TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IARNĂ





                                    
                                                                     
                                                                              Înv.gradul I ŢICALO MARIA
                                                                              Şcoala Gimnazială Nr. 11
                                                                                     Botoşani


         “Fără obiceiurile şi tradiţiile noastre, fără portul şi limba noastră, nu am putea să ne numim români.” 

       La cumpăna dintre ani, în Moldova, te întâmpină o atmosfera unică, de intensă trăire emoţională care, de cele mai multe ori, reflectă o realitate cotidiană, legând punţi nevăzute între om şi semenii săi.
      În acest mirific colţ de ţară, Anul Nou este sărbătorit pe mai multe planuri, datinile
şi obiceiurile şi cosmosul, stabilindu-se legături între om şi mediul înconjurător, specifice momentului derulându-se atât în intimitatea casei cât şi în spaţii deschise. În nici o alta parte a ţării repertoriul, Anului Nou nu cunoaşte o atât de mare varietate şi bogatie de manifestari folclorice ca în Moldova.

          Transmise pe cale orală din generatie în generatie, într-o permanenţă schimbare şi înnoire atât ca funcţie cât şi ca mod de realizare artistică, obiceiurile tradiţionale  moldoveneşti legate de Anul Nou au ajuns până în zilele noastre ca nişte spectacole grandioase care concentrează, ca şi în trecut,atenţia întregii colectivităţi.
     
Obiceiurile calendaristice şi cele legate de viaţa de familie sunt o componentă perenă a culturii noastre tradiţionale. Perioada sărbătorilor de iarnă începe de Sfântul Nicolae, sărbătorit de credincioşii ortodoxi pe 6 decembrie şi se termină de Bobotează pe 6 ianuarie. Aşadar, o lună plină în care tradiţia este la loc de cinste. Cele mai răspândite şi mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Crăciunului, sărbătorirea Anului Nou (Revelionul) şi a Bobotezei. Cel mai important este Crăciunul, considerat ca sărbătoarea naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

Vechile datini româneşti ne ajută în fiecare an să simţim şi să trăim atmosfera plină de căldură şi veselie a sărbătorilor de iarnă.

Colindatul este un obicei străvechi. Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peştera luminată unde S-a născut Pruncul Iisus şi bucurându-se de acest semn ceresc şi de glasul îngerilor au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori.

Colindul este o nepreţuită zestre spirituală pe care o moştenim din moşi-strămoşi. El este sfânt pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este şi bun pentru că această veste are menirea să slujească vieţii, să aducă atâta bine în lume şi între oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile şi obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată şcoală de virtuţi morale, întărind simţămintele de bună întelegere. În colinde, simplitatea, uşurinţa şi cursivitatea versului popular exprimă o mare bogăţie de idei, într-o formă plină de frumuseţi artistice, în care figurile de stil abundă, comparaţiile se întrec una pe alta, iar epitetele şi mai ales diminutivele nu lipsesc aproape din nici un vers. Este, de altfel, tot ceea ce dă gingăşie, frumuseţe, farmec şi duioşie colindelor.

Colindele sunt de două feluri: colinde religioase şi colinde laice. Colindele religioase au o origine literară şi se referă la Iisus. Colindele lumeşti au caracter liric şi sunt adaptate de colindători la situaţia celor care le cântă.

Majoritatea colindelor au în centrul lor persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, descriind mai ales întruparea şi naşterea Lui cea mai presus de fire. Maica Domnului este şi ea prezentă în versurile colindelor româneşti alături de Fiul Său iubit:

“Că astăzi curata,

Prea nevinovata,

Fecioara Maria

Naşte pe Mesia.”

Cetele de colindători pornesc de obicei de la o margine de sat la alta, luând casele la rândul. Doi dintre feciori merg înainte şi întrebă gazdele dacă îi primesc. Satul de obicei îi aşteaptă toată noaptea, cu porţile deschise, cu câinii legaţi şi lămpile aprinse. Colindătorii intră în case cu numele Domnului, menit sa risipească mâhnirile şi să aducă vestea cea bună.

Colindele sunt interpretate prin cântarea în grup, la unison, ori în două grupe, antifonic. Uneori, ceata se acompaniază cu instrumente.

Cel mai de frunte dintre colindători ia darul şi mulţumeşte gazdei urându-i sănătate, prosperitate şi belsug.

Fiecare gospodar din sat trebuia să primească ceata colindătorilor. Nici o casă nu trebuie să rămână necolindată, oricât de rea ar fi fost vremea.

Crăciunul este sărbatoarea cea mai încărcată de obiceiuri, tradiţii, rituri, practici, credinte.
           Dar ceea ce aduce o notă distinctivă botoşaniului, faţă de alte ţinuturi româneşti, la pragul de trecere dintre ani, sunt urăturile, jocurile cu măsti, urşii, căiuţii, concentrate în obiceiuri care şi-au păstrat farmecul şi prospeţimea de-a lungul anilor ,Cu întreg alaiul de ,,Şatari” care prin jocul său aduce buna dispoziţie printre oameni, celebrii ,,căldărari şi ursari “ vin cu jocul ursului împreună cu urări de Anul Nou. Subiectul de bază se păstrează însă de la sat la sat se adaugă jocuri specifice.

Pluguşorul este un obicei general, practicat de romani cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adânci rădăcini în spiritualitatea românească, plugusorul este o colindă agrară declamată, cu elemente teatrale, având ca subiect munca depusă pentru obţinerea pâinii. Plugul, ornat cu hârtie colorată, panglici, servete, flori, pe care se punea, eventual, şi un brad, era o prezenţă nelipsită în cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezenţă simbolică în cadrul urăturilor care li se adresează oficialităţilor.

            Pluguşorul se recită din casă-n casă în Ajunul Anului nou, seara, sau până în dimineaţa Anului Nou. Era practicat de copii sau adolescenţi, ca şi acum. Dar se spune ca, mai demult, îl practicau numai bărbaţii în puterea vârstei. Izolat (în judeţele Botoşani şi Galaţi) este consemnată şi prezenţa femeilor în ceată. În general, se practică în cete mici, de 2-3 inşi. Mai demult, se ura şi în cete mai mari, şi care era însoţită de sunetul clopoţeilor, al buhaiului şi de pocnetul bicelor. În scenariile mai complexe ale obiceiului apar şi instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar şi pocnitori  care amplifică atmosfera zgomotoasă în care se desfăşoara obiceiul. În dimineaţa Anului Nou, ca o continuare a Pluguşorului, copiii umblă cu semănatul. Ei aruncă seminţe primind în schimb bani, fructe, nuci, colaci. Mai recent însă s-a generalizat formula de la Sorcova, prezentă, iniţial, în centrul Moldovei: "Să trăiţi/ Să-nfloriţi/ ca merii, / ca perii, / În mijlocul verii, / ca toamna cea bogată / De toate-ndestulată!".Se aruncă şi seminţe de  de grâu, porumb sau orez.

Sărbătorile de iarnă având ca punct central Crăciunul, încep cu sărbătorile Sfinţilor Andrei şi Nicolae după care starea de spirit dominantă a oamenilor de altădată dar şi de astazi era/ este bucuria, continuată cu Crăciunul şi Anul Nou, care la noi, la români, este primit cu mai multă bucurie şi fast decât în alte părţi ale lumi, apoi se încheie cu Boboteaza şi Sfântul Ion.

            Începând cu primele zile ale anului civil, slujitorii sfintelor altare merg şi sfintesc casele oamenilor prin stropire cu apa sfinţită şi vestesc Botezul lui Hristos. Sfinţirea caselor credincioşilor se face prin stropirea cu aghiasmă mare în ajunul Bobotezei şi prin slujba sfeştaniei ce se săvârşeşte şi la mutarea în casă nouă şi care se repetă în fiecare an sau chiar mai des, atunci când lucrarea răului se face simţită în vreun fel .
       În asteptarea Craciunului şi Anului Nou, oamenii devin mai buni, mai generoşi şi mai optimişti.“,sperând ca Naşterea Domnului şi Anul Nou vor veni cu sănătate, bunătate şi pace.                Marele Mircea Eliade spunea: “Universul mental al lumilor arhaice a ajuns până în zilele noastre, păstrat nu în chip dialectic în credinţele explicite ale oamenilor, ci conservat în mituri, simboluri, obiceiuri care, oricâte degradări ar fi suferit, au încă sensuri originare transparente.“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu