TRADITII SI OBICEIURI DE CRACIUN



Prof. inv. primar:Balhac Gabriela
Scoala Gimnaziala Rojiste-Dolj


        Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie  în fiecare an.Crăciunul devine și o sărbătoare laică,din secolul al XX-lea, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.
      Până către sfârșitul secolului al IV-lea, nașterea lui Hristos se sărbătorea odată cu Boboteaza la 6 ianuarie, când se obișnuia să se facă anunțarea sărbătorilor de peste an. Și cum celor de curând creștinați din Dacia și din sudul Dunării această anunțare li se părea apropiată de sărbătoarea păgână calatio, au denumit cu acest termen sărbătoarea creștină a nașterii lui Hristos. Datele la care se sărbătorește Crăciunul sunt orientative, pentru că nu se știe data exactă a nașterii lui Iisus.
       Cea mai frumoasa si mai iubita de cei mici si mari, saraci sau bogati este sarbatoarea Craciunului. Craciunul este asociat cu feeria iernii, cu puritatea zapezii si este o sarbatoare emotionanta mai ales pentru copii care asteapta sosirea lui Mos Craciun.                                                                                Semnificatia religioasa a Craciunului este nasterea Mantuitorului Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu trimis pe pamant sa ajute oamenii sa devina mai buni, mai credinciosi, mai ingaduitori. Aceasta sarbatoare semnifica nasterea, creatia si vesnicia Universului.
       Craciunul reprezinta unul din cele mai asteptate momente ale anului. Este o  bucurie pentru întreaga familie,prilej prin care toti cei dragi se aduna în jurul bradului
       In tara noastra sarbatorile sunt foarte bine conservate mai ales în lumea satului unde nelipsit la acest ceas de sarbatoare este colindul, umblatul cu Capra, Steaua sau Plugusorul.
        Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat în colinde.Transpus peste doua mii de ani mos Craciun ademenit de mirosul de brad si de cozonac, proaspat scos din cuptor vine încarcat de daruri pentru micutii cuminti. Sosit de la Polul Nord împreuna cu spiridusii si renii, conform ultimelor standarde el aseaza cadori sub brazii de Craciun frumos împodobiti.
        Copiii il asteapta cu nerabdare pe Mos Craciun in fata caruia recunosc fara teama daca au fost cuminti sau au facut nazbatii. Pe langa sosirea lui Mos Craciun o alta bucurie este Bradul de Craciun, acest pom venerat, care ramane verde tot anul, ne aduce in case mirosul padurii, este simbolul puritatii si vesniciei. Intreaga familie participa cu veselie la ritualul impodobirii bradului cu globuri multicolore, beteala, dulciuri si beculete colorate.
      Pomul de Crăciun, decorat cu globuri în care se reflectă lumina scânteietoare a lumânărilor sau a instalaţiilor electrice, nu a fost dintotdeauna împodobit astfel.
Pănă în secolul al XV-lea crenguţele verzi cu care erau împodobite casele cu ocazia Crăciunului, ca şi darurile pe care şi la făceau oamenii unii altora erau considerate tradiţii păgâne
      In seara de Craciun sunt emotionante colindele care vestesc nasterea lui Isus cel trimis de Dumnezeu sa mantuiasa oamenii de pacate, ura, invidia. Copiii merg cu colindul din casa in casa, infrunta gerul, zapada, canta cu veselie, cu insufletire chiar daca au nasucurile inghetate si primesc cu bucurie daruri, colaci, nuci, mere etc.                                                                         
     Sarbatorile de Craciun sunt minunate mai ales in sate unde se respecta traditiile stravechi.

Obiceiuri de Craciun
-nu este bine sa ai lucruri imprumutate pe durata sarbatorilor de iarna. De aceea, in preajma Craciunului, se recupereaza sau se restituie lucrurile imprumutate prin sat.                                    -pe parcursul noptii de Ajun, cetele de flacai strabat ulitele, de la un capat la altul al satului, pentru a vesti Nasterea Domnului. Dupa rostirea colindei la fereastra, flacaii sunt invitati in casa, sunt ospatati si rasplatiti. Sunt cazuri cand, in casele cu fete, are loc o mica petrecere. Fata care urmeaza sa se marite este scoasa la joc fie de seful cetei, fie de flacaul care o simpatizeaza.          -in Ajunul Craciunului femeile framanta aluatul pentru paine si colaci.                                           - se umbla cu " "Plugusorul", "Ursul", "Steaua", insa, cel mai cunoscut este "Caprita". Caprita este insotita de un cioban, de mai multi insi care vor dansa cu caprita si de un medic care o lecuieste, caci ea, nedorind sa danseze, se face bolnava.                                                                  - nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nici gunoiul nu se arunca din casa si nu se imprumuta nimic. Fetele, pentru a-si vedea ursitorul, pun peste noapte sub fereastra, cate putin din toate felurile de bucate, negustate. Ursitorul va veni si va gusta si fata il va vedea.                                   -exista traditia, ca sub masa pe care sunt bucatele pentru Craciun, sa se puna seminte. Numai asa semintele vor rodi si vor fi ferite de stricaciune.

BIBLIOGRAFIE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu