Educație interculturală - diversitate culturală –dialog între culturi



                                                                   Prof. înv. primar Gabriela MELINCIANU                                                                 
Școala Gimnazială ”Mihai Drăgan” Bacău, jud. Bacău

Fie că ne situăm la nivel individual, la cel al grupurilor ori al statelor, strâns legată de demnitatea umană, diversitatea culturală reprezintă condiţia de bază a dialogului dintre culturi, având o dublă dimensiune: a) mai întâi, face trimitere la diferitele expresii culturale, fie trecute (patrimoniul), fie prezente (creaţia); b) în paralel, crează punţi între culturi favorizând înţelegerea mutuală a acestora şi creativitatea, garanţii ale îmbogăţirii comune.
Departe de a fi sinonime, binomul de concepte multicultural/intercultural prezintă unele diferenţe esenţiale. Astfel, „multicultural” este un termen descriptiv, referitor la o stare de fapt, la convieţuirea mai multor grupuri în aceeaşi societate. Conceptul tinde să evidenţieze diferenţa sau chiar separarea netă dintre culturi şi grupuri percepute ca fiind diferite, şi este folosit cu precădere în societăţi post-coloniale (Marea Britanie, Ţările de Jos), unde nu de puţine ori este vorba de convieţuirea paralelă a grupurilor etnice, fără o adevărată relaţionare unele faţă de celelalte. În schimb, conceptul de „intercultural” pune accentul pe interacţiunea dintre grupurile percepute ca distincte din societate, referindu-se mai degrabă la un proces dinamic de schimburi, de dialog, de negociere între grupuri, precum şi de identificare a unui limbaj comun şi a unui spaţiu comun în care să se desfăşoare comunicarea. Caracterul intercultural al unui fapt este tocmai accentul pe relaţia reciprocă dintre elementele constitutive ale schimburilor. Acceptarea diversităţii culturilor conduce la acceptarea ideii de coexistenţă a mai multor culturi, la adoptarea, ca politică de gestionare a diversităţii, a multiculturalismului.
Diversitatea culturală acoperă dreptul statelor de a sprijini în acelaşi timp creaţia naţională şi accesul publicului la pluralitatea culturală din lume. „Multiculturalismul înseamnă a oferi posibilitatea tuturor de a învăţa despre, a se pregăti pentru şi a celebra diversitatea culturală” - de rasă, limbă, etnie, clasă socială, religie, cultură, obiceiuri, tradiţii ale grupurilor etnice, precum şi folosirea unei varietăţi de metode şi diferite zone de educaţie. Ignorarea sau aplicarea improprie a multiculturalismului atrage după sine aspecte negative: orientare monoculturală, marginalizarea, insultele etnice şi rasiale, absenţa unor dialoguri semnificative între persoane diferite din punct de vedere social, etnic, cultural, stereotipii, etnocentrism, prejudecăţi, favoritism, discriminare.
Se ştie că globalizarea economică şi că progresul tehnologiilor informaţiei şi comunicării, înlesnind circulaţia bunurilor şi serviciilor culturale, favorizează contactele şi schimburile dintre culturi. Însă, evoluţiile actuale nu sunt neapărat în favoarea unor relaţii culturale echilibrate. Astăzi, libertatea statelor de a defini şi de a pune în aplicare acţiunile de ocrotire şi de promovare a diversităţii culturale nu este compatibilă cu aplicarea regulilor proprii liberalizării comerţului.
Adoptată în unanimitate la data de 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei Generale, Declaraţia Universală a UNESCO asupra diversităţii culturale a reprezentat un pas important în recunoaşterea de către comunitatea internaţională a importanţei ocrotirii şi promovării diversităţii culturale.
Şcoala este cea care poate contribui la conştientizarea publicului asupra diversităţii etnoculturale din România şi la o mai bună înţelegere a valorilor multiculturale. Educaţia multiculturală vizează acţiuni de conştientizare adresate publicului larg şi o componentă de educare adresată copiilor. Ea facilitează cunoaşterea aspectelor diversităţii etnoculturale prin conştientizarea publicului asupra existenţei minorităţilor etnice, precum şi asupra valorilor cu care acestea contribuie la cultura naţională pentru a încuraja toleranţa şi dialogul interetnic. Şcoala este cea care îi ajută pe elevi să cunoască şi să respecte diversitatea etnoculturală din România, prin conştientizarea existenţei minorităţilor etnice pe teritoriul ţării noastre, precum şi a valorilor cu care acestea îmbogăţesc cultura din spaţiul românesc.
Pentru a aprecia diversitatea se porneşte în primul rând de la a conştientiza existenţa acesteia şi se continuă cu demersul de înţelegere a semnificaţiilor şi valorilor existenţei diversităţii. Dintre criteriile care diferenţiază indivizii unei societăţi se ia în calcul, în primul rând, criteriul apartenenţei etnice ca atribut de variaţie. O persoană care trăieşte în România, indiferent de grupul etnic căruia îi aparţine, poate aprecia diversitatea etnică demonstrând respect faţă de fiecare dintre aceste grupuri.
Aprecierea diversităţii înseamnă şi realizarea sistematică şi conştientă a educaţiei multiculturale în şcoală. Educaţia multiculturală este, în primul rând un proces de transformare a sinelui, a şcolii şi a societăţii, şi are câteva trăsături de bază:
- fiecare elev are dreptul la şanse egale pentru a-şi atinge pe deplin potenţialul;
- fiecare elev are dreptul să fie pregătit pentru a participa competent  la o societate în care gradul de interculturalitate este în creştere;
- fiecare profesor are dreptul să fie pregătit să faciliteze eficient învăţarea fiecărui elev în parte, indiferent – de cât de asemănător sau diferit din punct de vedere cultural este elevul faţă de profesor;
- şcolile trebuie să fie agenţi activi în încetarea opresiunii de orice tip, în primul rând prin încetarea opresiunii din cadrul şcolii şi în al doilea rând prin producerea de elevi activi din punct de vedere social şi al gândirii critice;
- educaţia trebuie să fie deplin centrată pe elev şi deplin incluzivă pentru toate vocile şi experienţele  elevilor;
- educatorii şi alte persoane trebuie să-şi asume un rol mai activ în reexaminarea tuturor practicilor  educaţionale şi a modului în care acestea influenţează învăţarea tuturor elevilor: testările, metodele de predare, evaluarea progresului în învăţarea şcolară, psihologia şi consilierea şcolară, materialele de învăţare şi manualele etc.
Un al doilea argument pentru promovarea diversităţii prin educaţie este cel al inter-legăturii dintre sistemul de învăţământ şi societate. Educaţia, procesul prin care o comunitate are ocazia de a transmite valorile şi cunoştinţele de la o generaţie la alta, se realizează în manieră formală, informală şi nonformală. Educaţia formală, cea care se realizează în cadrul instituţiilor de învăţământ, este în primul rând locul în care respectul faţă de diversitatea etnică din România trebuie să fie vizibil şi încurajat pentru că educaţia formală este cea sistematică, organizată, legală, reprezentativă pentru spaţiul cultural în care trăim. Educaţia formală se adresează tuturor locuitorilor ţării cu aceeaşi ofertă de experienţe de învăţare, cu toate că există şi o zonă de diferenţiere a experienţelor de învăţare după profilul studiilor sau după localizarea instituţiei de învăţământ.
Ansamblul experienţelor de învăţare pe care le parcurge un copil de-a lungul formării sale în sistemul de educaţie - curriculumul şcolar - permite includerea de componente care să aibă ca rezultat o mai bună reprezentare a diversităţii etnice în educaţia formală. La nivel de curriculum şcolar sunt două zone în care respectul pentru diversitatea etnică poate fi educat:
a) curriculumul nucleu:
- prin abordări metodologice interactive (metode de predare care lasă vocea copilului să se facă auzită);
- prin infuzie curriculară (integrare de competenţe şi conţinuturi, care vizează explicit diversitatea etnică - la curriculumul deja existent);
b) curriculumul la decizia şcolii:
- prin infuzie curriculară (integrare de competenţe şi conţinuturi care vizează explicit diversitatea etnică - în curriculumul aprofundat şi de extensie);
- prin creare de curriculum nou (activităţi opţionale dedicate integral educării pentru aprecierea  diversităţii).
La formarea personalităţii unui individ contribuie în mare măsură familia, comunitatea în care trăieşte persoana şi educaţia pe care o primeşte în şcoală sau alte instituţii cu profil educativ.
Chiar dacă ponderea cea mai mare în dezvoltarea personalităţii nu o are educaţia formală, este scopul acestei forme de educaţie să prevină excluziunea socială şi să pregătească acel tip de persoană de care societatea are nevoie întro anumită perioadă istorică. De aceea considerăm că educaţia în cadrul şcolii este prima în care putem introduce schimbări în mod sistematic, care pot fi sprijinite, monitorizate şi evaluate cu uşurinţă. Toate modalităţile de dezvoltare curriculară amintite mai sus sunt accesibile fiecărui profesor.
Exemple de activităţi în care poate fi abordată multiculturalitatea în şcoală:
 Prin parcurgerea de activităţi care au ca scop aprecierea diversităţii elevii vor fi capabili:
a) să exploreze asemănări şi diferenţe de idei, practici şi valori între grupurile etnice existente pe teritoriul României; b) să analizeze consecinţele acceptării diferenţelor culturale între oameni asupra comportamentelor manifestate - în mod cotidian la şcoală, pe stradă, acasă; c) să exploreze modul în care fiecare disciplină şcolară (de la ştiinţe până la arte) reflectă şi exprimă diferenţele culturale; d) să reflecteze asupra identităţii personale cu scopul de a-şi defini preferinţele personale în raport cu - apartenenţa lor la o comunitate; e) să explice barierele culturale şi sociale care limitează atingerea potenţialului propriu la nivel maximal; f) să analizeze critic credinţele pe care îşi fundamentează opiniile despre propria lor persoană şi despre ceilalţi; g) să dezvolte sentimentul de respect pentru valorile şi credinţele celorlalţi membri ai comunităţii din care  fac parte.
         Pentru a se realiza aceste obiective educaţionale, climatul şcolar în care se desfăşoară activităţi care au ca scop aprecierea diversităţii ar trebui să fie unul de încurajare şi asumare conştientă a acestor obiective. Indicatori care demonstrează că există un climat de învăţare potrivit în şcoală sunt: a) discuţii explicite despre influenţele culturale existente în societate; b) prezentarea de conţinuturi relevante cultural în lecţie; c) comunicare interculturală eficientă între membrii comunităţii şcolare.
Pentru realizarea unui mediu precum cel descris, membrii comunităţii şcolare (elevii, profesorii şi alţi angajaţi ai şcolii) îşi vor dezvolta competenţele multiculturale. Nu este suficient ca aceste competenţe multiculturale să le fie dezvoltate elevilor, ci este necesar ca ele să fie învăţate şi practicate şi de către profesorii care le predau elevilor din şcoală. Concret, în cadrul diferitelor arii curriculare abordate în şcoală se pot desfăşura activităţi cu temele următoare:
Eu şi ceilalţi - raportarea identităţii noastre culturale la identitatea culturală a altora. (Consiliere şi orientare)
Lumea noastră prin ochii celuilalt - identificarea de perspective diverse asupra unor probleme din societatea românească, documentare, transpunerea elevilor în rolul altor grupuri etnice decât al lor în ceea ce priveşte situaţiile alese pentru discuţii în clasă. (Consiliere şi orientare)
Dacă în cadrul unei discipline nu se găsesc suficiente conţinuturi pentru a fi studiate de-a lungul unui an şcolar se pot proiecta extinderi de activităţi pe teme interculturale.
Proiectarea unui oraş în care diversitatea culturală este vizibilă – realizarea de machete pe bază de documentare, discuţii, proiectare în pereche.
Mâncăruri din România - colectarea de reţete ale tuturor grupurilor etnice din România şi testarea unora.
Oameni din satul/oraşul/cartierul nostru – analiza asemănărilor şi deosebirilor dintre oameni, identificarea de mecanisme de luptă împotriva stereotipiilor, prejudecăţilor şi discriminării.
În concluzie, dimensiunea interculturală a unui proces educativ de calitate joacă un rol deosebit de important în societatea modernă prin capacitatea sa de a îmbogăţi creativ sistemul general de valori, dar şi prin abilitatea da a împărtăşi în mod efectiv aceste valori cu cei din jurul nostru. Acest fenomen va avea o consecinţă logică şi necesară: dezvoltarea inevitabilă a unor relaţii bazate pe toleranţă, înţelegere şi flexibilitate între cetăţenii lumii de azi.
Bibliografie:
1) Constantin Cucoş, Educaţia. Dimensiuni culturale şi interculturale, Editura Polirom, Iaşi, 2000;
2) Teodor Cozma (coord.), O nouă provocare pentru educaţie: interculturalitatea, Editura Polirom, Iaşi. 2001.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu