CUM ÎI ÎNVĂŢĂM PE COPII SĂ CUNOASCĂ OBICEIURILE ŞI TRADIŢILE POPULARE LOCALE



 
Prof inv preprimar Fodor Doina
Ed. Elezău Adriana
                                                                              Şcoala Gimnazială Nr 10 Botoşani

În zilele noastre când generaţii întregi de copii iau parte la aventura de a cuceri titlul de om, ,,meseria” de copil este una din cele mai grele. De ce? Pentru că la fel ca picătura de rouă în care străluceşte tot cerul, fiecare clipă a copilăriei reflectă universul; cu bucurie şi tristeţe, cu joc şi lacrimi. În faţa lor ştim că apar culmile greu accesibile ale cunoaşterii, că trebuie să înfrunte deşertul neştiinţei, că uneori se lovesc de vântul năprasnic al confruntărilor, dar până la urmă se dovedeşte a fi un participant activ la uluitoarea expediţie pe care o face, spre afirmarea sa ca om în societatea în care trăieşte.
            În cadrul procesului instructiv-educativ complex şi îndelungat de formare a personalităţii copilului, cunoaşterea obiceiurilor şi tradiţiilor populare locale are o importanţă deosebită datorită conţinutului de idei şi sentimente a faptelor, care oglindesc trecutul bogat şi plin de speranţă ale poporului nostru. Izvorând din viaţă şi fiind reflectarea acestuia, folclorul este prin excelenţă o artă realistă exprimată în cele mai diverse forme; arhitectură populară, port, ţesut, olărit, prelucrarea lemnului, pictura icoanelor, încondeierea ouălor etc. Prin folclor copiii preşcolari pot cunoaşte mai bine să preţuiască lupta poporului pentru libertate socială şi naţională, frumuseţea limbii, a ţării noastre, gândurile, sentimentele şi năzuinţele generaţiilor de ieri şi de azi.
            Varietatea folclorului nostru, dezvăluie în mod treptat frumuseţile artei populare în al cărui conţinut sunt înmănunchiate sentimentele poporului nostru, aşa cum le-am simţit prima dată, când îmi ascultam bunica cum depăna firul unui basm sau al unei legende, în care eroii erau înzestraţi cu calităţi ale ţăranului nostru, îmbrăcat în frumosul costum popular, care-l păstrau cu sfinţenie pentru ocazii importante. Azi când aceşti copii pe care-i educăm nu ştiu prea multe despre acestea încerc să mă transform în bunicuţa de altă dată făcându-i să înţeleagă, să cunoască şi să iubească tradiţia noastră populară ce pierde teren pe zi ce trece. Dezvoltarea dragostei faţă de arta populară poate fi realizată prin activităţile de muzică, educaţie fizică, desen, activităţi manuale şi la liberă alegere. Întrucât am considerat că pentru înţelegerea unor aspecte ale frumuseţii creaţiei populare ar fi de prisos nu doar să le vorbesc copiilor despre aceste tradiţii, am organizat o şezătoare ce a avut în program numai teme populare. Fiecare copil a avut câte un sol-recitator, dansator, cântăreţ individual sau în grup. Pentru a le trezi sentimentul de respect pentru aceste creaţii populare am început să observăm (să cunoaştem) costumul popular (la activitate au luat parte şi unii părinţi îmbrăcaţi în costume populare din zona Botoşaniului şi din diferite părţi ale ţării). În observarea acestor costume am început prin menţionarea regiunii din care face parte, iar la prezentarea lor am ţinut seama de elementele componente începând cu podoaba capului şi terminând cu încălţămintea. Le-am explicat care este diferenţa dintre un costum popular bărbătesc şi cel femeiesc. Le-am mai spus că trebuie să fie mândrii a purta aceste costume deoarece în trecut ele erau atât haine de lucru cât şi de sărbătoare, diferenţa constă în motivele cusăturii şi în fineţea materialului .Hainele de lucru erau mai groase şi cu mai puţine modele-nu prea complicate iar hainele de sărbătoare erau dint-un material mai fin şi cu multe modele in diferite culori. Le-am mai spus că aceste costume se mai îmbracă şi astăzi în unele zone ale ţării dar şi în diferite comune ale judeţului nostru -Vorona, Tudora etc. Pentru consolidarea acestor noţiuni şi ca sentimentele de respect faţă de aceste creaţii să nu li se risipească repede am fost în vizită la Muzeul de Etnografie şi Folclor din Botoşani. Copiii au fost încântaţi de ceea ce au văzut şi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la acest muzeu.
            Pentru a le face cunoscut aceste tradiţii populare am desfăşurat un schimb de experienţă cu Grădiniţa de copii din satul Vorona judeţul Botoşani acolo unde tradiţiile şi obiceiurile populare sunt păstrate şi transmise din generaţie în generaţie de educatoarea Andronache  Niculina. Tema acestei acţiuni a fost bine aleasă şi de comun acord : ,,Tradiţiile şi obiceiurile locale”. Copii au luat contact direct cu războiul de ţesut -,,acela care face covorul din casa bunicii de la ţară? ”- a întrebat Anduţa şi discuţile au continuat.
            Tot la această acţiune copii au văzut şi au participat la confecţionarea de măşti populare-măşti ce sunt purtate la obiceiurile de Crăciun şi Anu Nou.Au fost apoi în vizită la un mic atelier unde au văzut cum se confecţionează costumele populare- cele pe care le port la serbările din grădiniţă şi la concursurile la care au participat.Tot aici au învăţat să facă acei motosei  cu care sunt impodobiţi căiuţii din dansul cu acelaş nume.În încheierea acţiunii copiii au văzut un film care le-a arătat că aceste tradiţii şi obiceiuri sunt păstrate din generaţie în generaţie de oamenii din acest sat.Copiii imită mult dar în jocul lor creează adăugând un plus de culoare ,un vis din visul lor.De pildă Anduţa în jocul ei de liberă alegere a cerut să-i dau voie să se joace ,,de-a ţesutul” că vrea să facă un covor cu motive naţionale văzute la copii din Vorona.Ei i s-au alăturat şi alte fetiţe. Şi jocul a continuat cu rezultate frumoase.Văzând că le-au plăcut şi că vor să lucreze şi ei ca cei din Vorona am făcut o mică expoziţie în interioru grădiniţei cu lucrările lor.
            În cadrul activităţilor practice am dat copiilor să decupeze din reviste costume naţionale sau grupuri de dansatori îmbrăcaţi în costum popular cu scopul de a realiza un album.Spre surprinderea mea copiii au recunoscut unele elemente ale costumelor numindu-le, manifestându-şi bucuria şi admiraţia pentru frumuseţea lor.De asemenea la activităţile de dimineaţă la sectoru artă am dat copiilor  posibilitatea sa-şi exprime creativitatea prin decorarea unor elemente ale portului popular-fusta, brâul, iia.
            În legătură cu formarea sentimentelor de preţuire e obiceiurilor populare legate de sărbătorirea Crăciunului şi a Anului Nou există în fiecare an tradiţia de a face serbarea pomului de iarnă. Împodobirea bradului este un prilej de mare bucurie pentru copii. Podoabele sunt lucrate de ei cu mare grijă şi migală. Aranjare bradului dezvoltă la copii  gustul estetic, astfel că fiecare doreşte să fie cât mai frumos aranjate. Le-am explicat copiilor că bradul simbolizează viaţa lungă, veşnic tânără şi frumoasă, că această tradiţie de Anul Nou nu lipseşte din nici o familie, de aceea este cunoscută de ei.
            La sectoarele artă, ştiinţă şi bibliotecă am organizat acţiuni cu teme populare unde copii au învăţat textul pluguşorului, arătându-le că în noaptea de Anul Nou atât copii cât şi oamenii mari pleacă cu acest obicei pentru ai ura pe gospodarii de la case sau de la bloc, urându-le sănătate şi un an mai bogat. Tot Anduţa ne-a spus că la bunica ei la ţară sunt obiceiuri mai frumoase decât aici în oraş. Le-am explicat că tradiţia pluguşorului a apărut la români din vremuri foarte îndepărtate, arătând semnificaţia ocupaţiei tradiţionale a poporului nostru de harnici lucrători ai pământului şi de creşterea  de vite ce s-a transmis din generaţie în generaţie în special la ţară.
Pentru serbarea pomului de iarnă am căutat să le fac cunoscut jocul ,,Caprei” care face parte tot din rândul reprezentărilor festive închinate Anului Nou. Le-am prezentat copiilor capul caprei făcut din lemn, cu limba de scândură. Acestea se împodobesc cu panglici colorate iar în loc de trunchi oamenii pun o pătură pe care o împodobesc cu panglici cât mai colorate. În timp ce zgomotul scandat de limbi de lemn se aude, se spune un text ritmat de către un grup de colindători ca:
,,Ţa, ţa, ţa căpriţă ţa
  Nu te da nu te lăsa
 Ţa, ţa, ţa căpriţă ţa
             Că numai zahăr ţi-oi da
            Copiii s-au întrecut pe sine în a bate sacadat mişcările limbii de lemn.Foarte plăcut şi foarte atractiv este şi obiceiul cu ,,Ursul”.Le-am povestit copiilor cum este acest obicei :un om se îmbracă în costum de urs, care este format dintr-un cojoc de blană iar pe cap se pune tot un fel de mască făcută din blană. El este purtat de încă  doi mascaţi care atunci când joacă ursul folosesc instrumente populare de bătut şi rosteştesc versuri specifice zonei în care se joacă.
,,Joacă joacă Moş Martine
          Că-ţi dau pâine cu măsline…”
            Le-am mai explicat că apariţia obiceiurilor     (,,Capra” şi ,,Ursul”), aceste mici dramatizări în versuri populare s-au născut ca mijloace de distracţie  în vederea obţinerii unei bune dispoziţii în perioada sărbătorilor de iarnă, scop în care sunt folosite şi astăzi.
            Tot acum se joacă şi ,,Dansul căiuţilor” este un dans jucat de copiii îmbrăcaţi  în costume populare având in faţă un cap de cal portabil şi frumos împodobit. Copilul joacă acest căluţ sărind în ritmul sunetului unui fluier.
            Serbarea ,,Pomului de iarnă” a avut în repertoriu şi aceste obiceiuri –costumaţia a fost făcută după posibilităţi- aproape de real, fiecare copil interpretând un rol şi astfel i-am făcut să respecte şi să admire şi mai mult pe făuritorii aninimi de artă populară.
            Pe lângă celelalte creaţii folclorice, dansurile populare îi familiarizează pe copii cu un nou element al folclorului, contribuind şi prin aceasta la dezvoltarea dragostei pentru arta poporului nostru, la dezvoltarea simţului, ritmului, a capacităţii de coordonare a mişcărilor, le educă gustul pentru frumos şi armonie.Cunoscând inportanţa dansurilorpopulare în educarea dragostei pentru folcloru nostru autohton, am urmărit ca ele să le placă copiilor, să le înveţe fără a depune un efort prea mare –am pornit de la paşi simpli continuând cu paşi mai complicaţi. Astfel cu copiii am învăţat jocuri populare ca:,,Alunelu”,  ,,Coasa”, ,,Hora”, ,,Hora Moldovenilor”,  ,,Hora fetelor din Moldova”etc.
            Aceste jocuri populare prin frumuseţea costumelor şi a melodiei, prin supleţea şi expresivitatea mişcărilor, prin voiciunea care le-o exprimă copiilor, contribuie în mare măsură la realizarea educaţiei estetice a preşcolarilor.
            În cadrul şezătorilor care organizate am folosit proverbele, zicătorile, ghicitorilor, care au dat naştere unei atmosfere recreative şi antrenante.Zicătorile şi proverbele au fost preţuite întotdeauna de poporul nostru pentru conţinutul valoros şi pentru realizarea lor artistică. Ele au fost păstrate ca tradiţii populare şi sunt o dovadă a înţelepciunii poporului având o latură morală, satirizând lenea, lăcomia urâţenia şi lăudând frumuseţea, hărnicia şi bunătatea omului. Ghicitorile spuse la şezători au un caracter instructiv-educativ, dezvoltând la copii gândirea.
            Tradiţiile şi obiceiurile populare mai sunt păstrate şi în frumoasele cântece populare îndrăgite de copiii cu talent dar şi de cei cărora le place muzica populară.
            În săptămâna mare a postului am deschi o expoziţie ,,Sărbători pascale la români” unde printre lucrările expuse lucrate cu migală s-au aflat ouăle încondeiate, pe coaja cărora  au fost prezente şi modele naţionale văzute pe iile fetiţelor.
            Aceste obiceiuri şi tradiţii au o importanţă educativă deosebită deoarece prin ele copii îşi îmbogăţesc vocabularul cu unele expresii populare,îi face să patrundă în tainele limbii materne şi în comorile înţelepciunii populare, deoarece folcloru este o carte a vieţii, un îndrumător pentru demnitate, muncă, luptă, cinste omenie.
            Marele nostru poet Vasile Alecsandri spunea că diferitele creaţii folclorice sunt ,, pietre scumpe în sânul poporului” şi ,,prin urmare e sfântă datoria de a le căuta şi a le feri de noianu timpului şi al uitării”.
            Noi educatoarele nu suntem creatori de folclor, dar avem la îndemână aceste nestemate şi suntem datoare să sădim în sufletul copiilor o stare de spirit pozitivă faţă de creaţiile şi obiceiurile populare şi să-i învăţăm să aprecieze valoarea şi frumosul a căror ,,viaţă” se pierde în eternitate.
            Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important din viaţa poporului continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracă la anumite împrejurări şi terminând cu cântecele, dansurile şi strigăturile nelipsite la aceste datini, izvoru lor e nesecat pentru cel ce vrea să le cunoască şi să le adune în mănunchi pentru a le dărui din nou cum spune Anton Pann:
,,De la lume adunate
         Şi apoi la lume date…”



            BIBLIOGRAFIE
-          ,,Vorona –vatră folclorică”-Editura Polirom, Bucureşti
-           ,,Învăţămâmtul preşcolar”- Nr.3,2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu