Datini si obiceiuri de iarna din comuna Corni




Invatator ONICIUC EUGEN , Scoala gimnaziala ,,Octav Bancila’’ Corni, jud.Botosani
,,Vesnicia s-a nascut la sat’’ spunea Lucian Blaga ,iar satul romanesc a ramas un bun pastrator de traditii si obiceiuri stramosesti ce ne marcheaza identitatea , dand originalitate si trainicie poporului roman.            Obiceiurile acestei legi nescrise, stabilite prin traditie ,ne diferentiaza de alte popoare,arata originea milenara pe acest pamant,exprimand cu un inalt rafinament estetic ,credintele si trairile legate de evenimentele importante din viata omului.                          
Comuna Corni aflata in sud-vestul zonei etnografice a Botosanilor ,la interferenta dintre speficul bucovinean si cel al Vaii Siretului si Moldovei ,mosteneste o bogata creatie folclorica in care se oglindesc toate momentele vietii ,cu bucuriile si tristetile ei ,completata de maniifestarile si obiceiurile de Craciun si Anul Nou.         
Creatorii anonimi ai acestei interesante culturi spirituale , au transmis din generatie in generatie aceste obiceiuri de o mare frumusete ,autenticitate si varietate printr-un repertoriu original care nu a suferit nici o influenta straina.
Atmosfera specifica obiceiurilor pentru sarbatorile de Craciun si Anul Nou incepe de ziua Sfantului Andrei.Tinerii si copiii stabilesc rolurile pe care le vor avea in cadrul alaiului ce va colinda la casele gospodarilor din sat si incep repetitiile.
Nasterea Domnului este prin excelenta sarbatoarea bucuriei cand fiecare om parca redevine copil si isi deschide portile sufletului cu credinta , nadejde si iubire.
Colindele de Craciun exprima poetic miracolul nasterii Fiului Lui Dumnezeu pe pamant in ieslea din Bethleem de catre Fecioara Maria;reamintesc faptul ca Dumnezeu a coborat pe pamant ca omul sa se ridice la cer.        
Cu colinda umbla copiii,tinerii si chiar adultii la rude si prieteni.
In seara primei zile de Craciun se umbla cu ,,Hoiranul’’ care este o colinda in lb.rusa cu multe cuvinte modificate de-a lungul timpului.
Un alt obicei este colindul cu Steaua de catre grupuri de copii.In mijlocul stelei apare icoana Nasterii Domnului  si in colturi atarna clopotei.
Colindatorii cu Steaua sunt primiti cu drag de gospodarii din sat si rasplatiti cu covrigi,mere,nuci si dulciuri.
O sarbatoare indragita este Ajunul Anului Nou.In dimineata acestei zile aproape toata populatia satului se aduna in centrul localitatii unde vizioneaza jocul ,,Alinierea’’ si jocul mastilor.Se prezinta si o uratura cu aspecte satirice din toate domeniile de activitate.Seara ,copiii merg cu plugusoru’’.
In cadrul comunei apare si jocul caiutilor  din Sarafinesti ,jocul ursului ,caprei  si  mastilor proriu-zise.
In dimineata Anului Nou ,copiii pornesc cu sorcova(,,semanatul’’).Copiii merg din casa in casa cu seminte de grau,secara,orez urandu-le un an nou fericit.
In satul  nostru , copiii participa alaturi de parinti la aceste obiceiuri traditionale care fac parte din istoria nescrisa a tarii noastre.
Datinile ,obiceiurile si traditiile au rolul lor ,verificat de-a lungul istoriei in permanenta culturala a unui neam.
O datorie  este de a culege de pe aceste meleaguri acest tezaur minunat  pentru ca numai asa vom dovedi  ca ne respectam si ne iubim inaintasii si vom izbuti la randul nostru sa fim strabuni demni ai urmasilor nostri.
Prin definitie ,noi romanii suntem un popor crestin care a rezistat si a stat cu fruntea sus ,tocmai prin faptul ca nu si-a negat trecutul.
Noi ,dascalii trebuie sa veghem pentru pastrarea acestui vechi tezaur.


BIBLIOGRAFIE:
               -Studii Teologice –seria a III-a ,anul I,nr.1 ,ianuarie –martie 2005
               - Torgan ,Rusu Gherasim –Viziuni stravechi romanesti –ritualuri ,credinte,obiceiuri
                - Constantin Cojocariu –Comuna Corni –Elemente de geografie  si istorie locala-Editura Axa ,2000

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu