Tradiții și obiceiuri românești de iarnă


                                                                                                                        
                                                                                                          prof. Dana Tileagă

            Majoritatea tradițiilor românești sunt legate de sărbătorile religioase. Ele diferă de la o zonă la alta.Varietatea tradițiilor și obiceiurilor românești se datorează și trecutului zbuciumat pe care l-am avut, alături de cei care au venit în țara noastră și s-au stabilit aici, și-au întemeiat familii, au adus cu ei datini și obiceiuri și au împrumutat de la noi, de aici rezultând un mozaic de tradiții.
            În continuare ne vom referi la sărbătorile de iarnă. Prima sărbătoare care deschide lanțul de sărbători este cea din 6 decembrie: Sfântul Nicolae.  El este cunoscut ca protector al copiilor mici, al călătorilor, al comercianţilor, al celor acuzaţi pe nedrept, al fetelor nemăritate şi mireselor. Obiceiul la români este ca in ajun copiii să-și pregătească ghetuțele în care  vor găsi dimineața dulciuri aduse de moș Nicolae. Legenda spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei sărmane fete din orasul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără  a fi văzut. Din cauza sărăciei tătăl lor vroia să le vândă. Aflând de intenţia lui disperată, episcopul Nicolae aruncă noaptea, de trei ori la rând, în casa lor câte o pungă de galbeni. Tradiția spune că de atunci în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi nouă, și în special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arată niciodată.
            Una din cele mai importante tradiții care are loc pe 20 decembrie este Ignatul sau tăierea porcului. Se spune că porcul care n-a fost tăiat în această zi nu se mai îngrașă, căci și-a văzut cuțitul. În tradiția populară, Ignatul este o divinitate solară care a preluat numele și data de sărbătorire a Sfântlui Ignație Teoforul. Pentru oameni de la țară, Ignat a fost un om necăjit care vrând să-și taie porcul a nimerit securea în capul  tatălui său omorîndu-l .S-a căit toată viața lui dar în final legenda spune că pe atunci Dumnezeu și Sf. Petru, umblănd pe pământ, l-au iertat. Fiecare zonă a țării are ritualul său privind tăierea porcului. După tăiere și tranșare, urmează pomana porcului, la care i-au parte cei ai casei și ajutoarele. După tăierea porcului , femeiele încep să pregătească preparatele tradițonale pentru Crăciun: cârnați, chiscă, pastramă etc.
            Pe 24 decembrie se sărbătorește Ajunul Crăciunului. Naşterea Domnului este anunţată la noi prin colinde, iar cei care pornesc cu colindatul, în ziua de Ajun, sunt în special copiii  Aceștia sunt primiți de creștini cu mere, nuci, colaci și eventual bănuți. Se spune că pentru a ne scăpa de păcate, Dumnezeu a lăsat colindele, ca în fiecare an la Crăciun numele cel sfânt al Domnului să vină la urechile oamenilor şi să nu fie tentaţi să facă lucruri rele. Potrivit tradiţiei, atunci când colindele nu se vor mai auzi pe pământ, vor ieşi diavolii şi lumea va încăpea pe mâna lor. Aceste colinde sunt creaţii populare care conţin mesaje speciale (religioase sau satirice la adresa celor uraţi). Colindele religioase sunt foarte asemănătoare în toate zonele ţării, cele mai cunoscute şi apreciate fiind: “O, ce veste minunată”, “Steaua”, “Trei păstori”, “La Vifleim colo-n jos” și se cântă.Tot în această zi se așteaptă preotul pentru a vesti Nașterea Domnului.
Gospodinele pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun, pe care le pun într-un coș spre a le aduce a doua zi la biserică spre sfințire.
            Tot în această zi se împodobește bradul. Copiii își ajută cu bucurie părinții la împodobire bradului cu globuri, beteală, instalații de lumină și mai ales așteaptă cu nerăbdare darurile de sub brad, care potrivit tradiției sunt aduse de Moș Crăciun. Imaginea lui Moș Crăciun acum cu plete albe, îmbrăcat în costum roșu și sacul plin de jucării, venind cu sania trasă de reni este preluată din occident, fiind o imagine comercială. În schimb, tradiția creștină se spune că Moș Crăciun ar fi fost proprietarul staului în care Fecioara Maria a născut. El ar fi fost un om rău și ar fi refuzat-o pe Maria de nu intervenea soția lui Crăciuneasa. Ca urmare, că femeia i-a ajutat pe străini, el i-ar fi tăiat mâinile de la coate, dar acestea s-au refăcut miraculos în scalda Pruncului. Pentru fapta sa bună, ea a devenit patroana moașelor iar el Crăciun văzând minunea se creștinizează devenind primul dintre sfinți.
            Pe 25 decembrie sărbătorim Crăciunul care este o sărbătoare foarte importantă pentru creştini: este sărbătoarea Naşterii Domnului, timp al bucuriilor, al păcii şi al liniştii sufleteşti. 
Sărbătorirea Crăciunului se continuă pe 26 decembrie urmată de sărbătoarea Sfântul Ștefan pe 27 demebrie. Pe cei care îi cheamă Ștefan; Ștefana își serbează ziua numelui.
În ajunul Anului Nou toată familia se îmbracă în haine noi iar pe masă se așează cele mai bune bucate. Noaptea Anului Nou reprezintă un motiv de veselie  pentru că se spune că felul cum îți începi anul așa va fi cel care va urma. Tradițional, numele trecerii dintre ani este Îngropatul anului sau Înoirea anului, termenul de revelion fiind introdus recent.
În seara de Ajun se obișnuiește să se umble cu Plugușorul, recitându -se din casă-n casă. Este practicat de copii sau adolescenți. Dar se spune că, mai demult, il practicau numai bărbțtii în puterea vârstei. Izolat (in județele Botoșani și Galați) este consemnată si prezența femeilor în grup. În general, se practică în grupuri mici, de 2-3 oameni. Mai demult, se ura si în grupuri mai mari, care iți alegeau un vătaf. Recitarea textului este insoțită de sunetul clopoteilor, al buhaiului și de pocnetul bicelor. În scenariile mai complexe ale obiceiului apar și instrumente muzicale (fluier, cimpoi, toba, cobza, vioara), dar și pocnitori care amplifică atmosfera gălăgioasă în care se desfășoară obiceiul.
            Pluguțorul este un obicei general, practicat de români cu prilejul Anului Nou. Obicei agrar, cu adânci rădăcini în spiritualitatea romanească, plugușorul este o colindă; o colindă agrară declamată, cu elemente teatrale, avand ca subiect munca depusă pentru obținerea pâinii. Plugul, ornat cu hârtie colorată, panglici, șervete, flori, pe care se punea, eventual, și un brad, era o prezență nelipsită în cadrul acestei colinde. Acum este, mai mult, o prezență simbolică, în  urături.
            Începând cu Ignatul şi sfârşind cu zilele Crăciunului, prin alte părţi începând cu zilele Crăciunului, iar prin altele obişnuindu-se numai în ziua de Sfântul Vasile, există obiceiul ca flăcăii să umble cu capra .
            Capra" este - de fapt - un om mascat, ascuns sub un costum larg, care ţine deasupra capului un băţ în vârful căruia este cioplit un fel de cap de capră. “Falca” de jos a “caprei” este mobilă, astfel încât gura acesteia poate închide sau deschide, dar mai ales poate “clămpăni”, făcând un zgomot specific. În jurul caprei cântă şi dansează alţi colindători mascaţi şi costumați specific, unii dintre aceştia fiind instrumentişti cu acordeon, fluier, tobă sau chiar vioară.
            Asemănător cu “Capra” este obiceiul de a umbla cu “Ursul”, această datină avându-şi de asemenea originea într-un cult geto-dac, ce urmărea fertilizarea şi purificarea solului şi a gospodăriei.
Ursul este întruchipat de un flăcău care poartă pe cap, pe umeri şi pe spate blana unui astfel de animal, având în jurul urechilor nişte ciucuri roşii.
            ,Steaua" este un colind care începe din prima seară a Crăciunului şi se încheie la Bobotează. Acest obicei vrea să amintească steaua care a vestit naşterea lui Iisus şi i-a călăuzit pe cei trei magi.   Micul cor al stelarilor, care intră în imobil în zilele Crăciunului, cântă versuri religiose despre naşterea lui Isus: "Steaua sus răsare"; "În oraşul Vitleem"; "Trei crai de la est".
            Sorcova este obiceiul conform căruia în dimineata zilei de 1 ianuarie de ziua Sf. Vasile, copiii, dar şi cei mari, merg şi seamană, simbolic, cu boabe de grâu şi orez, pe care le aruncă în casă şi asupra celor din casă. 
            Ziua de 5 ianuarie este dedicată ajunului Bobotezei. Preotul este așteptat de către creștini din nou pentru ale sfinți casele. În această zi se ține post. Unii oameni țin post negru pentru a fi feriți de boli. În  unele zone se fac descântece și farmece pentru dragoste . Tradiția spune că în această noapte fecioarele își pot visa ursitul. Tot în această noapte se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru i se îndeplinesc dorințele.
            Pe 6 ianuarie este Botezul Domnului  și preoții sfințesc apele. În această zi se face Agheasma Mare pe care creștinii pot lua din ea câte o înghițitură dimineața pe stomacul gol pâna la Odovania Praznicului Botezului Domnului care se sărbătorește pe 14 ianuarie.
            În ziua de 7 ianuarie   prăzmuim  Soborul Sfântului Ioan Botezatorul. Sfantul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roagă lui pentru a naște copii sănătoși. Se zice ca cine nu se veselește în Ziua Sf. Ion va fi trist tot anul.
Potrivit tradidiilor, în ziua Sfântului Ion se încheie perioada Sărbătorilor de iarna, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).

 Bibliografie:
1.       Liliana Petruș-,,Tradiții și obiceiuri românești”, editura Flacăra 2011.
2.      Revista ,, Interferențe în educație”- art. Tradiții și obiceiuri de iarnă- dec. 2010.
3.      Sursa: www.creștinortodox.ro –art. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, art. Plugușorul o colindă agrară.
4.      Sursa: www.RTV.net –art. Cele mai frumoase și tradiții și obiceiuri ale românilor de Crăciun.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu