SIMBOLUL BRADULUI DE CRĂCIUN



Prof. Marian Magdalena
Şcoala Gimnazială nr. 127 Bucureşti

                        Odată cu apropierea sărbătorii Naşterii Mântuitorului, o serie de obiecte şi personaje ne însoţesc pretutindeni în această perioadă puternic încărcată de semnificaţii.
                        O tradiţie deja existentă în toată lumea este ca, în perioada sărbătorilor de iarnă să fie împodobit un brad. Acest obicei s-a extins atât de mult, încât cu uşurinţă putem vedea brazi de diferite forme şi culori, împodobiţi, nu doar în casele oamenilor, ci şi în oficiile de lucru, magazine, supremarketuri, etc.
                        Se spune despre brad că este un pom al vieţii, datorită faptului că el rămâne verde tot timpul, simbolizându-l, astfel, pe Hristos, veşnic viu. Puţini însă din noi ştim cu adevărat semnificaţia acestei tradiţii de împodobire a bradului. Mai întâi trebuie să atragem atenţia la faptul că bradul îşi menţine culoarea verde şi prospeţimea pe tot parcursul anului. Culoarea verde simbolizează tinereţea, belşugul naturii şi speranţa veşnic vie a omeniei. Faptul că bradul are o structură conică cu vârful spre cer semnifică gândurile şi rugăciunile oamenilor care sunt trimise în ceruri, spre Dumnezeu, ca acesta să ne ajute.
                        Despre obiceiul bradului de Craciun, nu se ştie exact de unde a luat naştere. De altfel în istorie se menţionează că bradul din cele mai vechi timpuri era cunoscut culturilor antice ca simbol al speranţei şi veşniciei. Astfel grecii, chinezii sau egiptenii aveau bradul ca simbol al nepieririi. Unele date manuscrise ne arată însă faptul că bradul împodobit şi folosit anume pentru perioada Craciunului a fost la începutul secolului al XVI-lea, în regiunea franco-germană Alsacia. Prima dată când s-au folosit luminiţe pe brad însă a fost  cu un secol mai târziu, la începutul secolului al XVII-lea, până atunci folosindu-se doar ghirlande şi dulciuri.
                                Alte surse însă ne menţionează că tradiţia bradului de Crăciun a fost inaugurată de Sf. Mucenic Bonefaciu, care a trăit în anii 675-754 după Hristos. Acesta a fost un episcop englez care s-a ocupat cu propovăduirea creştinismului în Europa, dar în special în Germania. Legenda spune că odată Bonefaciu a vizitat un trib păgân care se închina unui stejar. Acesta a dărâmat stejarul, arătând că acolo nici un duh rău nu exista. Tot în acelaşi loc a crescut în văzul tuturor un mic brăduţ, Bonefaciu explicând că acesta este simbolul veşniciei şi al creştinismului. Toţi membrii acelui trib s-au convertit la creştinism, apărând astfel tradiţia bradului.
                                După cum observăm, tradiţia bradului a existat în foarte multe culturi în diferite perioade de timp. Insă, după cum bine ştim, tradiţia împodobirii bradului de Crăciun este asociată în present, aproape în totalitate, cu creştinismul. Asocierea împodobirii bradului de Crăciun cu creştinismul a fost făcută de neamţul Martin Luther, în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Acesta, de altfel, a fost un doctor în teologie şi un reformator, care a dat naştere Bisericii Evangheliste Luterane.
                                Spre secolele XVIII şi XIX, simbolul bradului ca element creştin se diminuează câte puţin în favoarea devenirii Crăciunului mai mult o sărbătoare pentru copii, aceştia aşteptând diverse daruri, brazii fiind împodobiţi cu noi jucării, hârtii de argint etc. Folosirea jucăriilor colorate de sticla a fost pentru prima dată folosită la sfârşitul anului 1858. Aceasta s-a datorat faptului că în regiunile Moselle şi Vosges în perioada anului a fost o secetă cumplită, iar roada aproape nu a existat. Astfel localnicii nu aveau cu ce împodobi bradul de Crăciun.
                                Unui sticlar din acea vreme i-a venit o idee genială, care avea să revoluţioneze tradiţia împodobirii bradului până în prezent. Acesta a fabricat din sticlă jucărele în formă de globuleţe, în forma merelor şi a altor fructe. Şi, iată, de atunci câte puţin tradiţia folosirii produselor naturale a fost înlocuită cu folosirea celor artificiale.
                                Impodobirea bradului de sărbătorile de iarnă în ţările ortodoxe chiar pentru o anumită perioadă a fost interzisă. In anul 1916 când era în plin Primul Război Mondial, Sfântul Sinod a interzis tradiţia împodobirii bradului, motivând că este o zămislire germană. Insă, desigur, nu toţi au ascultat de recomandările acestea. Interdicţia a existat până în anul 1935, când obiceiul împodobirii bradului a revenit oficial în casele oamenilor.
                        In majoritatea ţărilor catolice, tradiţia împodobirii bradului a fost interzisă până în secolul XX. Ba mai mult, official, Vaticanul a introdus tradiţia împodobirii bradului de Crăciun abia în anul 1982, la iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea.
                        În România bradul de Crăciun a fost împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.
                        Bradul de Crăciun era împodobit, la început, cu fructe, flori de hârtie sau biscuiți. În timp, s-a trecut la ornarea acestuia cu fel si fel de minunății, printre care: globulețele de sticlă, beteala, bomboanele de ciocolată, instalațiile luminoase, etc
                        Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbol al stelei care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune căaduce noroc și duce la îndeplinire dorințele.
                        Pe lângă bradul de Crăciun, creștinii ornează și așa numitele coronițe de Crăciun, agățate pe ușile de la intrare, care simbolizează sănătate și noroc, iar forma rotundă a acestora reprezintă veșnicia dragostei care nu piere niciodată.
                        O altă plantă folosită la decorarea caselor în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune despre vâsc că este o plantă tămăduitoare, simbolizând, la unele popoare, armonia și pacea. De asemenea, sărutul sub vâsc  face mai trainică și mai puternică iubirea într-un cuplu.
                        Se știe despre Crăciun că este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii și a cadourilor. De altfel, Crăciunul este o sărbătoare plină de lumină, de semnificații și simboluri.
                        Sărbătoarea Crăciunului a fost întotdeauna o sărbătoare a bucuriei pentru creștini, dar, mai ales pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare momentul împodobirii pomului de Crăciun sau zilele în care merg la colindat, primind în schimb daruri.  Totodată, se obișnuiește, la creștini, ca în ajunul Nașterii Domnului, cât și în ziua de Crăciun, să se meargă la biserică, după care să se ia masa în familie, în mijlocul celor dragi.
                        Bradul de Crăciun este o tradiție oarecum recentă în România, dar este cel mai îndrăgit obicei al sărbătoriilor de iarnă, datorită simbolurilor care i se asociază, și anume: dragoste, bucurie, fericire, împlinire, speranță, viață, sănătate, magie…!

Bibliografie:
  1. www.crestinortodox.ro
  2. ro.wikipedia.org/wiki/Pom_de_Crăciun
  3. www.traditii-superstitii.ro/traditia-si-semnificatia-bradului-de-craciun


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu