COLINDUL – ÎNTRE SACRU ȘI PROFAN



Prof. înv. primar, Buduleanu Alina
Şcoala Gimnazială nr. 29 Galaţi


Ca parte integrantă a folcorului autohton, colindul prezintă o valoare nepreţuită prin origine şi vechime. Termenul „colindă” este de origine latină şi provine de la cuvântul latin „calendae”, derivat din verbul „calare” („a vesti”). Astfel, „a colinda” înseamnă „a vesti”. Colindul este o nepreţuită zestre spirituală moștenită din strămoşi. El este sfânt pentru că transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu şi bun pentru că această veste are menirea să slujească vieţii, să aducă bine în lume şi între oameni. Din vremuri vechi, colindele, datinile şi obiceiurile noastre de Crăciun au fost o adevărată şcoală de virtuţi morale, întărind simţămintele de bună întelegere. În colinde, simplitatea, uşurinţa şi cursivitatea versului popular exprimă o mare bogăţie de idei, într-o formă plină de frumuseţi artistice, în care figurile de stil abundă.
Colindele sunt de două feluri: colinde religioase şi colinde laice.
Colindele religioase au o origine literară şi se referă la Iisus. Colindatul cu motive religioase, deşi de origine bisericească, e totuşi format după modelul colindatului de tip păgân. Cei dintâi colindători au fost păstorii care au venit la peştera luminată unde S-a născut Pruncul Iisus şi, bucurându-se de acest semn ceresc şi de glasul îngerilor, au vestit degrabă în cetatea Betleemului minunea la care au fost martori. Colindele religioase sunt inspirate din Sfânta Scriptură şi din Sfânta Tradiţie, iar prin versurile lor duioase şi pline de credinţă se descifrează sensurile adânci ale unei trăiri religioase autentice, bazate pe mărturia de nezdruncinat a dreptei credinţe. Colindătorii le cântă cu încredinţarea că sunt solii unei lumi mai bune, cu binecuvântarea Domnului care a venit între noi „să se nască şi să crească, să ne mântuiască”.
Colindele laice au caracter liric şi sunt adaptate de colindători la situaţia celor care le cântă. Iniţial, colindul avea rol strict ritualic, concretizat într-o urare pentru belşug și fertilitate sau alungarea spiritelor rele şi reîntâlnirea cu cei plecaţi pe tărâmul celălalt. În sens laic, colindul moştenește scopul sărbătorilor păgâne ale Saturnaliilor și Calendelor.
Obiceiul colindatului este o datină străveche, anterioară creştinismului, cu rădăcini în păgânismul traco-roman. Când romanii n-aveau cele trebuincioase, treceau Dunărea în Dacia şi veneau cu colindele, cu pluguşorul, cu toate obiceiurile care se  mai păstrează şi astăzi, iar localnicii le dădeau bani, cereale şi alte lucruri. Peste timp, din semnificaţia iniţială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera sărbătorească, de ceremonie, petreceri şi urări.
Colindul reprezintă cântecul nostru strămoşesc şi una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului românesc. Prezenţa lui Bădica Traian și a Dochiei în colindele şi pluguşoarele noastre ne aminteşte de formarea poporului român şi de strămoşii neamului nostru. Colindele aveau o funcţionalitate magico-simbolică complexă: augurală, apotropaică, de stimulare a fertilităţii, fecundităţii umane sau vegetale, de iniţiere a tinerilor în vederea căsătoriei. Pe aria judeţului Galaţi, obiceiurile sunt bine conservate şi chiar dacă aceia care le practică astăzi nu mai au conştiinţa sensurilor originare ale manifestărilor, ei le transmit cu convingerea că îşi îndeplinesc un mandat faţă de comunitate.
            Specificul colindului de pe meleagurile gălăţene era centrat pe colindele laice, acum amintite doar de cei bătrâni. În ziua de astăzi se cântă doar colinde religioase. Cele laice s-au pierdut în negura vremurilor. Colindele laice sunt creaţii folclorice care se înscriu în stratul stravechi al culturii populare împreună cu descântecele şi cu cântecele ceremoniale de înmormântare. Ele amintesc de urările de fericire, sănătate şi spor în gospodarie din prima zi a Calendelor.
            Colindele laice sunt mici poeme care elogiază calităţile voiniceşti ale băiatului ajuns în pragul însurătorii, cuminţenia şi frumuseţea fetei de măritat, dragostea şi iubirea care îi unesc pe părinţi şi copii, recunoştinţa pentru faptele bune săvârşite de oamenii bătrâni.
            Colindele de băiat ne introduc în lumea fabulosului. Nici nu s-ar putea imagina o mai potrivită modalitate artistică de a trezi emoţii în sufletele părinţilor. Copilul nu este încă la vârsta când să poată face singur dovada însuşirilor sale voiniceşti, aşa cum fac tinerii ce aspiră la căsătorie, da aceea creatorii populari au imaginat episoade care comunică gazdei urarea de viitor fericit prin intermediul situaţiilor ipostaziate.
            Cea mai frumoasa colindă de băiat este aceea cu tema mioritică, în centrul căreia stă motivul maicii bătrâne care îşi caută fiul. Căutarea îi oferă prilejul să-i zugrăvească frumuseţea: „Nalt şi sprâncenat./ Feţişoara lui,/ Spuma laptelui./ Mustăcioara lui,/ Spicul grâului./ Ochişorii lui,/ Mura câmpului,/ Două muri de câmp/ Ne-ajunse de vânt./ Coapte la răcoare/ Ne-ajunse de soare...” (comuna Matca, judeţul Galaţi)
Unele variante decupează din colind portretul şi se opresc aici, oferind colindătorilor pretextul de a le vorbi părinţilor despre frumuseţea copilului lor. Alte variante, însă, întregesc portretul cu elemente referitoare la cal şi harnaşament – semnificative pentru ipostaza copilului colindat. Imaginile, extrem de sugestive, sunt realizate pe bază de comparaţie cu elementele fantastice luate din lumea basmului: zmei, şerpi, alături de altele ca fulgerul, para focului. Astfel, căişorul este pui de zmeu, şăuliţa reprezintă două fălci de zmeu, frâuleţuldoi bălăurei cu gurile încleştate şi cozile înnodate, bicişorul pui de şarpe, puşculiţa – para focului. Diminutivele întâlnite în colinde ne transpun în lumea copilăriei căreia îi sunt proprii obiectele cu dimensiuni reduse (căluş, şeuliţă, frâuleţ, bicişor), în timp ce hiperbola ne proiectează spre viitor, sugerând cum vor arăta calul şi harnaşamentul atunci când copilul colindat va fi flăcău.
Colindul de fată o reprezintă pe aceasta asteptându-şi peţitorii sau alaiul nupţial şezând în leagăn şi lucrând cămaşa mirelui. Leagănul este aşezat, în mod fabulos, la „vârfuşor de măr”, la „creangă de vişinel”, în „vârful unui spic de grâu”, „în coarnele boului sur”, „în coarnele cerbului”(leaganul este simbolul maternităţii, boul şi cerbul – al fecundităţii iar mărul – al iubirii).
            Fata stă în leagăn şi coase cămaşa de mire şi batista pentru logodnă. Privind în depărtare, ea zăreşte alaiul de nuntă şi, bucuroasă, le cere gazdelor să se suie în foişor şi să privească: „De nu credeţi mari boieri/ Suiţi-vă-n foişor/ Vă uitaţi în câmp cu flori/ Vedeţi care zugrăvite/ Cu postav verde-nvelite./ Vedeţi unul, vedeţi doi/ Mai la urmă vedeţi trei./ Cel din spate-i naşul meu/ Şi la mijloc soţul meu/ Cu năframă prinsă-n brâu/ Şi cu calul lui de frâu.
            Colindele pentru oameni bătrâni elogiază virtuţile morale ale celor ajunşi în pragul senectuţii: au pus casă lânga drum („Cu casa pe lânga drum/ Încălzit-am friguroşii”), au întins masă peste drum („Cu masa de peste drum/ Săturat-am flămânzii”), au pus „cruci la răscruci”, au „săpat puţ în câmpuri seci”, au întins poduri de trecere în locuri rele („Cu poduri la locuri rele/ Trecut-au care pe ele”).


Bibliografie:
1. Brezeanu, Ioan, 2000, „Colindele de la Dunărea de Jos: ritual, poetică”, Editura Fundaţiei Universitare „Dunărea de Jos”, Galaţi;
2. Brezeanu, Ioan, 2000,  „Valori ale culturii populare din zona de sud a Moldovei: credinţe, datini ritualuri”, Editura Fundaţiei Universitare „Dunărea de Jos”, Galaţi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu