„Darurile” lui Moş Crăciun




inst. Asoltanei Loredana – Elena
Şcoala Gimnazială “Grigore Antipa”, Botoşani

Iarna este anotimpul pe care copiii îl aşteaptă cu multă nerăbdarea. Ea vine cu farmecul şi savoarea zăpezii, cu miracolul sărbătorilor. Cu toţii, mari şi mici, îl aşteptăm pe Moş Crăciun. Dorim, în secret, ca moşul să nu ne ocolească, să vină şi în casa noastră. Cu toţii ne pregătim să-l întâmpinămcum ştim mai bine şi să-i mulţumim că ne-a trecut pragul.
Moşu' e o stare sufletească autentică ce învăluie sufletul copilului, iar prin starea acestuia întreaga lume se învăluie în straie de sărbătoare. Prezenţa Moşului în sufletele copiilor şi credinţa în existenţa lui are efecte formative, culturale, morale. Este foarte posibil ca în sufletele copiilor să se cristalizeze anumite repere şi opţiuni, atitudini şi convingeri care să fundamenteze evoluţia personalităţii lor şi specificul relaţiilor lor interpersonale.
Prin experienţa lui Moş Crăciun, copilul constată că există întotdeauna cineva care îl vede, îl aude şi îi evaluează gândurile, cuvintele, atitudinile, dar mai ales faptele; că există cineva, care dincolo de universul cotidian, vede, aude şi consemnează tot.
Prin experienţa lui Moş Crăciun, copilul constată că există întotdeauna cineva pe lume care le face bucurii, surprize. Copiii află că pe lume există fericire, bunătate, trăiesc cu intensitate emoţiile surprizei şi a primirii şi desfacerii cadourilor şi, la rândul lor, vor face celor dragi bucurii şi surprize. Ei învaţă ce înseamnă aşteptarea nerăbdătoare, plăcuta ei înfrigurare, ce înseamnă emoţia unei posibile bucurii şi curiozitatea surprizei ce va veni.
Fiind vorba de ceva primitor, bun, înţelept şi drept, copiii îl primesc şi îl găzduiesc pe Moşu' în sufletele lor. Îl aşteaptă şi fac tot posibilul pentru a-l aduce şi la ei, pentru a fi recunoscuţi ca demni de atenţie, de interes. Relaţia copilului cu Moş Crăciun este una deosebită, acesta se angajează şi îşi asumă comportamente şi atitudini care să îl determine pe Moşu' să nu îl ocolească. El va respecta reguli şi cerinţe, va renunţa la comportamente şi atitudini negative, va face sacrificii. În aceste condiţii, copilul va învăţa şi va înţelege faptul că există un anumit conţinut al unei relaţii deschise, plăcute, bune, pe care nu-l poate compromite, daca doreşte ca relaţia să se perpetueze de-a lungul anilor.
Pentru cei mai mulţi copii, Crăciunul reprezintă bunătatea, generozitatea pe care ei nu vor să o piardă. În sufletul copiilor, Moşu' reprezintă blândeţea, dărnicia, uneori salvarea prin realizarea miracolelor ce le îndeplinesc cele mai arzătoare dorinţi.
Totodată, părinţii şi dascălii nu pot rata prezenţa lui Moş Crăciun în actul educării. Nu numai că este vorba de o pregătire interioară pentru această mare sărbătoare a creştinătăţii, dar şi pentru o creştere spirituală şi emoţională sănătoasă a copilului.
Realizarea acestui obiectiv la nivel instituţional se poate realiza în mod transdisciplinar, prin diferite activităţi didactice, în rândul cărora un rol deosebit revine angrenării copiilor în angrenarea copiilor în pregătirea şi desfăşurarea serbărilor şcolare.

Prezint, în cele ce urmează, un exemplu de abordare transdisciplinară cu tema „Bucuria copiilor – Sosirea lui Moş Crăciun”, realizată la clasa I.
-          Perioada pregătitoare: ultimele 2 săptămâni din semestrul I a anului şcolar.
Scopuri:
-          socializarea elevilor;
-          cultivarea relaţiilor de cooperare dintre elevi, cadre didactice şi părinţi, bunici, mătuşi;
-          conştientizarea şi exersarea valorilor: respect faţă de tradiţiile populare şi creştine;
-          observarea schimbărilor din natură în timpul iernii;
-          manifestaea inedită a valenţelor native şi a personalităţilor elevilor.
Repere tematice:
-          succesiunea sărbătorilor din luna decembrie;
-          semnificaţia sărbătorilor de iarnă;
-          pregătirea şi petrecerea sărbătorilor de iarnă;
-          obiceiuri de Crăciun;
-          schimbările din natură în acest anotimp.
Tipul de activităţi:
-          povestiri de Crăciun şi semnificaţia lor;
-          pregătirea serbării de Crăciun;
-          joc de rol: Moş Crăciun la noi acasă;
-          scrisoare către Moş Crăciun;
-          calendarul naturii;
-          confecţionarea de ornamente pentru brad;
-          desene, colaje;
-          concurs de săniuţe,
-          dramatizare.
Proiect: realizarea unui album cu fotografii de la serbarea de Crăciun, de la colindat, de la petrecerea Crăciunului şi a Anului Nou în familie, tradiţii specifice zonelor unde îşi petrec copiii sărbătorile.
Repere de evaluare:
-          progresul comunicării;
-          conştientizarea şi descrierea sărbătorilor de iarnă;
-          exemplificarea schimbărilor care au loc în natură;
-          cunoaşterea reciprocă prin participarea la concursurile şi activităţile propuse;
-          manifestarea creativităţii în confecţionarea podoabelor pentru brad;
-          adaptarea la diferite situaţii: competiţie, colaborare.


Bibliografie

T  Cerghit, Ioan şi colaboratorii – Pedagogie şcolară, Didactică pedagogică, E.D.P., Bucureşti 1982
T  Oprescu, Nicolae – Activism şi activizare în procesul învăţării, revista Învăţămînt primar, nr.1
T  MEC – Ghidul metodologic pentru clasele I – II, Bucureşti, 2003

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu