Tradiţii şi obiceiuri din comuna Lunca

Autor Bresug Florica

      Obiceiurile calendaristice şi cele legate de viaţa de familie sunt o componentă perenă a culturii noastre tradiţionale. Cele mai răspandite şi mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Craciunului şi de sărbatorirea Anului Nou. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti cuprinde pe lângă colindele propriu-zise - cântece de stea, pluguşorul, sorcova, jocuri cu măşti (cerbul), teatrul popular, dansuri (căluţii, ) - şi o seama de datini, practici, superstiţii, ziceri, sfaturi cu originea in credinţe şi mituri străvechi sau creştine.
     Cine nu are porc gras de Crăciun nu poate spune că a fost fericit în acel an. La noi,  porcul se taie de Ignat, adică în 20 decembrie. Se zice că porcul care n-a fost tăiat în această zi nu se mai îngraşă, căci şi-a văzut cuţitul. Sângele scurs din porc după ce a fost înjunghiat se pune la uscat, apoi se macină şi se afumă cu el, peste an, copiii ca să le treacă de guturai, de spaimă şi de alte boli.
     Pe 24 decembrie este Ajunul Crăciunului, iar obiceiurile specifice acestei zile sunt de natura religioasă. Din dimineaţa acestei zile pană spre miezul nopţii, cete de copii între cinci şi paisprezece ani merg cu
" Moş Ajunul"- text augural scurt care anunţă venirea colindătorilor. Tot în această noapte, Moş Craciun vine la copii şi le pune cadouri sub brad. Dar nimeni nu ştie cu siguranţă, cum ajunge Moşul în casele oamenilor, dar toate poveştile işi păstrează nota de mister. Unii copii cred că intră pe fereastră, alţii cred că un beţigaş fermecat îl ajută să se faca mic şi să pătrundă prin gaura cheii, iar alţii, mai cosmopoliţi, consideră că Moşul vine pe hornul casei . Bogaţia obiceiurilor tradiţionale reprezintă o caracteristică a folclorului românesc. Ele sunt de origine foarte veche şi s-au păstrat până în zilele noastre, cu schimbări succesive de funcţie şi o permanentă accentuare a laturii spectaculoase. Obiceiurile de iarnă ocupă un loc deosebit în folclorul nostru local. În comuna Lunca se practică urmatoarele obiceiuri cu ocazia Anului Nou: Pluguşorul, Semănatul, Banda lui Coroi, Banda lui Paliciuc, Capra, Caluţul şi Ursul. Cu ocazia Crăciunului, în prezent se practică Colinda şi Steaua. Tendinţele de urbanizare şi formele ideologice au făcut să se piardă multe din colindele şi obiceiurile specifice acestei zile.   Pluguşorul a fost în cele mai vechi timpuri un obicei agrar, o urare de Anul Nou, ce se ura în trecut cu un plug adevărat tras de 2-4 boi.     Urarea se recita, nu se cânta şi este un lung poem plin de întâmplări hazlii şi vorbe de duh, care vorbesc despre munca câmpului de la arat până la semănat şi coptul colacilor. După cum e şi normal, vechile pluguşoare au suferit metamorfoze importante. Despre arat şi semănat se vorbeşte în general numai in partea introductivă ca apoi să fie atacată tema vieţii curente, cu aspectele ei noi. În prezent, cu pluguşorul umblă numai copii, individual, în grupuri mici sau mari. Tineretul şi cei vârstnici ură numai rudele, prietenii pe care îi vizitează în noaptea de Anul Nou. Ca recuzită se folosesc: buhaiul, instrumente muzicale, tălăngi, harapnice, etc.(pentru cei care ură in grup). Pluguşoarele din Lunca, Suliţa şi Dracşani au forme diferite de la an la an. Uneori nu mai sunt legate de o valoare folclorică, de tradiţie, ci de oportunitate. Se pastrează numai forma epică, satira, ironia, lauda. Până în anul 1945 se obişnuia să se practice uratul cântat, dar numai de catre fete. Iată textul:
                                     Pluguşorul
           Bună seara ca-nserat
                    Noi cu plugul ne-am luat,
           Pe la case, ca şi an
                    Cum a zis Badea Traian.
                                               Mulţi ani să trăiţi
                                               Mulţi ani, fericiţi!
            Nu umblăm după colaci,
                    Nu îngheţăm pentru pitaci,
           Ci umblăm pe timpuri bune
                    Din vremurile străbune.
                                                Mulţi ani să trăiţi
                                                Mulţi ani, fericiţi!
           Voi vă duceţi dragi părinţi
                     Cu ani de suferinţi,
           Noi rămânem lângă voi
                     Lângă plug şi lângă boi.
                                                 Mulţi ani să trăiţi
                                                 Mulţi ani, fericiţi!
           Hopuri, hopuri, hopurate,
                      La mulţi ani cu sănătate,
           Hopuri, hopuri, hopurele,
                      La mulţi ani cu floricele.
                                                  Mulţi ani să traiţi
                                                  Mulţi ani, fericiţi!

              Din cele mai vechi timpuri, în dimineaţa zilei de 1 ianuarie, copiii işi umplu buzunarele cu grâu, orz, orez şi seamană pe la casele gospodarilor cu un sortiment din seminţele enumerate, zicand:
                           Să trăiţi
                               Să-nfloriţi
                           Ca un măr,
                               Ca un păr,
                           Ca un fir
                                De trandafir,
                            Să fiţi tari ca piatra,
                                 Iute ca săgeata,
                            Tare ca fierul,
                                 Iute ca oţelul!
                            La anul şi la mulţi ani!
              Copii sunt răsplătiţi de gazdă cu bani, colaci, covrigi, biscuiţi, nuci sau mere.
               De-a lungul anilor, cultura tradiţională a comunei Lunca a suferit o serie de transformări.
Spiritul creator al ţăranului din zona noastră este prezent înca de la “începuturi”. Bunurile spirituale pe care le deţine o comunitate constituie justificarea naturală a respectivei comunităţi în faţa eternităţii. În acest context, prin aceste creaţii populare se stabileşte un raport simbolic, exprimat de puterile proprii a comunităţii comunei noastre de a-şi crea o cultură, care a fost transmisă din generaţie în generaţie şi îmbogăţită an de an cu noi creaţii.

                                                                    Bibliografie
                     
  1. Cardaş Andrei, Monografia Judeţului Botoşani, Ed. Sport-Turism, Bucureşti, 190, P.76
  2. Ciubotaru Ştefan, Monografia comunei Suliţa, Ed. Axa, Botoşani, 2001, p. 19-24
  3. Paveliuc Olaru Angelica, Zona Etnografică Botoşani, Ed. Sport-Turism, 1983, p.19
  4. Ciubotaru Ştefan, Folclorul din satele Sulita si Dracsani, judetul Botosani  , Ed.Axa, Botosani, 1998, p.35(in continuare vom cita Folclorul)
  5. Informatii primite de la Birsan Gheorghe, 84 ani
  6.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu