TRADIȚII ȘI OBICEIURI DE ANUL NOU DIN COMUNA SULIȚA, JUDEȚUL BOTOȘANI



Prof. înv. prim. Bejinariu Raluca-Elena
Școala Gimnazială Nr. 1 Sarafinești/Corni

    Obiceiurile de iarnă ocupă, datorită amplorii lor, un loc deosebit în folclorul nostru local. Ele se practică într-o atmosferă sărbătorească cu ocazia Anului Nou, cu rol de  felicitare și un caracter distractiv, fiind totodată și spectaculoase. Euforia vestimentară care nu cunoaște bariere, măștile grotești, expresive, ambianța sonoră și mișcarea continuă, asigură spectacolului  folcloric un succes rapid, euforizant.
    În satele Sulița și Dracșani, de Anul Nou  se practică: Plugușorul, Banda lui Bujor, Capra, Căluțul, și Ursul.
    Dintre toate obiceiurile, cel mai dinamic, mai vesel, mai atractiv este jocul caprei. Costumația bogată și variată a mascaților, agilitatea cu care mișcă jucătorul capra, precum și clămpăniturile ritmice scoase într-un anumit fel de botul de lemn, fac ca jocul caprei să aibă priză la public.
     Personajele:
                 1.Capra
                 2.Moșneagul
                 3.Turcul
                 4.Căldărarul(țiganul)
                 4-6 Mascați
     Costumația personajelor:
     Capra care se obișnuiește în satele Sulița și Dracșani se deosebește de suratele ei din alte regiuni.
     Deosebirea constă în faptul că ea se montează într-o mânecă de cojoc mare, care apoi se pune pe umeri de către jucătorul caprei. Mâinile cu care manipulează jocul sunt sub cojoc și nu se văd. Jucătorul stă în poziție verticală și joacă capra din mâini, în ritmul muzicii. Capul i se vede.
     În toate celelalte regiuni unde se practică acest obicei, capra se joacă cu jucătorul ascuns sub îmbrăcămintea ei, pe două sau patru picioare. O altă deosebire constă în podoaba ce se fixează deasupra capului, podoabă ce nu se obișnuiește în alte locuri.
     Lemnul din care se confecționează trebuie să fie bine uscat și să aibă rezonanță. Capul se vopsește în negru, i se fixează barbă de lână, ochi din nasturi de alamă și urechi din material de pălărie sau urechi adevărate.
     Deasupra capului se face un triunghi din bețe de brad(ca schelet),cu vârful în  jos, fixat în capul caprei. Pe acest triunghi se fixează flori multicolore din hârtie creponată și oglinzi mici. Marginile se îmbracă cu crenguțe mici de brad, iar pe spate se fixează panglici multicolore.
     Moșneagul – proprietarul caprei – este îmbrăcat cu un cojoc mare, întors pe dos. Pe cap poartă o căciulă țuguiată, veche, iar pe față o mască mobilă din piele de oaie tunsă scurt, în care s-au făcut ochii, nasul și gura. Se adaugă mustăți mari și blegi. Pe spinare, în tot timpul jocului, poartă un ciomag. În picioare, opinci.
     Turcul poartă pe cap un fes roșu cu canaf negru de mătase, pe vârful capului. Nu poartă mască, dar se machiază, făcându-și bujori pe obraji, favoriți și mustăcioară cu creion negru, cearcăne ușoare la ochi. Pe corp poartă o tunică (flanea) de culoare roșie. Se încinge cu chimir și pe piept poartă diagonale. În mână are o sabie.
     Căldărarul este îmbrăcat numai în negru, inclusiv masca strânsă cu dantelă și basca de pe cap. De bască se coase părul. Ea este ornată cu fel de fel de tinichele strălucitoare. La brâu poartă un șirag de zurgălăi mici și mari care fac zgomot în timpul jocului. În  mâini țiganul are un harapnic cu care pocnește mereu și bate pe ceilalți mascați.
     Mascații, în număr de 4-6, se costumează cât mai caraghios. Măștile grotești sunt deosebit de reușite. În partea superioară, mai toate, poartă un penaj din curcă ,,a la Pieile Roșii’’. Nasul se face lung, cu canaf  la vârf, dinții din fasole. Se adaugă la mască coarne de capră sau berbec,  urechi de iepuri sau oaie. Ochii, nasul și gura se fac în așa fel încât să dea o expresie hidoasă feței.
     Îmbrăcămintea constă din haine vechi, rupte, cârpite cu petice mari. Mascatul se încinge cu o frânghie care să poată sprijini ghebul ce și-l pune în spate. În mâini poartă buciume, harapnice, deseori păsări sau animale mici, moarte.
     Jocul caprei este practicat de tineri între 17-20 de ani, iar în ultimii ani și de copii între 10-15 ani. Tematica jocului caprei se aseamănă foarte mult cu cea a căluțului, prin faptul că ambele animale sunt tăiate la gât de turc, apoi ,,înviate”, după care urmează jocul bucuriei. De altfel, două personaje - turcul și moșneagul – se găsesc la ambele obiceiuri și au aceeași costumație.
                
   Jocul caprei
     Turcul intră în gospodăria țăranului în timp ce mascații sună din buciume la poartă. Întreabă dacă primesc capra și în caz afirmativ, tot alaiul intră în curte, în timp ce muzica(fluier,vioară,acordeon) cântă melodia atât de cunoscută a caprei.
     Moșneagul:
                 Trei fasole într-o mănușă,
                 Intră capra mea pe ușă!
                 Și iar verde de mătasă,
                 Intră capra mea în casă!
     Turcul:
                 Bună ziua, moșule!
     Moșneagul:
                 Bună să-ți fie calea, măi, Roșule!
     Turcul:
                 De unde vii, moșule?
     Moșneagul:
                 De la munte, Roșule!
     Turcul:           
                 Câte capre ai, măi, moșule?
     Moșneagul:
                 O mie și asta, măi, Roșule!
     Turcul:
                 Unde ți-e restul, moșule?
     Moșneagul:
                 Le-am lăsat în humărie
                 Că erau pline de râie;
                 Chelea , mie, de opinci
                 Carnea , ție, s-o manânci!
     Turcul:
                 Pentru că n-ai spus drept,
                 Îți tai capra la piept!
                 (Se face că taie gâtul caprei cu sabia pe care o joacă în mână. Capra se pleacă și ,,clămpănește” rar, în timp ce muzicanții cântă o melodie jalnică. Mascații se așază în genunchi în fața caprei și se bat cu capetele de pamânt, plângând. În acest timp țiganul îi bate cu harapnicul peste gheburile lor din paie.)
    
Moșneagul:
                 Sărăcuța,
                 Sărăcuța, capra mea,
                 Bună, rea, cum era,
                 Copilașii mi-i hrănea!
     (După un timp: )
                 Fă capra să-nvie
                 Că dau cu măciuca-n tine!
     Turcul:
                 Nu mă tem, nu mă tem,
                 Că eu m-oi face ghem,
                 Și capra ai s-o belești
                 S-o pui sticlă la ferești!
     Moșneagul:
                 Dacă nu faci capra să-nvie,
                 Te bag în pușcărie!
     Turcul:
                 I-oi da orz, i-oi da secară
                 Și căprița o să sară!
     (Ridică capul caprei cu sabia și zice: )
                 Ța, ța, ța, căpriță, ța!
                 (Capra se ridică și joacă după o melodie veselă, împreună cu toate personajele.)

                
     Bibliografie:
     Ștefan Ciubotaru, ,,Folclor din satele Sulița și Dracșani,, , Ed. Axa Botoșani 1998

    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu