BETLEEMUL-CANDELA APRINSĂ A CREȘTINILOR




Profesor Țifui Daniela,Școala Gimnazială ELENA CUZA,Iași

Minunea de la Betleem –prin nașterea Mântuitorului,acum peste două mii de ani ,devine pentru omenire început şi temei al urcuşului duhovnicesc de la omenesc la dumnezeiesc şi de  pe pământ la cer. Apropierea Sa de noi devine prezenţă reală şi în noi, în sufletele noastre tot mai însetate de roua cerească a binecuvântării şi de binefacerile nemărginite de harul Duhului Sfânt. Urcând ca pe o scară cerească de la înţelesurile noastre omeneşti, Dumnezeu ne descoperă lumina cunoaşterii vieţii veşnice şi ne umple de bucuria unei prezenţe atât de calde şi întăritoare în ceea ce este folositor şi mântuitor.
Deci, sărbătoarea mare şi sfântă a Naşterii Mântuitorului este invitarea Pruncului Divin “Mititel şi înfăşăţel/ În scutec de bumbăcel” să intre în “peştera” sufletelor noastre, cum ne învaţă Sfântul Apostol Pavel: “Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăieşte în mine.”
Scopul Naşterii Mântuitorului este chemarea noastră adevărată vieţuire, nu neapărat după legăturile noastre doar cu pământul, ci mai ales după aspiraţiile noastre cereşti. În primele veacuri, creştinii simţeau, trăiau  şi mărturiseau aceste tainice realităţi pe care le redescoperim şi noi în măsura în care Îl primim pe Dumnezeu în “Betleemul” sufletelor, al inimilor, al caselor noastre şi, împreună cu El, zidim tot atâtea “peşteri” şi în viaţa semenilor noştri tot mai suferinzi şi ,,atinşi nu numai criza economică, ci şi de cea spirituală, care este chiar cauza deschiderii omeneşti în lumea noastră,,(1).
Noua condiţie oferită de Dumnezeul lumii este iubirea frăţească şi întrajutoarea creştinească. Astfel, Betleemul – “Casa pâinii” – devine “altarul”, “steaua” călăuzitoare pentru toată umanitatea, prin darul sfânt al apropierii lui Dumnezeu cel “milostiv şi iubitor de oameni” de fiecare dintre noi. Dar această apropierenu nu este doar declarativă, festivă ori emoţională, ea devine faptă: “Cuvântul (Dumnezeu Fiul) S-a făcut trup!” ( 2). Şi iubirea, darul Preasfintei Treimi pentru lume, ne-a fost împărtăşită prin Întruparea Mântuitorului Hristos! De aceea, iubirea Lui nu este doar invitaţie, ci este împărtăşire, făcându-i pe toţi parte a Întregului, iar El pătrunde în toţi, rămânând mereu Acelaşi!
În Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului participăm cu adevărat la împărtăşirea din darurile cereşti ale Mântuitorului, Filantropul prin excelenţă. El uneşte iubirea Tatălui în fapta concretă adresată omului spre ajutor şi astfel ne deschide şi nouă minţile şi inimile, să ne apropiem de cei neadăpostiţi, săraci, bolnavi ori înstrăinaţi, invitându-i în casa primitoare, “Betleemul” nostru – candelă aprinsă a filantropiei!
Această atitudine betleemică se transmite neîncetat prin Biserică şi devine lucrare sacră, asemenea unei liturghii, pe ”altarul” suferinţelor aproapelui nostru. Aceasta este viaţa creştinească adevărată. Aceasta este filantropia – “uleiul” care luminează viaţa noastră de la “candela” Betleemului, la viaţa concretă a semenilor noştri. “Dumnezeu nu vrea ca un creştin să se mulţumească numai cu mântuirea lui, ci să zidească şi pe alţii, nu numai prin învăţătură, ci şi prin viaţa şi purtarea sa (...) Învăţătura cu fapta este mai bună şi cu mult mai vrednică decât învăţătura cu cuvântul. Un om ca acesta poate să înveţe chiar când tace, chiar când nu este văzut de nimeni. Un om ca acesta va înălţa mulţumiri şi laude Dumnezeului Universului, prin mii de limbi şi prin mii de guri (...) Vor respecta covârşitoarea lui virtute nu numai prietenii lui, ci şi duşmanii lui.”(1)
Fără bunătate şi milostenie, chiar la sărbătoarea Naşterii Domnului ne întristăm, mai ales când ne preocupăm doar de noi înşine! Dar cu cât ne-am înălţar inimile la Domnul, cu atât au slăbit durerile, necazurile şi suferinţele. Cu cât am înălţat mâinile spre cer, cu atât ele s-au deschis spre semeni şi, iată, astfel, o imensă ”biserică” vie, constituită din slujitori şi creştini mărinimoşi, smeriţi şi milostivi, atât în sfintele lăcaşuri, cât şi în centrele filantropice, adevăratele “peşteri” ale Betleemului în viaţa noastră, unde ne alinăm durerea pricinuită de lipsuri şi necazuri.
Astfel suferinţa este diminuată chiar în plină criză economică, prin binefacerile filantropiei, a atâtor inimi şi braţe ale aproapelui deschise în semn de iubire vindecătoare.
Hristos Domnul luminează din “sărăcăcioasa” peşteră a Betleemului în sufletele şi în viaţa noastră pentru ca noi să-i luminăm cu dragostea noastră pe ei, pe cei lipsiţi de orice mijloace materiale, pe ei, cei ce fac parte din familia noastră spirituală.
Cine ajunge lângă ieslea din “Betleem” nu se poate să nu-şi schimbe Calea; poate deveni mai bun şi milos, ochii i se vor deschide şi vor vedea ce până atunci nu puteau vedea şi auzi.
Sfântul Apostol Pavel ne atenţionează, că dacă L-am întâlnit pe Hristos, trebuie să ne schimbăm Calea: “Dacă într-adevăr L-aţi ascultat şi aţi fost învăţaţî întru El, aşa cum este adevărul întru Hristos, şi vă dezbrăcaţi de vieţuirea voastră de mai înainte, de Omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare, şi vă înnoiţi în duhul minţii voastre, şi vă îmbrăcaţi în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate şi în sfinţenia adevărului” (3).
Cel ce merge pe calea luminii face bune. Învăluiţi de dalbele datini ale  Crăciunului, vom păşi pe o altă cale: CALEA LUMINII.
Crăciunul nu trebuie să rămână doar o frumoasă sărbătoare, ci un prilej de reînnoire duhovnicească după ce în prealabil ne-am pregătit “ieslea sufletului” prin post şi spovedanie pentru a-l primi pe Hristos. “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună voire” (4). Acest este cel mai frumos imn al păcii, al împăcării noastre cu Dumnezeu. Este cel dintâi colind cântat pe pământ.
“Betleem, Crăciun, colinde, Naşterea Domnului, magi, păstori, îngeri care cântă şi Fecioara Maria cu Pruncul Iisus culcat în iesle, sunt cele dintâi cuvinte din Sfânta Evanghelie pe care ni le-au rostit mamele noastre. Sunt cele mai sfinte cuvinte care s-au întipărit adânc în memoria şi în inimile noastre” (5).
La Naşterea Domnului, inimile şi vocile noastre să se unească într-o cântare, slăvind şi lăudând pe Dumnezeu, întocmai ca păstorii de lângă peştera cea sfântă din Betleem.

“Cerul şi pământul (bis)
În cântări răsună
Îngeri şi oameni (bis)
Cântă împreună.”

Refren

Hristos se naște
Domnul coboară
Îngerii cântă
Magii Îl adoră
Păstorii aleargă
Ieslea o înconjoară
Mari minuni se-ntâmplară
Din răsărit vin(bis)
Magi cu bucurie
Cu dar și smirnă(bis)
Aur și tămâie

Refren

Din Cer Cuvântul(bis)
În trup se arată
Noaptea din lume(bis)
Zi se face îndată.

Refren

Hristos se naște(bis)
Veniți la închinare
Cu suflet vesel(bis)
Veselă cântare(bis)

Refren



Bibliografie:

1-Călăuză ortodoxă,2012

2-Ioan  1,14

3-Efeseni 4-21,24

4-Luca2,14

5-Arhimandrit  Ioanichie Bălan-Pelerinaj la Mormântul Domnului,1994,Editura Episcopiei Romanului         Hușilor





















Iarna cea bogată


 Fotache Ioana,clasa aVIaB,Școala Gimnazială ELENA CUZA,Iași,profesor coordonator Țifui Daniela


Cerul îmbrăţişează norii ca într-o horă împăcându-i şi pregătindu-i într-o oaste care vine în ajutorul iernii. Negocierile dintre furia norilor negri nu are loc din cauza vântului care îi împinge uşor, uşor la grămadă. Vestea iernii se aude şoptită de toate făpturile naturii şi transmisă cu discreţie tăinuită.
Printre dealuri şi văi se aude cu o gălăgie discretă, crivăţul. Copacii cu ochi plăpânzi şi somnoroşi, îşi mai şoptesc cuvinte dulci înainte de somnul adânc al iernii. Cojocelul lor vechi şi peticit ani la rând, acum e scos din nou la datorie şi purtat cu mândrie. Doar cuiburile părăsite ale păsărilor le mai încarcă crengile învelite cu scoarţa uscată şi bătrână. Frunzele aşezate ordonat învelesc pământul într-un covor galben-ruginiu care păstrează legătura pe perioada zilelor şi a nopţilor friguroase de iarnă între plapuma iernii şi a solului. Casele cu clipirea mică a becurilor ,respiră fumul lemnelor care trosnesc în sobele gospodarilor anuntând pe doamna iarnă care împreună cu oastea ei înaintează uşor, uşor cucerind teritoriu cu teritoriu. Noaptea de vreme anunţată, devine părtaşă fulgilor de nea. Liniştea satului împreună cu animalele din grajduri anunţă victoria anotimpului rece care îşi anunţă victoria cu o convingere din ce în ce mai mare. Cămările adăpotesc în rafturile lor încovoiate borcane multicolore pline cu zarzavaturi, compoturi şi murături, frumos ordonate. Ordinea şi disciplina gospodarilor de pe lângă case aduc în casele lor culoarea şi splendoarea sărbătorilor de iarnă. Glasul năgâţilor auzindu-se de la o casă la alta vestesc mirosul cârnaţilor, a tobei şi a răciturilor, mâncăruri tradiţionale care domesticesc prin mirosul lor pe doamna iarnă abia poposită. Beculeţele multicolore aşezate în brăduţ pe la case ornează haina iernii în nuanţe cromatice care bucură pe copii. Zurgălăii cailor marchează drumurile pentru a veni în ajutorul moşului care îşi face apariţia în toiul nopţii pe la uşile copiilor cuminţi. Glasurile pline de veselie ale copiilor auzite de pe uliţele satului, îmblânzesc pe doamna iarnă care cu o negociere neclintită, făcând loc bătrânului soare care mai încălzeşte aerul îngheţat al zilei. Plapuma iernii devine conformabilă pe întreg teritoriu dând o singură nuanţă întreg peisajului de iarnă. Figurinele iernii construite din neaua argintie şi deasă se adaugă  farmecului iernii umplută de veselie.
Victoria iernii e momentan anunţată conturând o stare confortabilă acesteia, dar zilele trec, lunile vin, în văi şi dealuri se va şopti din nou discret despre o nouă luptă, a surorei sale, primăvara.


















Brăduțul de Crăciun


               Dărîngă Catinca,clasa a VI a B,Școala Gimnazială ELENA CUZA,Iași,profesor coordonator Țifui Daniela

                                                
Era o seară de iarnă. Afară ningea uşor şi străzile erau luminate de becurile colorate. În casă stăteam la gura sobei sorbind din ciocolata caldă.
A doua zi, când m-am trezit, mirosea a mirodenii.
Imediat cum m-am trezit şi m-am sculat din pat, am zbughit-o spre bucătărie. Doamne! Pe masă erau cozonaci abia făcuţi! Îmi lăsaseră gura apă. Am vrut să fur din ciocolată, dar, mama veni repede la mine şi îmi spuse să o ajut să facă turta cu julfă. Eram atât de fericită că pot să înfulec din ciocolată pe ascuns! După ce am terminat de făcut turta de julfă m-am dus şi am făcut curat în camere.
Am întrebat-o pe mama de ce nu mâncăm odată din cozonac. Mama mi-a zis că încă nu.
Apoi am împodobit bradul! Bradul meu era  cel mai frumos din lume! În acea seară, luminiţele de la becurile bradului jucau pe pereţi ca într-un bar. Când m-am dus în cameră, m-am băgat în pat şi am încercat să nu dorm. Dar nu am putut să stau trează nici 5 minute. Dimineaţă m-am trezit cel mai târziu. Era 10:00 ceasul şi încă mai eram somnoroasă. Când am vrut să merg la baie, m-am împiedicat de ceva! Oauuuu! Erau multe cadouri! Credeam că am băut “supa” scârboasă care mi-o făcea vara mea  (că, aşa zicea ea ,că e doctoriţă şi ştie ce-mi dă). Totuşi, în acea zi m-am distrat mult.
Şi, în sfârşit am putut să mă îndop din cozonac şi din turta cu julfă! Dar... asta s-a întâmplat numai după ce am băut ”medicamentul” meu, prescris de doctoriţa mea! A fost un Crăciun minunat!
























O poveste de Crăciun


               Teodor Andreea Iuliana,clasa aVIa B,Școala Gimnazială ELENA CUZA,Iași,profesor coordonator Țifui Daniela

                                                 
Eram la jumătatea lunii decembrie şi de joi afară viscolea şi ningea cu fulgii mari încă de la începutul lunii. De când a început să ningă, s-a depus un strat mare şi gros de lapte, sau mai bine zis alb ca zăpada. Mai erau doar două zile până la Ajun şi noi trebuia să împodobim bradul. Stăteam la ţară ,la curte, în zona Sucevei şi în fiecare iarnă obişnuiam ca bunicul să îmi  spună poveşti sau legende despre Crăciun la gura sobei ,aşa ca în seara de 21 decembrie , ne-am adunat cu toţii şi am împodobit bradul,am cântat colinde în jurul lui. După ce l-am terminat de împodobit mi-am făcut o ciocolată caldă şi m-am dus la fereastră să privesc cum ningea în continuare. Ningea cu fulgi mari, mari, încât păreau nişte steluţe argintii ,desprinse din cerul albastru transparent. După două zile, în sfârşit venise Ajunul Crăciunului, mult aşteptat ,sărbătoarea în care vine vine “Moşul cel tinerel/E cel care ne-aduce iarna cadouri multe/ Se apropie de brad şi apoi el fuge iute”. Evident că despre Moş Crăciun este vorba aceasta.
Acesta vine cu sania trasă de reni şi îmbrăcat în haine roşii, duce un sac imens în spate plin cu cadouri pentru copii cuminţi. Eu obişnuiam când eram mică să mă uit pe geam şi să văd pe cerul înstelat dacă , cu adevărat există acel moş cu sania trasă de reni dar astăzi nu vroiam să fac asta. Astăzi voiam să mă sui în brațele bunicului la gura sobei şi să-l aud cum îmi povesteşte legende despre Crăciun cu vocea lui blândă şi calmă. Zis şi făcut: m-am îmbrăcat în pijamaua mea moale , pufoasă şi roz,apoi m-am dus la bunicul care stătea pe un fotoliu de piele la gura sobei. Şi acum stând la  el în brațe, îmi mângâia uşor părul meu moale şi începu să-mi povestească:
- Draga mea nepoată prima poveste pe care ţi-o voi spune va fi despre Iisus Hristos care începe în felul următor: se spune că fecioara Maria când trebuia să nască pe fiul lui Dumnezeu umbla însoţită de dreptul Iosif, din casă în casă, rugându-i pe oameni să-i ofere adăpost pentru a naşte. Ajunge la casa unor bătrâni Crăciun şi Crăcinoaie însă nici aceştia nu o primesc, spre a nu le spurca locul prin naşterea pruncului zămislit,, din greşeală,,.
Nemaidorind merge Maria ,a intrat în ieslea vitelor unde au apucat-o durerile naşterii.
Crăciunoaia, auzind-o şi ştiind ce înseamnă o naştere de copil ,i s-a făcut milă de dânsa şi a ajutat-o,oferindu-I adăpost. Crăciun când a aflat s-a supărat,apoi i-a tăiat mâinile  babei.Înspăimântat de tot ce  s-a întâmplat, a plecat de acasă. Crăcinuaia a umplut cum a putut un ceaun cu apă, l-a încăzit şi l-a dus să scalde copilul. Maria i-a zis să încerce apa şi a băgat cioturile mâinilor în lighean.Acestea au crescut la loc mai frumoase decât erau înainte- mâini  binecuvântate. Cum îl auzeam, povestind, sufletu-mi se înmuia şi încălzea şi îmi doream să adorm în poala lui mereu ,pe veci. Vocea lui era atât de blândă de caldă, de frumoasă de-ţi încălzea sufletul.Apoi   începu o altă poveste:
- Sper că ţi-a plăcut prima poveste, iubita mea nepoată .Acum îţi voi povesti despre  legenda lui Moş Crăciun ca să ştii povestea lui adevărată: (în engleză: Santa claus) el şi-a făcut apariţia în secolul1. Pe atunci el apărea îmbrăcat în verde.
El împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun ( 24 spre 25 decembrie). Santa Claus este simbolizarea lui Sinteklan care înseamnă Sfântul Nicolae în olandeză. Se pare că termenul Santa Claus a apărut în SUA ,prima dată.
 Cu ultima poveste am adormit , înţelegănd  multe taine . Bunicii sunt cele mai importante personae din viața mea!
A fost cel mai frumos Crăciun cu bunicul meu şi cu părinţii!

În Ajunul Crăciunului


 Antohe Simona Elena,clasa a VIa B,Școala Gimnazială ELENA CUZA,Iași,profesor coordonator Țifui Daniela

                                               
A venit Baba Iarna. Suntem în ajunul Crăciunului.
Peste tot, pământul este acoperit cu un cojoc gros de zăpadă. Casele stau sub clăbucii albi de fum sub mustaţa albă. Pădurile, în depărtare cu tulpini  fumurii, cucerite de ninsoare par ca nişte flori de zarzăr şi corcoduşi.
Norii încă mai varsă lacrimi îngheţate. Eu mă uit pe fereastră atrasă de jocul fulgilor care se roteau. Mama face cozonaci pufoşi şi rumeni. Sunt atrasă de mirosul de scorţişoară şi vanilie. Pe lângă asta ,văd un munte de colaci şi doi saci de nuci poleite. Friptura se frige în cuptor în sosuri gustoase.
După ce mâncărurile sunt gata ,mergem să împodobim bradul de Crăciun care veşnic stă verde şi drept ca o lumânare.
Prima dată am aranjat beteala aurie şi frumos strălucitoare. Au urmat globurile în fel de fel de culori. Unele roşii, altele galbene ca soarele, altele verzi ca bradul şi unele albastre ca cerul, fiecare în felul şi forma lor.
Am mai pus câteva bomboane, caramele şi ciocolate. Când totul a fost aproape gata, am montat instalaţia cu beculeţe multe.
Partea de jos a bradului era împodobită. Mai rămâne să pun o steluţă în vârf. Gata!
Am terminat! Mă duc la culcare să-l aştept pe Moş Crăciun. Patul mă aştepta cu blândeţe şi căldură. Peste puţin, Moş Ene va veni pe la gene. Lumea viselor mă cuprindeau.
Mergeam pe o cărare poleită cu aur. Eram înconjurată numai de zăpadă. Înaintea mea era un palat de cristal care era păzit de doi oameni de zăpadă. I-am întrebat unde mă aflu mi-au răspuns:
-          Te afli în lumea lui Şom Nuicărc la Lulop Dron.
-          Ce-nseamnă asta? am întrebat eu.
-          Trebuie să dezlegi tainele!
-          Mă lăsaţi să intru?
-          Da.
-          Vă mulţumesc!
Când am intrat am văzut peste un milion despiriduşi care făceau jucării pentru toţi copiii. I-am întrebat pe câţiva dintre ei:
-          Ce faceţi voi aici? am zis eu.
-          N-avem timp de discuţii.
-          Atunci spuneţi-mi, vă rog, ce-nseamnă Şom Nuicărc?
-          Uffff... Ce mă fac?
Privind pe fereastră am văzut doi reni înhămaţi la o sanie mare.
-          Urrraaaa! Am dezlegat taina!
M-am dus la oamenii de zăpadă şi le-am zis ce aflasem. Am stat mult de vorbă cu ei.
-          Scoală-te Simona!
Auzisem glasul blând al mamei.
-          Moş Crăciun? am mormăit eu.
-          Da! A venit Moşul cu multe daruri pentru voi. Hai trezeşte-te că Ştefan şi Ioana te aşteaptă să vă duceţi să colindaţi.
Eu i-am mulţumit lui Moş Crăciun în gând. Când am ieşit din casă,împreună cu fraţii mei, am cotrobăit prin buzunare şi am găsit multe bomboane!A fost cel mai frumos vis şi Crăciun al meu.


Brăduţul

                                                               
Rusu Alexandru Gabriel,clasa aVIa B,Școala Gimnazială ELENA CUZA,Iași,profesor coordonator Țifui Daniela


Odată, demult, în urmă cu sute de ani, în preajma sărbătorilor de iarnă, Moş Crăciun cutreiera pădurea culegând brăduţi pentru copii. El alegea brazi înalţi şi frumoşi, zburând deasupra pădurilor cu sania sa fermecată care înconjoară lumea.
Un braduţ mic era mâhnit pentru că Moş Crăciun nu-l alesese şi pe el ca să fie adus în casele
oamenilor şi împodobil. Moş Crăciun se opri în faţa lui şi îl întrebă:
- De ce eşti supărat brăduţul meu?
Moş Crăciun,crezi că nu sunt potrivit ca să fiu şi eu în casele oamenilor? Cum este în casele lor de sărbători? Văd de aici, de sus, casele din vale pline de străluciri şi împodobite cu brazi.
- Braduţul meu, în casele lor e veselie, e cald şi răsună glasuri drăgălaşe de copii. Brazii sunt împodobiţi cu ghirlande strălucitoare, iar în vârful lor luminează steaua Mântuitorului. Să ştii, dragul meu brăduţ, că, după Naşterea Mântuitorului, Dumnezeu mi-a dăruit mii şi mii de steluţe sclipitoare pe care să le aşez în vârful tuturor brazilor care vor lumina casele.
- Moş Crăciun, dacă voi fi şi eu brad de Crăciun, voi fi şi eu onorat în acest mod?
- Bineînţeles.
- Moşule, te rog ia-mă şi pe mine ca să îi înveselesc pe oameni!
- Bine, brăduţul meu, dar să ştii că în spatele acestor frumuseţi se află pierzania ta. Bucuria Crăciunului şi bucuria ta vor dura doar câteva zile.
- Te rog, Moşule, du-mă în casele oamenilor.
- Brăduţule, să ştii că vei regreta acest lucru.
Moşul îl duse pe brăduţ în casa unor oameni harnici şi gospodari şi credincioşi lui Dumnezeu care aveau doi copii. Aceştia începură să împodobească bradul cu ghirlande, globuri strălucitoare şi cu lumânări roşii. Toată familia era bucuroasă de frumuseţea bradului şi cânta colinde. Brăduţul s-a bucurat nespus de acele zile minunate. Noaptea, după ce toţi ai casei s-au culcat, a sosit Moş Crăciun. A aşezat sub brad cadourile şi l-a întrebat pe brăduţ:
-       Ţi-a plăcut această seară minunată?
-       Mi-a plăcut, dragă Moşule, şi aş dori ca şi în anul viitor să pot fi atât de fericit, dar acest lucru nu cred că poate fi posibil deoarece un alt brăduţ asemenea mie îmi va lua locul.
După câteva zile, bradul şi-a schimbat culoarea, s-a uscat şi cetina i-a căzut. Atunci, copiii, cu regret, l-au aruncat în foc. Priveau flăcările, iar bradul gemea, gândindu-se la zilele minunate în care sălăşluia în împărăţia pădurii. Deodată, un glas stins îi făcu pe copii să tresară:
- De ce mă ardeţi dacă eu v-am dăruit frumuseţe? Miraţi şi speriaţi în acelaşi timp, ei răspunseră vinovat:
- Iartă-ne!
Atunci, copiii, trişti, se gândiră la toţi brazii din lume care mor pentru bucuriile lor trecătoare.
- Ce să facem? s-au întrebat ei.
- Nimic, le răspunse glasul. Bucuraţi-vă pentru că acum e timpul vostru să vă bucuraţi. Pădurea mea e veşnică chiar dacă eu pier. Dar voi... Bucuraţi-vă de clipele trecătoare. Trebuie să ne jertfim unii pentru fericirea altora...
Copiii se gândiră că la primăvară vor aduce un brăduţ din pădure, îl vor planta la poartă pentru ca de Crăciun să-l împodobească. Dar au uitat... Unele bucurii au rădăcini pline de amărăciune...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu