciunului ( 15 noiembrie) și se încheie la Sfântul Ioan ( 7 ianuarie ) . Cele mai importante sărbători sunt : Sf. Nicolae, Crăciunul , Anul Nou, Boboteaza si Sf. Ioan , numite fiind si ,,sărbătorile de iarnă” , acestea constituind momente independente de înnoire a timpului și de început de an.
Încă de la o vârstă fragedă , copiii sunt cei care participă efectiv la păstrarea acestor obiceiuri . Unul din cele mai importante momente de peste an, pentru ei, este împodobitul  Pomului de Crăciun. Bradul, care este veșnic verde, simbolizează viața, făcându-se astfel analogie cu viața care intră în lume odată cu Nașterea Fiului lui Dumnezeu. Împodobirea bradului și așteptarea de către copii a „Moșului Crăciun” ( numit odinioară și Moș Gerilă”) care vine cu daruri multe, este un obicei occidental , împrumutat din Germania acum 100 de ani în urmă, care a pătruns de la oraș la sat. La început, se întâlnea numai în casele nemților din orașele mari românești, după primul război mondial , obiceiul răspândindu-se și printre ortodocși. Bradul a fost acceptat fiindcă acest simbol face trimitere către „pomul vieții”. El apare în momente importante din viața omului : la naștere, la nuntă, la înmormântare.
 Odată cu lăsarea serii , în Ajunul Crăciunului , peste întreaga așezare se înalță glasuri suave de copii, asemeni cântecului îngerilor.  Semnificația conlindului o constituie anunțarea întregii comunități a tainei cele mari ,, cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută” : Nașterea Mântuitorului.
Copii , mai mari sau mai mici , organizați în grupuri de colindători pornesc din casă în casă, cu o traistă încăpătoare pe umăr, îndreptându-se spre ,, ferestrele luminate” pentru a le ura gazdelor fericire, sănătate și prosperitate . Aceste colinde sunt creații populare cu text și melodie , care conțin mesaje speciale : vestesc Nașterea Domnului, urează gazdei sănătate și bucurii. Răsplata este una pe măsură : cozonac, prăjituri , bomboane, covrigi, nuci, mere, colaci, toate fiind pregătite din timp de gospodine. În ultima vreme , s-a  renunțat la unele dintre acestea , locul lor fiind luat de o răsplată ,, financiară” .
Îmi amintesc , cu nostalgie , de o asemenea seară , din copilărie. Eram un țânc de 8 anișori si fremătam de nerăbdare să pornesc cu colindul , dar, spre surprinderea mea , tata mă anunță că este interzis să colindăm, fiindcă ,, ar putea avea probleme la serviciu”. Toate          ,, planurile” mele au fost date peste cap. Nu se putea să ies din vorba tatei. „ Dar în mintea mea …numai eu știam”. Sub un pretext bine ticluit , mă strecor afară din casă și mă îndrept în goana mare spre casa vecinilor, la ,, țața Emilia”. Am început să cânt în grabă un colind cât mai scurt, pentru a nu prinde ai mei de veste : ,, Rătăceam printr-o grădină” .Țața Emilia a ieșit bucuroasă în prag , mi-a mulțumit și m-a răsplătit cu două mere și două nuci.
Am intrat tiptil în casă ascunzând cu mare grijă ,, trofeele” obținute , în timp ce mama mă privea cu un sentiment de înțelegere tacită.
În ciuda acestor opreliști din perioada comunistă , obiceiul colindului s-a păstrat si va dăinui peste ani, multe generații de acum încolo.
Acest fapt se datorează și cadrelor didactice, care fac eforturi  deosebite pentru perpetuarea datinilor din străbuni .Astfel , cu prilejul sărbătorilor , a festivalurilor și spectacolelor, sunt cei care pregătesc formații artistice specifice ( colindători , capre , căiuți , cerbi, urși etc) tocmai pentru ca acestea să nu fie date uitării , având convingerea că prin cinstirea cuvenită a sărbătorilor de iarnă , vom avea un an mai bogat.

            Bibliografie:
1.      M. Rădulescu – Codin , Sărbătorile poporului, 1909
2.      T. Pamfile , Mitologie românească , Ed. All , București , 1997
3.      I. Nicolau , Ghidul sărbătorilor românești , Ed. Humanitas, 1988

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu