ANUL NOU – TRADIȚII ȘI OBICEIURI

                                

                                                                                                 Prof. înv. Preşcolar Chirilă Andreea
                                                                     Şc. “Sf. Maria structura” Grădiniţa cu pp nr 24 Botoşani


                         Capra
          Jocul caprei se integrează în mod armonios în cortegiul amplu al obiceiurilor legate de sărbătorile de peste an. Acest animal a intruchipat în societățile ancestrale personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice. Capra, ca personaj mito-zoomorf, cunoscută în toate așezările bucovinene, își subordonează de cele mai multe ori, în timpul desfășurării jocului, toate celelalte personaje. În unele sate, jocul acestui animal apare sub forma unor cete de mai multe capre (Ostra) iar în altele animalul este singur, însoțit doar de cioban, moș și babă. Masca costumului de capră este constituită dintr-un cap de capră, sculptat în lemn, având maxilarul inferior mobil pentru a fi tras cu o sfoară și a clămpăni în timpul dansului. Capul este încadrat de două cornițe împodobite cu oglinzi, panglici multicolore, hurmuz și flori și este fixat într-un băț-suport care se sprijină pe pământ. Persoana care joacă capra este acoperită cu o țesătură (scoarță sau laicer) peste care sunt cusute năframe sau panglici de mătase, puse în diagonal, tradițional, capra era îmbrăcată în stuf, aspect întâlnit și astăzi în unele sate (Verești, Siminicea, Șerbăuți, Siret).
            Colindatul cu steaua
,,Mersul cu steaua’’ la Crăciun, cum este denumit în satele de ţărani din estul Văii Jiului, este un vechi obicei la îndemâna copiilor, obicei parcă anume creat pentru vârsta lor fragedă, iar colindele sunt pe măsura vocilor lor cristaline. Odată ce se lasă Postul Crăciunului, copiii încep a se vânzoli în dreapta şi în stânga, căutându-şi tovarăşi de ceată pentru umblatul cu steaua. De obicei o ceată este alcătuită din trei copii. Pe toată durata postului învaţă colindele, fac repetiţii, pregătindu-şi totodată recuzita necesară colindatului. Steaua, după ce a fost confecţionată, este bogat împodobită cu hârtii colorate, de mai multe nuanţe. Pe partea interioară se fixează un mic clopoţel, care va suna la cea mai mică mişcare a stelei. Stelei i se ataşează un băţ de sprijin, bogat ornamentat. Pe cele două feţe centrale ale corpului propriu-zis al stelei se aplică  iconiţe cu teme religioase, nelipsind iconiţele specifice sărbătorii Naşterii Mântuitorului. Cel de-al doilea copil din ceată poartă un topor din lemn, având în loc de muchie o coadă încovoiată ce se termină cu un vârf ascuţit cu concavitatea spre partea inferioară. Acest toporaş este prevăzut cu o coadă mai lungă din lemn, care face ca toporul să ajungă aproape la înălţimea colindătorului. Pe toată suprafaţa toporului şi a cozii este aplicată de asemenea hârtie colorată. De bărbia toporului, printr-un orificiu, este legat un mic clopoţel. Din loc în loc, pe băţ sunt aplicaţi franjuri din hârtie colorată, în nuanţe diferite.
Cel de-al treilea copil poartă un băţ de înălţimea lui,  împodobit în acelaşi mod ca toate beţele folosite la colindat. Mai are şi un clopoţel ce vesteşte sosirea colindătorilor.
În timpul colindatului se loveşte duşumeaua cu beţele, clopoţeii transmiţând în jur clinchetul lor. Colindatul începe în seara de Ajun a Crăciunului, de obicei, după ce piţărăii încep să se risipească după ce ajung în punctul terminus al satului. Seara se colindă  la casele mai apropiate, urmând ca la restul caselor să se colinde  în ziua de Crăciun. Strădania copiilor este răsplătită cu mere, cozonaci, chiar şi cu sume de bani, spre bucuria lor.
Fiind vorba de evocarea Naşterii Mântuitorului, în colindele de Crăciun nu poate lipsi Troparul Naşterii, colindă de început a copiilor, cunoscută sub numele de ,,Naşterea’’. Este o colindă înălţătoare, după care urmează alte colinde dragi creştinilor: ,,Astăzi s-a născut Hristos’’, ,,Trei păstori’’, ,,O, ce veste minunată!’’etc.
              Mersul cu craii
          Prin sceneta interpretată, craii ne evocă momente cu o vechime de 2 000 de peste ani, momente care rezumă Naşterea lui Iisus. Obiceiul mersului cu craii s-a transmis şi s-a îmbogăţit calitativ din generaţie în generaţie, ajungând până în zilele noastre.
De obicei, fiecare sat îşi are  propria trupă de crai. Pentru a se putea organiza echipa, trebuie ca în satul respectiv să existe tineri apţi şi doritori să facă parte din trupă. Când acest lucru nu se poate realiza, trupa reuneşte tineri din două sau mai multe sate. Ceata crailor era alcătuită din tineri în pragul plecării în armată sau chiar cu stagiul militar efectuat. În prezent, deoarece stagiul militar nu mai este obligatoriu, nu există restricţii de vârstă. Repetiţiile trupei de crai încep odată cu lăsarea postului de Crăciun, la 15 noiembrie. Acestea sunt tratate cu maximă seriozitate. Instructorii sunt aleşi dintre persoanele în vârstă, cunoscători ai obiceiului datorită participării lor în trupele de crai. Tot acum fiecare participant al trupei îşi confecţionează costumul propriu pe care îl va purta la colindat. Pe cap poartă coifuri confecţionate după model roman, împodobite cu mărgele, bijuterii şi alte podoabe, ajungând să cântărească şi 3–4 kilograme. Personajul principal al trupei de crai este Irod, considerat şi şeful trupei, fiind ca atare şi cel mai important. Este îmbrăcat cu o tunică de un roşu aprins cu epoleţi aurii. Aurie este şi diagonala de peste piept care susţine teaca în care este introdusă o sabie lucitoare, dar neascuţită. Pantalonii sunt negri, bufanţi, introduşi în cizme de piele. Coiful este cel mai arătos dintre toate, dându-i personajului măreţie, sobrietate, chiar rigiditatea caracteristică lui Irod Împăratul.
În ordinea importanţei rolurilor, urmează cei trei Crai de la Răsărit (magii): Balthazar, îmbrăcat în roşu deschis, Melchior în albastru şi Gaşpar în galben. Spre deosebire de Irod, cei trei crai au pantalonii şi tunicile de aceeaşi culoare. Pantalonii lor pot fi bufanţi sau largi, traşi peste cizme sau bocanci. Tinerii, astăzi, intervin cu modificări în costumaţie, schimbând aspecte privind culorile tunicilor şi ale pantalonilor, în funcţie de preferinţele vestimentare, păstrând însă ideile de bază.
Îngerul este îmbrăcat în alb, cu o panglică tricoloră aşezată pe diagonală peste îmbrăcăminte. El are un băţ înflorat cu panglici tricolore sub formă şerpuitoare. Atârnat de băţ, care poate avea la capăt aspectul unui mic topor, se află un clopoţel cu care îngerul dă de ştire (fiind înger întrebător) că trupa crailor este bine venită la gazda abordată.
Cei trei păstori, cărora la sate li se spune ,,brondoşi’’, sunt îmbrăcaţi în costume naţionale cu nelipsitele cojoace (sau bituşti) din piele de oaie. Pe cap poartă căciuli de miel, cu blana în afară, iar în mână au câte o boată ciobănească din lemn de corn, cu măciulie la partea superioară încrustată cu diverse motive geometrice pe o porţiune de 15 – 20 cm sub măciulie.
Înainte vreme, păstorii aveau puse pe spate peste cojoc, cu ajutorul unei curele, o mulţime de clopote (tălăngi) de mărimi diferite, care simbolizau mulţimea tălăngilor turmelor de oi pe care le reprezentau. Faţa le era acoperită cu măşti, care de care mai hidoase, speriind copiii şi femeile ,,mai slabe de înger’’, pe care le mai şi fugăreau. În loc de boate, aveau nişte bucăţi de lemn (trunchiuri) care la partea inferioară aveau un diametru de 10 – 15 cm, iar la partea superioară o curea, trecută printr-un orificiu, de care acest ciomag era târât  prin zăpadă, în acompaniamentul clopotelor.
Soldatul, un fel de aghiotant al lui Irod, poartă de obicei un costum militar autentic de subofiţer.
Popa, de obicei încheietor de pluton, este mai mult pe post de bufon, neavând mare rol în desfăşurarea scenetei, fiind un personaj comic, îmbrăcat ca atare.
Sceneta interpretată de crai cuprinde colinde şi versuri bine meşteşugite, tratând mersul celor trei crai după steaua care li s-a arătat, vestind Naşterea Mântuitorului, folosind diverse şiretlicuri spre a-l salva pe acesta de răzbunarea lui Irod.
După Anul Nou, în fiecare sat unde au existat trupe de crai, aceştia organizează ,,Petrecerea crailor’’. La ora 12 noaptea, în prezenţa invitaţilor, craii dau ultima reprezentaţie. Este un fel de ,,spargere’’, de desfiinţare a trupei, constând într-o petrecere pe cinste, la care participă majoritatea locuitorilor din sat.

Bibliografie:

Prof. Ioan Dan Bălan, Craii – tradiţie folclorică, Editura Confluenţe, Petrila, 2006    
Conf. univ. dr. Ioan Lascu, Tradiţii care dispar. Comunitatea momârlanilor din zona
Petroşani, Editura M.J.M., Craiova, 2004

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu