COLINDE, COLINDE

                                                 
                                                                            
                                                                                                               ROMAN DOINIŢA
                                                                                                               GRĂDINIŢA P.N. Nr1.
                                                                                                                LOC. DRĂGUŞENI
                                                                                                                JUD. BOTOŞANI
      

Motto:,,Colinde, colinde,/ E vremea colindelor!/Căci gheaţa se întinde/Asemeni oglinzilor./Şi tremură brazii,/Mişcând rămurelele,/Căci noaptea de azi-i/Când scânteie stelele.”
                                                                                        ( Mihai Eminescu, ,,Colinde, colinde”)

              În seara de Ajun, când toată familia se adună în jurul bradului, singurul dintre copacii pădurii care se îndârjeşte să rămână mereu verde, indiferent de anotimp, este aşteptat Moş Crăciun. În fiecare casă ard mii de luminiţe atârnate în decorul bradului, îmbiind nu numai la mirosul de cetină, ci şi la mirosul de cozonaci, friptură şi sărmăluţe, mâncăruri specifice românilor. Uneori, eroul principal al acestei seri înveseleşte atmosfera sau amână bucuria copiilor nerăbdători. Oare vine sau nu moşul? Există cu adevărat Moş Crăciun? De unde vine? Unde locuieşte? etc. Sunt o mulţime de întrebări pe care şi le pun copiii până pe la 6-7 anişori. Apoi se instalează îndoiala…parcă moşul semăna cu tata sau cu unchiul, vecinul… Dar noi, adulţii, cei care dorim să-i facem fericiţi pe copii, credem că există Moş Crăciun? Cum reuşim să-i facem pe micuţi să creadă cu adevărat?
             Răspunsul îl găsim chiar în dorinţa noastră de a aştepta Crăciunul, de a ne implica în pregătirea evenimentului la locul de muncă, acasă, în familie. Apoi cu acelaşi elan să ne contopim cu ceea ce semnifică  Crăciunul – Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului. Acesta este timpul când, poveştile transmise prin viu grai sau prin cărţi, îşi dezleagă taina asemenea fulgilor ce cad agale, în tandem cu colindul. Împreună se răspândesc agale peste oameni şi timpuri. Glasurile îngereşti ale copiilor vin să anunţe cu mare fast Naşterea, începutul vieţii fără de sfârşit.
               La sat colindul răsună mai frumos şi, încă se păstrează obiceiul de a se umbla cu colinda. Cei mici vin însoţiţi de fraţii mai mari sau părinţi, iar prin colindele lor scurte caută să ducă mai departe tradiţia poporului român, al locurilor natale.
               La origine, colindul avea o ,,funcţiune rituală”, şi anume pentru fertilitate, rodire şi belşug. Femeile de la sat coceau în Ajun, pe lângă colacii mari pentru masa de Crăciun sau cei  mici pentru colindători şi un colac sub formă de sfânt( opt), pe care îl agăţau la icoană cu un fir de busuioc. În primăvară, când se ieşea la arat, colacul era dat animalelor/boilor, ca anul să fie mănos, iar animalele sănătoase.
              De asemenea, colindele au fost răspândite şi cântate şi în ideea alungării spiritelor rele şi de reîntâlnire cu cei plecaţi din această lume. Din multitudinea de cauze care au condus la apariţia colindului, nu mai păstrăm astăzi decât atmosfera de sărbătoare, motiv pentru a petrece şi a transmite urări, a vesti. Termenul provine din latinescul:,,calendae”, derivat din verbul ,,călare”/,,a vesti”.  Colindul face parte integrantă din folclorul religios, fiind cea mai veche formă de manifestare a folclorului românesc.  Românii sunt printre puţinii locuitori ai planetei care îşi exprimă minunea Naşterii Fiului lui Dumnezeu în cântări cu un mesaj cald, bogat exprimat artistic. Se spune că primii colindători au fost păstorii care au venit la peştera luminată, bucurându-se de Naşterea Pruncului Iisus.
           Bucuria este întregită de peisajul de iarnă, albul imaculat al zăpezii creează acea atmosferă de optimism, care duc până la limita fabulosului.
            De-a lungul timpului, colindele au fost clasificate în: colinde religioase şi colinde laice. Cele religioase au textele strict legate de  Iisus( Colindele Domnului- cu tentă păgânească, Colindele Sfinţilor), iar cele laice/lumeşti au caracter liric( Colindele omului: de copil mic, de om bogat, de fată mare etc.), adaptate de colindători. 
            Majoritatea colindelor religioase conţin momente strict legate de Maica Domnului şi Iisus, texte inspirate din Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie.( ,, Că astăzi curata, / Prea nevinovata, / Fecioara Maria / Naşte pe Mesia.”
            Ritualul este diferit de la o zonă la alta. În zona noastră colindul, vestea Naşterii este dată de preotul satului însoţit de o ceată de băieţi, care răspândesc strigarea:,, Nihaho”. Urmează grupurile de copii, cei mai mici, în Ajunul Crăciunului cu colinde scurte, uneori stâlcit recitate/cântate. Către seară apar şi copiii mai mari, cu colinde cu un mesaj profund, în grupuri omogene sau mixte. Unii au în mâini câte o stea mare, confecţionată din sârmă groasă şi împodobită cu staniol colorat şi cu fire, de obicei din lână colorată.
             Colindatul nu se opreşte aici, ci continuă în toate zilele Crăciunului. Crăciunul este o sărbătoare de familie şi este susţinută  de membrii fiecărei familii atunci când merg în vizită la rude, prin urările transmise şi prin darurile făcute din tot sufletul. De fapt aici se îmbină  evenimentul religios legat de Naşterea Mântuitorului cu cel al sosirii lui Moş Crăciun, bunul care împarte daruri tuturor. Sărbătorile iernii continuă cu alte urări: de Anul Nou, apoi de Sfântul Vasile şi se încheie de Botezul Domnului, tot de către preot însoţit de copii gălăgioşi care strigă :,, chiralesa”, ca în final tineri călare pe cei mai frumoşi cai, împodobiţi cu covoare şi crengi de brad să,, împrăştie ,,chiralesa”.
             Obiceiurile  transmise din generaţie în generaţie sunt manifestări care au menirea de a organiza viaţa oamenilor în preajma unor sărbători şi de a evidenţia valenţele adânc umane pe care le însumează tradiţia românească, după cum afirma Vlahuţă: ,, Căci nu există bucurii mai de preţ ca averea de cuget şi simţire inclusă şi păstrată cu sfântă grijă de-a lungul vremurilor în adâncul sufletului românesc, al moşilor şi strămoşilor noştri.”( Alexandru Vlahuţă)


Bibliografie:
  1.  Mihai Pop, „Obiceiuri tradiţionale româneşti”,Editura Univers, Bucureşti, 1999.
  2. Tudor Pamfile, „Sărbătorile de iarnă”, Editura Saeculum I.O., Bucureşti, 1997;
  3. Dorinel Ichim, „Zona etnografică Trotuş”, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1983



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu